Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rozczarowana_i_zaniepokojona

Zaproszenie na Baby shower :)

Polecane posty

Gość gość
Autorko ja rozumiem Twoje dylematy, faktycznie wszędzie gdzie się da to gości nie płacą np.pokryja tzw.talerzy itp.:) Ale ja nie miałam baby shower, bo nie chciałam i uważam, że to tylko lans i wydatki. Chociaż kiedyś ktoś napisał tu, że to ostatnia okazja by spokojnie spotkać się przed porodem w babskim gronie, bo potem wszystko się zmienia i tu się zgodzę. Ale można się spotkać i bez tych wszystkich ozdóbek, prezentów itp. W Polsce jest tradycja, że po narodzinach dziecka idzie się w odwiedziny z jakimś podarunkiem. Autorko jedyne co ci zarzuce to chrzest to jest polska tradycja i nie obrażaj tych co idą do kościoła ochrzcić dziecko, bo wierzą jak np.ja z mężem:)

Gość gość
Najgorsze mamki myślące, że wszystko się kręci w około ich dziecka i w około ich potrzeb przecież one są mamami niemowlaka i świat ma się zatrzymać i rzucać wszystko dla nich ;) Ja jestem dopiero w ciąży ale proszę jakieś siły wyższe aby mi tak nie odbiło ;) I to wszystko to wyciąganie kasy tak samo. Jakieś zaproszenie na baby shower od koleżanki siódma woda po kisielu, której nie zapytałam co słychać przez 3 lata i miałam gdzieś jej losy ale na imprezę zaproszę, ot kolejna sponsorka i jeszcze prezent przyniesie ;)

Gość gość
"wczoraj 30 lat i nie wie na czym polega baby shower. Z jakiej dziury wylazlas? " Zaraz będzie, że ten kto jeszcze nie robi z siebie głupka na Haloween to z dziury wyszedł i nie jest wielkoświatowcem. Dla mnie to naśladownictwo ślepe zachodu to strasznie pretensjonalne i infantylne ludzi z kompleksami na tle polskości. Ja nie mam kompleksów i nie muszę przerabiać Polski na Amerykę, z całym szacunkiem do Ameryki. Po prostu uważam, że każdy powinien być sobą i nie udawać kogoś innego, bo to jest głupie i to samo się tyczy krajów. Polska ma być Polską a nie udawać czegoś czym nie jest i nigdy nie będzie. Dobrze, że mam normalne przyjaciółki które mają inne, normalne myślenie. Co do tego autorko czy masz na to iść to dużo zależy od tego jak ważna jest twoim życiu ta koleżanka. Jeśli słabo to odpuść uczestnictwo w takiej sztucznej szopie. W Polsce niestety dużo ludzi robi z siebie głupków naśladując zachód. Przykład: jak była kiedyś impreza oscarowa w Stanach to w Polsce ktoś wpadł na pomysł aby ubrać sie w szykowne kreacje i z szampanem w ręku udawać że się jest tam. To było śmiechu warte

Gość gość
Dla was drogie kafeterianki to wszystko jest nie takie jak powinno być, a to nieeleganckie, a to pretensjonalne, a to głupia moda z zachodu. Ale oczywiście wybiórczo. Bo pewnie do ołtarza prowadzil was ojciec (to jest dopiero głupia moda z zachodu), a na walentynki wleczecie tyłki na romantyczny weekend do spa. To oczywiście takie przykłady. Ale smutne jest to, że w Polsce baby shower jest taktowane jako "naciąganie na prezenty". Widocznie mierzycie ludzi swoja miarą. Mi baby shower zorganizowaly przyjaciółki. Było nas 10. Bardzo mnie ucieszył ten dzien. Dlaczego? Bardzo źle znosilam ciążę i miałam mnóstwo problemów zdrowotnych. często lezalam w szpitalu. A ten wieczór spedzilam wśród bliskich mi kobiet. w spokoju z łezka wzruszenia. Rozmawialysmy o macierzynstwie, te które są matkami wspominaly swoje pierwsze chwile. super wieczor. dodał mi otuchy i sily. Tak, uczestniczki składały się na tort i skromne dekoracje (balony z helem, jakaś girlanda), każda przyniosła jakiś prezent i coś do przekąszenia (owoce/ciasto/sałatka) Ja się pytam - co za różnica, czy przyniosły mi na baby shower, czy przyniosłyby po urodzeniu dziecka? Bo każda z nich i tak pytała mnie co bym chciała dla maluszka zanim jeszcze powstał pomysł mojej przyjaciółki na baby shower. Wy idziecie z pustymi rękoma? X Jedna z koleżanek przyszla, ale wprost powiedziała, że średnio jej się podoba pomysł z baby shower, ale przyjdzie. Ze amerykański. Ze ona będzie mieć pępkowe na 30 osób po urodzeniu dziecka. Ok. Koniec końców po urodzeniu zaprosiła te 30 osób, 20 ją olało, była tylko najbliższa rodzina, a ona z pękniętym kroczem stała przy garach i gotowała jak dla wojska (u niej zawsze wystawne imprezy). Połowe żarcia rozdała, bo by się zmarnowalo. Panowie się nachlali, a panie brały dziecko z rąk do rąk. Cieszę się, że ja miałam baby shower :-)

Ja kompletnie nie rozumiem idei pepkowego, ale jak juz zostalo ustalone - jestem problemowa osoba, ktora pochodzi z zabitej dechami dziury i nie zna amerykanskich instagramowych tradycji ;) Ja wszystko rozumiem i niczego aboslutnie nie hejtuje, aczkolwiek uwazam, ze osoba zapraszajaca nie powinna wyciagac kasy od gosci, ktorzy i tak przychodza na przyjecie z prezentami. I bez przesady, jesli ktos sie dekaruje, ze organizuje przyjaciolce przyjecie to moglaby sie szarpnac na balony i girlandy ;) Ja poczatkowo myslalam o drogim prezencie, ale po tym wszystkim mi przeszlo ;) To troche tak jak z zaproszeniem na slub i wkladka ze spisem prezentow. Wole jednak miec dowolnosc.

Gość gość
Autorko, w baby shower nie chodzi o wypasiony prezent tylko o mile spptkanie z ludzmi, ktorych sie lubi. Dlatego sa tak popularne. Na prezent daje sie spioszki czy jakis inny drobiazg, ktory mozesz kupic za 20 zł . Tak to wyglada przynajmiej w UK. Spotkanie w jakiejs restauracji i kazdy placi za swój posilek lub spotkanie u wyprawiajacej baby shower osoby w domu. Wtedy albo skaldka na jedzenie albo kazdy przynosi cos wcześniej ustalonego. Koszty to tak do £20 max z wypasionym posiłkiem w restauracji. A Polskie zastaw sie a postaw sie z wypasionymi prezentami mnie strasznie denerwuje. Bo to wstyd przynieść jakis miły drobiazg, trzeba od razu przezent za 150 zl? I obraza, bo wtedy rzeczywiście chce sie byc ugoszczonym bo w koncu nijako "oplaca" sie drogim przezentem swoje żarcie?

Gość gość
23.27 szkoda twojego zachodu żeby tłumaczyć tej wiesniarze o co chodzi w baby showerem. Już widzę jak ona chciała się szarpnąć na drogi prezent haha jasne, nie stać ją na składkę 70 zl. Można do niej mówić na czym to polega, a ona i tak swoje , bo urażona , że na balony miala się złożyć. A ona chciała zanieść prezent za 150 zł i poczuć się kimś :-D

W Polsce sa tak duze roznice spoleczne, ze pewne osoby po prostu nie sa w stanie tego zrozumiec. Radze nieco "pobywac" na przyjeciach i wowczas perspektywa lekko sie zmienia. I nie rozumiem dlaczego ktos wypowiadajac sie musi sie uciekac do wyzwiazk i obrazania, troche kultury... No wlasnie o to chodzi, ze 70 zl to drobne. Gdybym ja organizowala takie przyjecie swojej przyjaciolce to bylby moj prezent dla niej i nie bawilabym sie w skarbnika. W dzisiejszych czasach 150 zl to kosztuje zrobienie paznokci w dobrym salonie ;) I toche wiecej luzu, nie wale glowa w sciane z tego powodu. Wydalo mi sie to nietaktowne, wiec nie ide :) Done.

Gość gość
To skończ się produkować na kafe i jedź już do tej górskiej chaty. Co za beton. Toksyk.

Gość gość
Jakby cię było stać na paznokcie za 150 zł, to bys nie płakała nad składką. Widać kasa ważniejsza niż wizja spędzenia miłego wieczoru z dawna bliską znajomą, która spodziewa się dzieci. Ale ty bezdzietna nie zrozumiesz potrzeby dzielenia się swoim szczęściem w związku z oczekiwaniem na dziecko. W dodatku ty sama jeszcze dziecko mentalne skoro obrazasz się z powodu takich pierdół jak składka. Dobrze, że ja w swoim otoczeniu nie mam takich fałszywych znajomych. x Ps. Da się wyczuć, że twój status materialny wzrósł w ostatnim czasie, dawniej byl niski. Żyłą sie zostaje, nawet jak PLNow więcej.

Gość gość
My z koleżankami poskładałyśmy się na takie drobne dekoracje jak balony czy inne słodkie dodatki jak dekoracje na babeczki albo fajne girlandy wiszące https://godanparty.pl/ pomogłyśmy naszej przyjaciółce postroić, bo wiadomo, ona już na ostatnich nogach, wiec, było jej prościej z nasza pomocą i się nie przemęczyła.

Gość gość
11.46 jak już coś reklamujesz to chociaż byś nie robiła z siebie idiotki, że kobieta w ciąży jeszcze miała stroić chatę dekoracjami! Przecież to rola tych co organizują, a nie ciężarnej. Nic o baby shower nie wiesz

Gość gość
a co jeśli ja baby shower robiłam w domu ? idiotko