Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam do splaty 8000zl a nie mam z czegoo

Polecane posty

Gość gość

Zarabiam zaledwie 1800zł na reke.

Gość gość
A co zrobiłaś z tymi pieniędzmi? Co to za dług i komu musisz splacic?

Gość gość
Zus. Zlozylam odwolanie.Dzis bylo orzeczenie czy jak to sie zwie. I jednak musze zwrocic.

Gość gość
A to Ty od tego zlecenie do którego się nie przyznałaś?

Gość gość
oni wiedzieli o tym zleceniu. tylko uznali ze w takiej formie moze byc. ale okazalo sie po roku ze jednak nie. sedzina na sprawie powiedziala. ze teraz weszly takie przepisy ze urzednik czy to zus czy gdzie indziej. nie ma obowiazku udzielac mi informacji. to ja musze sama dwiedziec sie co i jak.chore. Nie mam z czego splacic.

Gość gość
MOglam odrazu rozwiazac ta umowe. a nie ja glupia posluchalam sie. teraz nie mialabym tego problemu.

Gość gość
próbuj się dogadać na spłatę w ratach

Gość gość
probuje sklepach pismo do nich.wyliczylam stale miesieczne wydatki- oplaty mieszkaniowe, zywieniowe.wynosi ok 1500zł.zosyaje mi 300zł. i ewentualnie taka kwote moglabym splacic. ale przez min 2-3 lata to bedzie wegetacja a nie zycie.. ewentualnie zlapac dodatkowa prace ale u mnie w miescie to ciezko.

Gość gość
Zwróć się o układ ratalny i staraj się raczej wykazać że stać cię na spłatę w ratach , zus nie odpuści . Możesz spłacać np po 140zł miesięcznie

Gość gość
niewiem na ile zus sie zgodzi. na jaka kwote miesiecznie.

Gość gość
ty proponujesz we wniosku jaką kwotę możesz płacić

Gość gość
ok. napisze 200zł. a tez napisze o umozenie odsetek. bo podstawy mam 7200zł a odsetki 800zł.i jutro zaniose.

Gość gość
Czytałam twój stary temat i to jest chore, ze baba w urzędzie zle ci poradziła a teraz ty za płacisz. Prawda taka ,ze z Zusem nie wygrasz i tak będziesz musiała to oddać :( Umów sie na najniższa kwotę i tak spalać . Mam nadzieje ze wszystko ci się ułoży .

Gość gość
Odsetek ci nie umorzą , bo nie mają możliwości prawnych [nie ma takiej ustawy ]

Gość gość
dlaczego nie umoza? na sprawie zus reprezentowal prawnik i sam mowil ze zus umaza odsetki.

Gość gość
dopiszę tylko że od dnia złożenia wniosku odsetki już nie będą się naliczać , układ ratalny jest bardzo korzystny jeżeli jest dług a nie ma kasy na jednorazową wpłatę , nie zwlekaj tylko złóż wniosek to na odsetkach zaoszczędzisz

Gość gość
tylko jak jeszcze raz przelicza te odsetki to kwota wzrosnie. bo odsetki wyliczone byly jakos na koniec 2017 roku. a ja nie chcialabym tego splacac dodatkowo np. 1000zł. musze tak zrobic by splacic tylko podstawe.

Gość gość
w ZUS wniosek o rozłożenie na raty zadłużenia z tytułu składek i o umorzenie odsetek za nieterminowe ich opłacanie. ZUS w decyzji odmówił tylko umorzenia tych odsetek, ale nie rozpatrzył wniosku o raty. Wskazał, że zgodnie z art. 28 ust. 4 ustawy o ubezpieczeniach społecznych umorzenie składek powoduje także umorzenie odsetek za zwłokę, kosztów upomnienia i dodatkowej opłaty. Oznacza to, że ZUS jest obowiązany umarzać odsetki tylko w przypadku, gdy umorzeniu podlega należność główna – a taka sytuacja nie ma miejsca. xxxx xxxx tu masz odpowiedż dlaczego zus nie umorzy odsetek tylko wtedy są umarzane jeżeli należność główna jest umorzona natomiast same odsetki nie mogą

Gość gość
to co odsetki caly czas beda rosły. czy jak.?

Gość gość
każdy by chciał spłacać podstawę , niestety nie ma tak dobrze i uprzedzę twoje pytanie o umorzenie składek w tej chwili nie ma abolicji , składki przedawniają się po upływie pięciu lat od wymagalności czyli każda składka osobno , w praktyce niewykonalne, bo każda czynność np wezwanie do zapłaty nawet nie odebrane przerywa bieg przedawnienia najlepiej złożyć wniosek o układ ratalny i w ten sposób załatwić sprawę ,a może będzie w przyszłości abolicja i będziesz mogła skorzystać , bardzo prawdopodobne bo co jakiś czas ogłaszają , a dawno nie było

Gość gość
nic nie traca. a podstawe i tak splace.

Gość gość
ty już chciałaś umorzenia należności za składki zus i sąd wydał wyrok że nie umorzą ci dobrze rozumie ?

Gość gość
czyli znow wprowadzili w blad.mowia co chca. chore to.

Gość gość
dobrze ci radzę zwróć się o układ ratalny , bo za chwilę zus odda sprawę do us do działu egzekucji i wtedy będziesz to spłacała i spłacała , bo urośnie to wszystko o koszty egzekucyjne a przy takich kwotach należności głównej to robią się kwoty wniosek nie jest trudny do wypełnienia , teraz w zusie pomagają w wypełnieniu niestety jeżeli jesteś właścicielką nieruchomości to zus wpisze się do hipoteki jako wierzyciel tyt zabezpieczenia spłaty wierzytelności księgi są jawne , więc sami znajdą ale tak wybrniesz z kłopotów

Gość gość
dzis dopiero sad wydal decyzje. sprawa byla 2 tyg. temu. dlatego musza to jutro maks w czwartek to zalatwic.

Gość gość
najlepiej trzymam kciuki za pozytywne rozpatrzenie jak będziesz pisała o tym skąd weżmiesz środki na spłatę to napisz że korzystasz z pomocy rodziny i tylko układ ratalny pozwoli ci na wybrnięcie z tej sytuacji bo nie masz gotówki na spłatę jednorazową ważne jest abyś wykazała że będzie cię stać na spłatę rat stąd ta pomoc rodziny jakbyś miała jakieś pytania to chętnie pomogę pzdrawiam

Gość gość
teraz tak sobie przypominam jak byla sprawa. ze zus reprezentowal prawnik. i prawnik na zapytanie sadu odnosnie umozenia odsetek powiedzial- ze zus umaza odsetki. Czylki co powiedzial nie prawde?

Gość gość
zapytaj jutro o swoją konkretną sprawę ja piszę ci ogólnie , nie widzę twoich dokumentów weż jutro ten wyrok i zobaczysz co ci na informacji w zusie powiedzą

Gość gość
nie mam wyroku. bo dzis bylo posiedzenie a obecnosc nie byla obowiazkowa. telefonicznie dowiedzialam sie o tym ze jednak musze splacic.z tego wszystkiego zapomnialam sie spytac o to czy do stane wyork do domu. rano zadzwonie do sadu.