Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy sprzedajacy Allegro mógł przeoczyć mój zakup?

Polecane posty

Gość gość

Wystapił u mnie pewien problem. Kupiłam dwa tygodnie temu u pewnego sprzedajacego rzecz, która bardzo jest mi potrzebna do wyjazdu (jadę za 3 dni). Wpłaciłam pieniądze dwa dni po kupnie tego przedmiotu. Piszę dziś do sprzedającego, odpisał mi, że ten przedmiot już wysłał, ale wysłał go do innej osoby, która kupiła go kilka dni póxniej, ze on ten przedmiot wystawił ponownie, bo myślał, że jakaś awaria aukcji była i nie zauważył, ze po prostu ja ten przedmiot kupiłam i go wystawił ponownie, po czym ktos go kupiił, on go wysłał. Pisał mi, że jest poczatkujacy na allegro, tro jego pierwsza sprzedaż. Co zrobić w takim przypadku? Bez tej rzeczy jechać nie mogę, a w 3 dni nie ma szans, bym kupiła to, czego potrzebuję (ma to związek z moją niepełnosprawnością, bez tego jechać nie mogę).

Gość gość
Wina leży po Twojej stronie. Nieotrzymał wpłaty od razu, wiec mógł tak pomyśleć :) Jak dobrze się sprezysz to kupisz... czego życzę Ci Udanego wyjazdu :)

Gość gość
Ale na aukcji było napisane, ze czeka na wpłatę do 7 dni, a ja wpłaciłam dwa dni po zakupie, czego on też nie zauważył, a w między zcasie towar był jeszcze wystawiony na aukcji, ktos go kupił już po tym moim przelewie.

Gość gość
Mogło tak być, robię allegro i gdy kończę tysiące aukcji można przeoczyć zakup zwłaszcza bez wpłaty aukcja ginie w tysiacu innych zakończeń na poczcie i gdy się nie przejrzy wpisując sprzedaż to można przeoczyć później kupi ktoś inny i jest problem zwłaszcza, gdy nie sprawdza się poczty e-mail częściej niż raz dziennie, jeśli sprzedawca oddał c****eniądze to wszystko ok, jaki to był przedmiot?

Gość gość
dziś jaki to był przedmiot i za ile może zdążę ci sprzedać i wysłać

Gość gość
" ja wpłaciłam dwa dni po zakupie" nigdy tak nie rób jako sprzedawca allegro wolę brak sprzedaży niż ludzi co kupią i nic więcej, psujesz mi tym ewidencję sprzedaży gdybym mógł anulowal bym każda taka transakcję moim zdaniem przy place z allegro nie powinno już być możliwosci zakupu kup teraz bez natychmiastowej wpłaty

Gość gość
Ale... to był jedyny przedmiot, który on miał wystawiony na aukcji, więc z pewnością nie mógł przeoczyć tego z powodu swoich wielu wystawionych aukcji.

Gość gość
W sklepie też wchodzisz naklejasz kartkę sprzedane i płacisz po 2dniach? Wiesz jak to p******i w księgowości? Ehh

Gość gość
Wpłaciłam po dwóch dniach, ponieważ czekałam na syna, aż przyjdzie i zaniesie blankiet z przelewem na pocztę. Miałam problemy z internetem i nie mogłam przelać z konta, samodzielnie nie chodzę (jedynie z balkonikiem po mieszkaniu ledwo), więc do syna zadzwoniłam. Jestem niepełnosprawna od kilku lat.

Gość gość
dziś może przeoczyl bez wpłaty wpadło gdzieś do spamu albo nie ma ustawione poinformowania o zakończeniu czy sprzeday bo to wygląda tak że przychodzą 4 maile po zakupie, jeden sprzedales przedmiot, drugi kupujący wybrał sposób dostawy, trzeci kupujący zapłacił, czwarty zakończenie aukcji i on może mieć ustawione 0 info na maila lub tylko info o wpłacie, ja mam wszystkie cztery, rozumiesz jak miał mało ustawione to bez wpłaty mógł wystawić ponownie chociaż prawdopodobnie robi cie w wala bo sprzedane aukcje trafiają do zakładki sprzedane więc jeśli nowa druga aukcja jest identyczna to cie oszukał i nie chciało mu się czekać aż zapłacisz i wystawił od nowa, na przyszłość plac od razu

Gość gość
Yyyy sorry, ale chyba sprawdza konto bankowe i musiał Widzieć twoja wpłatę (jesli dopełniałas wszelkich formalności i przelew był czytelny, Podałaś login z All - tego najszczęściej oczekują sprzedający), to on dał d**y i tyle. Poza tym, otrzymał na pewno automatyczna wiadomośc mail na skrzynkę, ze taki a taki kupujący zakupił przedmiot, wiec nie wiem jak mogl Cie pominąć i sprzedać drugi raz ten przedmiot?:O

Gość gość
dziś nie powinno być już tego przelewu pocztowego mamy prawie 2020 rok na filmach scyfi samochody już latały, ja rozumiem ale w takim przypadku musisz się liczyć z tym że sprzedawca nie będzie czekać, powinas wtedy napisać że wplacisz w ciągu 3dni bo sprzedawca nie wie czy zapłacisz jutro czy za rok czy wcale i to problem ja nie lubię takich rzeczy gdy ktoś kupuje nie płaci wolał bym żeby nie kupował wcale

Gość gość
dziś mógł pominąć zapłaciła po kilku dniach nie chciało mu się czekać robię allegro zawodowo mam działalność

Gość gość
No właśnie nie wiem, kupiłam przedmiot wieczorem, po jakiejś godzinie chciałam zrobić przelew, ale miałam problem z internetem, inni w bloku także, rano zadzwoniłam do syna, by przyjechał, wypełniłam blankiet i syn zawiózł go dwa dni po zakupie rano na pocztę i priorytetem wysłał, czyli jeszcze tego samego dnia pieniądze sprzedający otrzymał. On nie tłumaczył się tym, ze nie było pieniędzy i wystawił, a tym, ze myslał, ze mu allegro anulował transakcję i znów wystawił, po kilku dniach ktoś kupił, on wysłał i tak to było wg jego odpowiedzi.

Gość gość
I też mam problem z takimi sytuacji, od razu pisze do kupującego maila z instrukcją wpłaty, czekam. A z czekaniem to różnie raz kilka dni raz do końca miesiąca. Tylko u mnie nie jest to określone na aukcji. Staram się te dwa tygodnie bo chyba tyle kiedyś było w regulaminie allegro.

Gość gość
dziś po zakupie powinas wysłać mu maila ze kupiłaś i zapłacisz za dwa dni, czasu nie cofnięcie, oddał pieniądze? Co to za przedmiot?

Gość gość
23:17 a ja pracowałam kilka lat w charakterze ekspedytora i nigdy nie zdarzyło nam sie pominąć czyjś zakup, tylko dlatego, ze ktos zrobił przelew po 2 dniach:-/ bo najczesciej sprzedający czeka na przelew tydzień, wiec po prostu jakis nieogarnięte koles.

Gość gość
Nie napisałam maila, ponieważ miałam zrobić przelew tego samego dnia, po jakiejś godzinie od kupna okazało się, ze problem z dostępem do internetu jest (była awaria w bloku przez kilka dni), wtedy szybko zadzwoniłam do syna, że wszystko długo się ładuje, spisałam dane (na szczęscie) i syn przesłał pieniądze na poczcie.

Gość gość
No w takiej sytuacji to chyba faktycznie moja wina. A kupiłam wózek inwalidzki, jest mi potrzebny do wyjazdu, bo z balkonikiem będzie ciężko się poruszać., kupiłam o wiele taniej niż na innych aukcjach i czekałam, no i okazało się, ze nic z tego, a przyznaję, ze właśnie ta niższa cena za używany mnie skusiła, ponieważ mam problemy finansowe, a leczenie kosztowne jest przecież.

Gość gość
To już twój problem ze nie masz internetu w głupim telefonie na wypadek awarii ISP. Olalas sama sprawę on olal też jesteście siebie warci skąd pretensje?

Gość gość
dziś nie pomogę handluje różnymi gratami ale wózka jeszcze nie miałem :(

Gość gość
Tak, dokładnie tak jak ktoś wyżej pisał. Mi też się kiedyś zdarzyło - przy dużej ilości aukcji, raz. Ale do dziś pamiętam i do dziś mi głupio. No ale właśnie tak - aukcje opłacone od razu były pakowane i wysyłane w ciągu 24 h, reszta na specjalnej liście czekała, aż zostanie opłacona. Codziennie sprawdzałam konto bankowe, ale pewnego dnia musiałam przeoczyć jeden wiersz i tak sobie ta aukcja wisiała jako nieopłacona chyba z miesiąc, zanim Kupująca się nie odezwała, żeby wyjaśnić sprawę. Ale jakie niby problemy księgowe Wam wynikają z aukcj nieopłaconych tego samego dnia, to już niestety nie rozumiem, mimo kilku lat samodzielnego prowadzenia księgowości :)

Gość gość
A jak księgujesz gdy jest sprzedaż czy wpłata? Bo gdy ja ksieguje wpłaty to później zapominam o aukcjach nieoplaconych i bym musiał drugą księgowość prowadzić do aukcji nieoplaconych by się nie pogubić. Więc ksieguje wszystko z uwagą że niezaplacone i najwyższa możliwa kwota, później pod koniec miesiąca zamykam miesiąc edytujac tego Excela poprawnie i drukuje. Inaczej muszę robić dwie ewidencję :/ działalność mam od dwóch miesięcy.

Gość gość
Akurat ten sprzedający to widać nie jest obeznany także w sprzedaży, bo mi napisał, ze to jego pierwsze kroki z allegro, niczego prócz tego wózka nie sprzedawał. Moze faktycznie nie znał się na tym.

Gość gość
Może się nie znał bo wiesz formalnie przychód powstaje wtedy kiedy jest wpłata lub dostarczenie towaru zależy co pierwsze a kliknięcie w allegro kup teraz to dla celów działalności czy podatkowych nic nie znaczy.

Gość gość
Niby umowa kupna sprzedaży no ale jak kupujący po zakupie się nie odzywa nie płaci to w ciągu dnia mogę uznać za nieważna według mnie.

Gość gość
Ewidentnie to wina kupującej, więc niech teraz ponosi konsekwencje i zrezygnuje z wyjazdu!

Gość gość
Co innego gdybyś po zakupie napisała maila że zapłacisz w ciągu kilku dni. Wtedy wiem co i jak. A miałem sytuację od braku wpłaty przez wpłatę dopiero po zazadaniu zwrotu prowizji informacje że dziecko się bawiło palec obsunal na telefonie rezygnacje a nawet zlodzieji twierdzacych że zrobili przelew nawet potrafią skan przelewu podrobic. Ja nie mam pieniędzy na koncie w allegro lub bankowym informacji ze pobranie to nie wysyłam. Taka transakcja to problem raz z priwadzebiem podwójnej ewidencji by się nie pogubić dwa towar mógłby kupić ktoś inny a cały czas wisi że sprzedany.

Gość gość
wczoraj są siebie warci ona olala poinformować że będzie wpłata przez pocztę polską bo na smartfone się nie chciało zdania napisać a on też sobie olal zamiast czekać tydzień i wystawił od nowa, zawsze powinno się postawić w roli sprzedawcy czy on wie że chce pobranie? Może lepiej napisze! Ja się stawiam w roli kupującego i pajuje przedmiot tak jak sam chciałbym dostać.

Gość gość
Nie mam smartfona, mam starszy telefon bez dostępu do internetu. Macie rację, zawiniłam, bo skad on niby miał wiedzieć, ze mu zapłacę po tych dwóch dniach. Niby na aukcji było napisane, ze na wpłatę czeka do 7 dni, ale to może tylko tak sobie napisał, bo wielu sprzedajacych ma podobne informacje. Teraz czekam tylko na zwrot tego 1000 zł