Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dziecko 10miesieczne musi za każdym razem reagować na IMIĘ? Proszę napiszcie

Polecane posty

Gość gość

Czytałam kilka dni temu artykuł o pierwszych objawach autyzmu u dzieci. W tym wieku był brak reakcji na imię albo reagowanie dopiero za którymś razem... Mój synek wydawało mi się że na imię reaguje, ale faktycznie czasem muszę zawołać drugi a nawet trzeci raz, jak jest bardzo zajęty potrafi mnie zignorować....Innych objawów na razie nie widzę, ale może nie wiem na co patrzeć. W każdym razie w tym artykule było kilka rzeczy, które bardzo mi pasowały, np: zainteresowanie paproszkami, linkami, kabelkami, niechęć do ubieranie, wykręcanie się podczas przewijania, gaworzenie tylko na kilku sylabach, potrafi zając się na dłuższy czas właśnie jakimś skubaniem/dłubaniem W sumie męczy mnie to od kilku dni, proszę napiszcie jak to wygląda/wyglądało u WAS.... Wiem, że do stwierdzenie autyzmu trzeba zestawu nasilonych cech, ale tam było o subtelnych początkach a reszta może przyjść potem.

Gość gość
Takie zachowanie przejawia większość dzieci w tym wieku. To jeszcze maluszki. Nie doszukuj się ma siłę problemów. Oczywiście trzeba być czujnym, kontrolować rozwój, ale nie można przesadzać

Gość gość
Z twgitego co opisujesz to moj tez ma autyzm. Daj spokój. Moj kocha kable, zbiera paproszki ai ma imię reaguje tylko jeśli nie jest niczym zajęty. To znaczynie że jest juz chory. KaŻde dziecko tak ma

Gość gość
1. Imię - zareaguje raz, czy drugi, to ma co chwilę odwracać głowę jak tyle interesujących rzeczy wokół? Taki maluch też ćwiczy skupienie uwagi na różnych czynnościach. 2. Paproszki - w tym wieku dziecko doskonali chwyt szczypcowy oraz wodzenie palcem po ścieżkach/kabelkach/liniach więc interesuje się maleńkimi przedmiotami, paproszkami/metkami/sznureczkami i ten chwyt ćwiczy (popatrz na całą masę zabawek, które mają sznureczki, pętelki itd.) 3. Zmiana pieluchy - no w tym wieku znam tylko jedno dziecko, które nie ucieka przy zmianie pieluchy i jest ono rehabilitowane. Reszta daje dyla, że nawet pieluchomajtki ciężko włożyć :)

Gość gość
z pieluchą to prawda, moi też wieli i wykręcali się, a co, matka ze stali jest paproszki tez zbierali - autyzmu nie widać, wręcz odwrotnie, a mają już po 9 i 4 lata

Gość gość
ktoś jeszcze się wypowie

Gość gość
Moja dwojka tak samo. Autyzmu brak.

Gość gość
Mój mąż ma 30 lat i nie zawsze reaguje jak go wołam po imieniu, także ten. Luzik

Gość gość
Jeśli zainteresowanie paprochami i kablami ma być objawem autyzmu, to w takim razie 95% dzieci ma autyzm.

Gość gość
w tym wieku już powinien reagować na imie.

Gość gość
Jestem mamą autysty. Twoje dziecko jest jeszcze małe, nie doszukuj się problemów na siłę. Ja zaczęłam coś podejrzewać gdy miał ponad rok, czujnie obserwowałam, gdy miał 15 miesięcy nie gestykulował, nie pokazywał palcem, był nadwrażliwy na dźwięki, mogłam wręcz krzyczeć, a on nie reagował tylko gapił się przez szybę, kręcił kołami samochodów, nie potrafił powiedzieć czego chce tylko się wkurzał, traktował nas jak przedmiot do osiągnięcia celu, wspinał się po nas, jak coś chciał to nie pokazał tylko brał naszą rękę,wielki wiercipięta, nastąpił zanik dwóch słów, które mówił, potem nie mówił już nic, krzyk w nowych dla siebie miejscach, gapienie się na lampy, chodzenie na palcach. Dziś po terapii to zupełnie inny maluch. Autyzm to szereg zachowań i braków, każdy autysta jest inny, nie u każdego występują te same zachowania chociaż wiele może się pokrywać. Daj dziecku czas, pokazywanie palcem po ukończeniu roku jest bardzo ważne, dzielenie pola uwagi z rodzicem, kontakt wzrokowy. Nie nakręcaj się, najlepszy czas na diagnozę to dziecko ponad roczne, 1,5 roczne, wcześniej nikt ci nic nie powie na pewno. Masz jeszcze małe dziecko, które ma czas, ale je obserwuj, nie daj się zwariować.

Gość gość
Autorko, nie doszukuj sie od razu zlego, mysl kochana pozytywnie i nie czytaj internetu, jesli masz obawy idz do specjalisty. Bedzie dobrze!!!!

Gość gość
Jestem autorka, moj synek reaguje na imie, ale nie zawsze za pierwszym razem. Palcem pokazuje, robi papa, brawo itp.,ale nie zawsze adekwatnie. Dziekuje za wypowiedz mamie synka z autyzmem. Faktycznie poczekam do roku, a na razie postaram sie nie czytac for internetowych (choc szczerze mowiac nie robie dzis od rana nic innego:-O)

Gość gość
Ja z 13.59. Twój synek dużo umie. Jak pokazuje palcem to super, bo to jest właśnie czerwona flaga w autyźmie, gdy dziecko tego nie robi (mój synek zaczął pokazywać palcem z daleka mając 22 miesiące, niedawno skończył dwa latka i dopiero mówi wyrażenia dźwiękonaśladowcze typu hau albo koko, do tego tata, kot i takie tam).

Gość gość
Hahaha, a ja myślałam, że jestem przewrażliwiona na punkcie zdrowia swojego dziecka:-D Twoje dziecko autorko jest zupełnie normalne, każde w tym wieku tak się zachowuje. Wszystkie dzieci, które znam, łącznie z moim, miały w tym wieku fazę paproszków i kabelków i nie widziałam jeszcze tak małego dziecka, które by zawsze od razu reagowało na swoje imię. Wyluzuj kochana, bo zwariujesz jak będziesz sie tak nakręcać:-)