Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zizu68

Słabe tętno płodu w 7 t.c.

Polecane posty

Gość Zizu68

Hej Dziewczyny, wczoraj byłam na USG. Według ostatniej miesiączki jest to 6t 6d zaś wg usg 6t 4d. Rozmiar zarodka odpowiedni. Na poczatku doktor miala problem ze znaleziem zarodka (stwierdzila, ze jest slaba echogeniczność) i nie mogła zmierzyć tętna - te jej uciekało, ale wynosiło ok. 80/85 ud/min. Doktor stwierdzila, ze te bije za wolno i w zwiazku z tym moze byc roznie itd... ehhh... :( Dodam, że BHCG wzrasta prawidłowo. Za 2 tyg mam ponowne usg i bardzo się boję. Do tego czasu mam brać luteinę i duphaston (przed ciążą miałam niedomogę lutealną). Czy ktoras z Was była w podobnej sytuacji i wszystko skonczylo sie dobrze? Prosze o odpowiedzi.

Gość gość
Niestety ale cię nie pocieszę. W prawidłowej ciąży powinno bić 120/140. Może gorszy sprzęt i to dlatego puki rośnie beta prawidłowo to trzeba czekać

Gość gość
idz na konsultacje do innego lekarza

Gość gość
U mnie to skończyło się poronieniem w 11 tc..

Gość Zizu68
Też o tym myślałam tylko przeczytałam, że: "W ciąży starszej niż 6 tyg powinna być uwidoczniona czynność serca zarodka (FHR fetal heart rate). Jest ona zazwyczaj bardzo szybka, znacznie szybsza niż czynność serca dorosłych! Można ją uwidocznić dwoma sposobami – w tzw prezentacji M-mode lub za pomocą dopplera spektralnego (wtedy słychać sygnał dźwiękowy). Ten drugi sposób jest preferowany przez rodziców, gdyż usłyszenie serca dzidziusia jest niezwykle wzruszające, jednak nie powinien być nadużywany (wiąże się z większą energią w miejscu badanym). To samo dotyczy badań w prezentacji 3D/4D – we wczesnej ciąży raczej ich unikamy. Jeśli czynność serca dzidziusia jest bardzo wolna lub nie udaje się jej uwidocznić, badanie należy powtórzyć za 7-10 dni." http://abcprenatalne.pl/tydzien7.html Czytałam też o tym w innej publikacji. Zatem nie wiem czy ryzykowac i pojsc teraz do innego lekarza czy odczekac 2 tyg (dluuuugie dwa tyg.).

Gość Zizu68
gość dziś Przykro mi :(

Gość gość
Poczekaj cierpliwie.

Gość gość
Czytałam, że czasem nawet w 7 t.c. ciezko bylo zobaczyc zarodek, nie mowiac juz o tetnie i ze niektorzy lekarze wykonuja dopiero jego pomiar w 10 t.c.

Gość gość
gość dziś Sama 'zdechniesz' i to w dlugich meczarniach kretynko - jeszcze sobie przypomnisz te slowa. Pociesze cie tym, ze nigdy sie nie myle.

Gość gość
22:15 lecz się na nogi bo na głowę już za późno

Gość gość
Dziekuje stracilam ciaze ale udalo mi sie pozneij urodzic zdrowe dziecko. Trzymaj się.

Gość gość
To jeszcze bardzo wczesnie, czasem nawet w 7 tyg nie udsje sie zmierzyc tetna. Poczekaj jeszcze 2-3 tyg I idz na kolejna wizyte a poki co staraj sie zrelaksowac :)

Odczekaj spokojnie i bądź dobrej myśli - 6 tygodni to bardzo wcześnie! Naprawdę! Nie denerwuj się na zapas. Powodzenia!

Gość Zizu68
Dziekuje za kazde dobre slowo i wsparcie :-) Mam nadzieje, ze jest tak jak piszecie tzn. ze jest jeszcze za wczesnie na takue diagnozy i zamartwianie sie. Najgorsze jest chyba czekanie... Mam nadzieje, ze te 2 tyg (juz niecale) szybko mi zleca.