Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Najgorsza przyjaciółka świata

Nie akceptuję decyzji mojej przyjaciółki

Polecane posty

Nawet nie pamietam kiedy zaczęłyśmy się ze sobą zadawać. Połączyły nas wspólne, nieprzyjemne doświadczenia. M. była normalną, fajną dziewczyną, ale ostatnio zaczęła fiksować. Postanowiła, że chce zafarbować włosy na różowo - okej, w końcu to tylko włosy. Później przyszedł jej pomysł na kolczyk septum, byłam do tego specyficznie nastawiona, ale w końcu to jej ciało, więc niech robi, co chce. Ostatnio powiedziała, że chce zrobić sobie ze swoją mamą morher & daughter tattoo. Tego nie jestem w stanie zaakceptować. Mówi, że ma to być jakiś niewielki wzór w niewidocznym miejscu, ale nie potrafię tego pojąć. M. nie jest jeszcze pełnoletnia, w momencie robienia tatuażu także nie będzie. Jestem całkowicie zagubiona. Chciałabym akceptować jej decyzję, wspierać we wstztskim, ale to mnie przerasta. Jej rodzice wyrazili już zgodę, więc niebawem na ciele jednej z najbliższych mi osób zagości coś, co budzi we mnie mieszane uczucia. Nie mam obrzydzenia do tatuaży, ale uważam, że jest na to za młoda. Rozmawiałam z nią wielokrotnie, ale jest całkowicie zafiksowana i nic do niej nie dociera. Nie umiem pogodzić się z tym, jak bardzo się zmieniła. Czy nasza przyjaźń zakończy się przez jej kolejne pomysły?

Gość gość
Chyba sceptycznie nastawiona. Nie specyficznie.

Gość gość
Tak to bywa ze w trudnym okresie dorastania ludzkie drogi sie czasem rozchodza. Nie martw sie, bedziesz miala nowe przyjaciolki na studiach a potem w pracy.

Również uważam, że jest za młoda na tatuaż. To jest jednak jej ciało, więc ma pełne prawo do tego. Próbowałaś ją przekonać aby poczekała na 18 i stwierdziła czy wzór nadal się jej podoba? Uważam, że przez zmianę wyglądu niekoniecznie zmienia się charakter, więc to nie powinno jakoś zagrażać waszej przyjaźni.

Gość gość
Macie inne wartosci. Lada moment ona straci cnote o ile jeszcze ją ma, a do 30 stki albo zachoruje na hiv, kile i zajdzie w ciaze albo sie ogarnie. A Ty nadal będziesz zdrowa, dobra dziewica

Próbowałam z nią rozmawiać, ale to nie przynosi żadnego efektu. Twierdzi, że skoro jej rodzice się zgodzili to już nic nie stoi na przeszkodzie. Jest mi przykro, nie chcę ingerować w to, co robi, ale nie potrafię zaakceptować jej decyzji.

Gość gość
ale masz problemy

Gość gość
Z tego co piszesz to ty chyba się chcesz z nią przespać, a nie przyjaźnić

Dlaczego niby miałabym chcieć się z nią przespać?

Gość gość
Bo nie powinno cię obchodzić co jest na ciele osoby zględem której nie masz żadnych romantyczno-erotycznych uczuć. Co cię obchodzi co ona robi z włosami czy nosem? Co cię obchodzi czy ma tatuaż? To nie twój problem. Piszesz o niej jak walnięty partner który traktuje ciało dziewczyny jak swoją własność

Nie traktuję jej ciała jako swoją wartość. Przyjaciółka chce iść do bardzo dobrej szkoły, w której tatuaż może przysporzyć jej wiele problemów. Ponadto przyjaźnimy się i chciałabym jej doradzić, ale wszelkie argumenty do niej nie trafiają. Nie chcę się z nią przespać, a nie akceptuję decyzji o tym, że chce zrobić tatuaż w wieku 16 lat, bo to normalne nie jest i żadne szanujące się studio nie powinno takiego tatuażu (nawet za zgoda rodzica) wykonać.

Gość gość
Ten ostatni argument to jedyny sensowny, bo na pewno nie będzie miała problemów w szkole (zwłaszcza jak to mały tatuaż). Chyba, że po prostu zna jakiegoś tatuażystę i po znajomości to zrobi.

Poza tym jej zdanie zmienia się jak w kalejdoskopie. Codziennie wymyśla coś nowego, dziś znowu wpadła na pomysł, że przy okazji tego tatuażu zrobi sobie jeszcze jeden - rodzice oczywiście przyklasnęli na ten pomysł.

Gość gość
To będzie jej problem, nie twój