Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Panna 31, rozwodnik 39 i jego corka 7lat

Polecane posty

Gość gość
Na dodatek panna, która nie chce mieć swoich dzieci a wy już je macie więc wypad stąd, bo już zaczynacie pluć.

Gość gość
Chcialam podziekowac za kilka komentarzy z zycia wzietych. Ten o 11latce duzo dal mi do myslenia. Mam swiadomosc, ze zachwyt dziecka rownie szybko moze zniknac jak sie pojawi. Matka troche ja rozpuszcza, ale u taty sa zasady i obowiazki, ktorych mloda nie kwestionuje. Z tego co sama widze -bardzo grzeczne dziecko. Faktycznie, emocjonalnie jest zadbana -duzo milosci, uwagi, przytulenia otrzymuje od rodzicow. Logicznie, jezeli matka sama odeszla od ojca dziecka i z kims innym chce sobie ukladac zycie, to niby dlaczego jej ex ma pozostac w celibacie? Dopoki nikt nie krzywdzi dziecka, powinna byc zadowolona, ze ktos tym dzieckiem sie zajmie jak idzie na randke czy jedzie do spa z kolezankami. Co do przyszlych konfliktow, zapytalam go czy w razie czego jak nie bedziemy mogli sie dogadac czy zgodzilby sie na wizyte u psychologa/mediatora. Ku mojemu zdziwnieniu powiedzial, ze tak, bo jest za tym aby ratowac sytuacje a nie zamiatac pod dywan. Owszem, w teorii wszystko jest pieknie, a zycie zaskakuje. Cos czuje, ze po miesiacu z matka i jej rodzina mloda wroci odmieniona. U mnie rodzice sie rozwiedli. Ojciec tak nawywijal, ze do dzis mi wstyd za niego. Ale nikt w rodzinie jednej i drugiej nie komentowal rozkladu malzenstwa, rozwodu i dalszych nastepstw, bo to jednak matka i ojciec cokolwiek by sie miedzy nimi dzialo. Jak sie okazuje, takie podjscie jest rzadkoscia.

Gość gość
I serio chcesz latać pół życia na terapie rodzinne? małżeńskie? W złych relacjach, najzdrowiej się wycofać. Jak będą problemy z młodą, to zająć się tym ma ojciec z matką, nie Ty. A Ty już jakieś wspólne terapie planujesz. Chcesz zostać matką zastępczą ? odradzam ;) Zanim wejdziesz w ten związek na poważnie, ustal z facetem konkrety. Co jeśli będzie bardzo źle? Jeśli młoda Cię nie zaakceptuje jako żony? Czy będziesz musiała spędzać z nią weekendy? Czy może będzie zabierał córkę np. do swoich rodziców? Ma Ci obiecać, że nigdy nie będzie Cię zmuszał do spędzania wspólnego czasu. Zapytaj co z wakacjami ? Czy będzie chciał wyjeżdżać również bez młodej? po prostu czy zdaje sobie sprawę, że będziesz oczekiwała czasu i przestrzeni tylko dla Waszego małżeństwa. (uwierz, będziesz tego chciała). I nie wyręczaj go w obowiązkach. Oczywiście, że małej zrobię śniadanie, jak wcześniej wstanę niż mąż. Zachowuję się normalnie ale przestałam ogarniać kąpiele, układanie ciuchów, pilnowanie czy wzięła leki, jak jest chora itd. od tego jest mój mąż a więc jej ojciec. Takie konkretne ustalenia, milion razy bardziej Ci się przydadzą, niż deklaracje chęci terapii. do: 12'29 "od wychowywania poprzedniego dziecka sa rodzice.Tu mowa o matce a gdzie w tym wszystkim udział ojca?" ma normalny udział w wychowaniu. "Oj nexiu, malujesz swiat po swojemu, ale umowmy się -masz faceta nie dość,że po rozwodzie, to jeszcze z dożywotnim bagażem,bo rodzicem i dzieckiem jest się do końca zycia. Nalezało się z tym liczyć,by nie jojczyć potem w zyciu na tego potwornego "bachora" (to najczestsze określenie jego pierworodnego dzieciaka")." Ależ ja się liczyłam, gdzie wyczytałaś że nie ? Sama jestem rozwódką i nie mam z tym problemu. I nie jojczę, tylko opisuję autorce sytuację, żeby zdjęła różowe okulary. Jeśli jej facet nie poradzi sobie z sytuacją, nie będzie umiał wprowadzić jakiś zasad, podziału czasu, to będzie miała przerąbane. Nie jojczę, bo mnie już po prostu wisi jak ułoży się relacja z młodą. I nigdy nie myślę o niej , jako o bachorze, nienormalna chyba jesteś. Jest dziewczynką, której rodzice się rozeszli i w związku z tym ma problemy emocjonalne. Ale to nie ja jestem od tego, żeby ją leczyć, latać na terapię itd. I niestety z jej życia nie zniknę.

Gość gość
gość wczoraj I o to chodzi. W koncu kobiety ktore wiaza sie z rozwodnikiem nie sa do chodzenia na palcach wokol dzieci swojego meza ,tylko dlatego ze sie rozwiodl. Od wychowywania sa rodzice. Od dbania o swoje dzieci nikt inny tylko rodzice. Jesli ktos regularnie spedza ze mna czas traktuje go jak czlokna rodziny. Ale jak zacznie mi stawiac warunki w moim domu : nie moge sie przytulic do meza ,bo dziecko patrzy , nie moge prowadzic domu po swojemu ,czyli inaczej niz matka dziecka ,czy nie moge zwyczajnie nie zrobic kolacji ,bo tak. U nas dzieci zdawaly relacje matce przez internet ( znalazlam w historii mojego komputera)odkrylam skad milion telefonow podczas wizyt. Bo ja spie bo ojciec spi bo wieczor spedzamy w ogrodzie przy ogniu i pijemy piwo. W pierwszy wieczor po porodzie ,juz w domu , telefon czy dzieci moga zobaczyc dzidziusia. Ok ,choc wcale nie bylo mi to na reke. A tu sie okazalo ze zostaja ! bo mam im kazala. A zaraz telefon ze w lodowce przeciag. Wytrzymalam bardzo krotko. Zrobilam porzadki w zyciu myslac sobie tak: jak odejdzie , to dobrze ze teraz i nie wart mojego czasu i nerwow dla jego dzieci. . Zostal. Jestesmy malzenstwem juz dluzej niz z ex . Trudno. Nie umieli poukladac sobie spraw, mnie to nie obchodzi.

Gość gość
Nocne rady OK tylko,że - ku przestrodze - to ustalanie to tylko teoria, życie potem plynie inaczej i obietnice tatusia mogą pojść i często tak jest idą w niwecz. Więc dzisiejsze 'tak' może być jutro 'nie,zrozum kochanie, to moja corka'itd.

Gość gość
Sluszna uwaga - wszystko palcem po wodzie pisane. Licze, ze u mnie nie bedzie zle, bo widze duza dyscypline w domu. Daje mi to jakas nadzieje. Rodzicielska milosc do dziecka nie oznacza, ze dziecko moze wejsc na glowe i np.dostanie slodycze zamiast obiadu lub nie bedzie sprzatac po sobie. Dopoki mnie lubi, nie bede jej ignorowac. Moze z czasem zaczna sie jazdy, ale to juz bedzie test dla taty czy to ogarnie czy nie.

Gość gość
dziś Nocne rady OK tylko,że - ku przestrodze - to ustalanie to tylko teoria, życie potem plynie inaczej i obietnice tatusia mogą pojść i często tak jest idą w niwecz. Więc dzisiejsze 'tak' może być jutro 'nie,zrozum kochanie, to moja corka'itd Tak, pewnie. Tylko taka rozmowa da facetowi do myślenia, uświadomi, że żona ma swoje prawa i znacznie mniejsze obowiązki wobec jego dziecka, niż on. A ustalenie czasu oraz wyjazdów, tylko dla dwojga, jest podstawowe i bardzo doradzam.

Gość gość
Tylko,że temat autorki jest nieco o czym innym.To panna,on rozwodnik,znajomosć ledwie rok.

Gość gość
Czyli ona nie ma zadnych praw do dziecka ani obowiązków.Tym bardziej,że razem (on i panna) nie mieszkają więc rola autorki polega na zabawie z dziewczynką- sama o tym pisze.

Gość gość
Sorry ale kto by chcial prawa do obcego dziecka??? Temat dosc luzny o specyfice takich relacji:)

Gość gość
No tak, tylko nowa zona ma swoje prawa i granice.