Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama 2 plus 2

Woda w domu wielorodzinnym

Polecane posty

Gość Mama 2 plus 2

Mieszkamy w 6 osób, ja z mężem, dwoje dzieci i rodzice. Zawsze placilismy dużo za wodę, ok 400 zł na 3 msc ale teraz to już pobilismy rekord bo przyszedł rachunek prawie 600 zł. Jestem w szoku. Kogo się nie pytam to ludzie płacą 150, 200 max 300 zł a u nas aż tyle. Prysznic bierzemy raz dziennie, zmywarka codziennie i pranie 4-5 razy w tygodniu. Wydaje mi się że to tak normalnie a zużycie mamy ogromne. Ile wy placicie?

Gość gość
Sprawdz ile ci liczą za metr szescienny, bo tez inaczej liczą za ciepłą a inaczej za zimną jesli masz wode z rur od gminy/miasta. No i masz licznik, to sprawdz ile wam nabija tych metrow. I Druga sprawa, masz dom to i pewnie ogrod, tak? Jesli nie masz oaobnego licznika na wode do podlewania ogrodu to sie nie dziw, bo to ida niezle litry na podlanie ogrodu. I No i pytanie? Masz na mysli tylko rachunek za wode? Czy wliczasz w to tez np wybieranie szamba? Bo nic nie sprecyzowalas.

Gość gość
To i tak dużo nie płacicie. Ja jestem sama z córka. Zuzywamy ok 10m3 miesięcznie, raz mniej raz więcej. Za wodę plus ścieki płacimy co 3msc ok 300zł . Nas jest 2 Was 6.

Gość gość
Ile m3 zuzywacie? Jaka cena za m3 wody i ściekow?

Gość gość
Ja jestem sama z synem. Rachunki co 2 m-ce, zużywamy 15-20 m3 (latem więcej bo podlewanie, zimą mniej) płacę 45-60 zł za wodę zimną (ciepłej nie mam z sieci, tylko kocioł gazowy) plus za ścieki ok. 80-100 zl, czyli razem max 160 zł na 2 m-ce na 2 os. Wychodzi po ok. 40 zł na osobę na m-c, jeśli was jest sześcioro, a rachunek na 3 -ce, to może wyjść taka kwota.

Gość gość
My woda z miasta miesięcznie 270 zł na tylko 3 osoby!! 11zł zimna woda i 29 zł ciepła za 1m3.

Gość gość
My też mamy piecyk gazowy, 300 zł na kwartał to norma przy 3 osobach.

Gość gość
gość dziś Dlatego autorka powinna sprecyzowac czy chodzi jej o rachunek stricte za samą wode czy o kwotę za wode, zuzycie piecyka gazowego na podgrzanie tej wody lub pradu i wody bo ma np elektryczną terme na podgrzanie wody. No i czy z tego samego licznika jest woda przeznaczana na podlewanie ogrodu. Bp u mnie rachunki sa osobno i nie sumuje tego. Jest po prostu woda, z miasta, ale tylko zimna i stawka nizsza, bo nie mamy kanalizacji tylko sama wode i swoje szambo. I Woda to jakieś 50 zl za miesiac, osobny licznik i nizsza kwota za wode do podlewania ogrodu. I Osobno placimy za szambo, jakies 300 - 450 zl/mc, bo musimy wubierac dwa, trzy razy w miesiacu, a kazde wybranie to 150 zl. I Osobno prad, a w tym terma do grzania wody w okresie pozazimowym. Prad cos ok 300 zl na mc. I Osobno ogrzanie domu zima, bo piec jest na wegiel, wiec kupujemy chyba 3 tony na sezon grzewczy a kazda po 1000-1200 zl. Gaz do kuchenki mamy z butli, srednio jedna butla na miesiac, to jakies 50 zl.

Gość Mama 2 plus 2
2.65 zł za m3 wody a 4,81 za ścieki. Podlicznik do podlewania ogrodu mamy, za to wyszlo raptem 33 zł. No i to jest za wodę zimna bo jeszcze musimy ją sami piecem na ekogroszek ogrzać! Zuzylismy ostatnio przez kwartał 68 m3 i tyle samo ścieków, do podlewania 13 m3. Wydaje. Mi się że to strasznie dużo a zarazem nie lejemy tej wody strumieniami. Koleżanka z tej samej miejscowości za 3 os płaci 180 zł wiec drugie tyle osób to powinno być ok 360, a nie 600. Ja nie wiem czy oni się nie myja czy nie piora :O

Gość gość
Autorko my płacimy podobnie do ciebie, zakładając, ze to sama wodabez szamba czy podgrzania. Do ogrodu mamy ze studni. Tez my z dziećmi plus rodzice

Gość gość
400 zl na 3 msc to się ciesz ja mam co miesiac 170 a teraz 250 bo woda do basenu

Gość gość
Nam zepsuła się kabina prysznicowa miesiąc temu. Przez miesiąc korzystaliśmy tylko z wanny. Mieliśmy kupić nową kabinę, ale przyszedł rachunek za wodę i gaz. Jedno i drugie 100 zł mniej. To daje 2400 zł przez rok. Można dołożyć np do wyjazdu na wakacje. Nowej kabiny już nie kupimy.