Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co zrobić gdy starsza córka jest zazdrosna o młodszą ?

Polecane posty

Gość gość

Mam dwie córki 5 latek i 8 miesięcy, problem w tym, że ta starsza jest zazdrosna o to, że ja się zajmuję więcej młodszą, przez co ona uważa, że ją bardziej kocham od niej. Oczywiście to nie jest prawda, swoje dzieci kocham tak samo mocno i żadnej absolutnie nigdy nie zamierzam bardziej faworyzować, obie są dla mnie tak samo ważne, a to, że więcej teraz zajmuję się młodszą spowodowane jest tym, że jest niemowlakiem no i potrzebuje więcej czasu, no ale jak mam to wytłumaczyć małej dziewczynce ? Mówiłam jej, że kocham ją tak samo jak jej młodszą siostrę, no ale ona chyba tego nie rozumie.

Gość gość
Staraj się akcentować "przewagę" jaką ma starsza córka z racji wieku: ty już umiesz to to i tamto, a siostrzyczka jeszcze długo będzie musiała się uczyć, jest nieporadna, tobie wolno robić to i tamto a ona jest za mała itp. Zazdrość jest raczej naturalna, agresja - nie i z tym należy walczyć, jeśli się pojawi.

Gość gość
zabierz starsza do kina, mlodsza zostaw męzowi, wytłumacz starszej, ze mlodsza jest za mała na kino a ona poczuje się wyjątkowo, jedzcie we dwie na zakupy , kupcie sobie takie same sukienki, żeby mlodsza nie miała takiej , w końcu niemowlak i tak niewiele rozumie, rób tak od czasu do czasu a z starsza nie zaakceptuje młodszej...