Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ulia

Bezpieczna pozycja do zasypiania w ciąży?

Polecane posty

Gość ulia

Czy na prawdę kobieta w ciąży powinna spać na lewym boku?

Gość gość
Ja spałam jak mi było wygodnie. Najlepiej mi było na plecach.

Gość gość
Ja musiałam spać na lewym boku bo miałam zastój moczu w prawej nerce. Została mi wiec tylko lewa strona bo na plecach też za długo nie polezalam bo bolały.

Gość gość
Tak powinna spać na lewym boku szczególnie w zaawansowanej ciąży. Do póki mi brzucha nie było widać spałam na brzuchu potem roznie prawy i lewy bok. W widocznej i zaawansowanej ciąży starałam się na lewym boku. Na plecach nie można gdyż dziecko jest wtedy niedotlenione właściwie

Gość gość
Brytyjscy naukowcy na podstawie swoich badań określili bezpieczną pozycję, w której powinny zasypiać kobiety w III trymestrze ciąży. Okazuje się, że ryzyko urodzenia martwego dziecka rośnie DWUKROTNIE w przypadku kobiet, które zasypiają na plecach! Kierujący badaniami podkreśla, że najważniejsza jest pozycja w której kobieta zasypia, więc nie powinna się ona martwić, jeśli budzi się leżąc na plecach. W Polsce zaleca się spanie na lewym boku, tak aby zmniejszyć nacisk na naczynia krwionośne. https://szkolarodzeniaprenalen.pl

Gość helenkka
Jeszcze mogę zasypiać na brzuchu (3 mies ciąży), ale moja położna już namawia mnie na zmianę pozycji. Również wspomina o niedotlenieniu dziecka przy zasypianiu na plecach

Gość vio_linka
Zasypiając na plecach lub na prawym boku (szczególnie w III trymestrze) uciskamy żyłę główną dolną, przez to może wystąpić u dziecka słabsze dotlenienie a u nas mroczki, gorsze samopoczucie, zawroty głowy.

Gość wygodna2
gość 2018.06.27 Brytyjscy naukowcy na podstawie swoich badań określili bezpieczną pozycję, w której powinny zasypiać kobiety w III trymestrze ciąży. Okazuje się, że ryzyko urodzenia martwego dziecka rośnie DWUKROTNIE w przypadku kobiet, które zasypiają na plecach! Kierujący badaniami podkreśla, że najważniejsza jest pozycja w której kobieta zasypia, więc nie powinna się ona martwić, jeśli budzi się leżąc na plecach. W Polsce zaleca się spanie na lewym boku, tak aby zmniejszyć nacisk na naczynia krwionośne. https://szkolarodzeniaprenalen.pl Dodatkowo dla zwiększenia wygody leżenia w tej pozycji można użyć poduszki typu rogal układanej pod kolano. Również pod plecy czy biodra można podłożyć poduszki, które zwiększą komfort leżenia w tej pozycji :)