Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kupno samochodu na FV

Polecane posty

Gość gość

Witam -prowadzę jednoosobowa działalność - kupuje samochód na FV VAT na swój!!!!! NIP - nie na firmę i dopiero potem wciagam go do firmy. Podobno mam zrobić przelew z konta firmowego a nie prywatnego - ktoś coś ?

Gość gość
co p********z.. jaki swoj nip? przy jednosobowej dz. gosp. nie ma 2 nipow. jest twoj nip - os. fiz. prowadzacej dz. gosp. i nim sie poslugujesz. cos ci sie poyebalo.

Gość gość
No moje dane - NIP mój i firmy- ale dane moje a nie działaności - spoookojnie

Gość 1 nip
Niestety, nie ma możliwości posiadania więcej niż jednej jednoosobowej działalności gospodarczej. Wniosek o wpis do CEIDG można złożyć tylko raz. Ta zasada wynika z Art. 27 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, który mówi, że przyjęty może zostać tylko poprawny wniosek oraz szczegółowo określa co decyduje o jego poprawności. Niepoprawny wniosek to m.in. taki, który jest „złożony przez osobę już wpisaną do CEIDG”. Jeżeli przedsiębiorca chce rozszerzyć działalność, musi to zrobić w inny sposób.

Gość gość
Dostaje fv na moje dane - imię nazwisko plus NIP - nie nazwa firmy ....pytanie brzmi o płatność o

Gość gość
logiczne wszak z kodeksu cywilnego wynika ze firma pod ktora dziala os. fizyczna musi miec w nazwie m.in. jej imie i nazwisko. nie posiada ona przeciez zdolnosci do cz. prawnych. a co z wciagnieciem do srodkow trwalych?

Gość gość
Fv wystawiam jako osoba fizyczna a płatność mam dokonać z firmowego konta. Potem wrzucam do firmy w środki. Dziwi mnie fakt zapłaty z firmowego konta i dlatego mnie to dziwi

Gość gość
Limit płatności gotówką - przepisy Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej w art. 22 określa, że dokonywanie lub przyjmowanie płatności związanych z wykonywaną działalnością gospodarczą następuje za pośrednictwem rachunku płatniczego przedsiębiorcy, w każdym przypadku gdy: stroną transakcji, z której wynika płatność, jest inny przedsiębiorca oraz jednorazowa wartość transakcji, bez względu na liczbę wynikających z niej płatności, przekracza równowartość 15 000 zł.

Gość gość
Czyli tak ma być - to nie jest dziwne ?

Gość gość
Aha - ale dziwi mnie fakt ze fv na osobę fizyczna - nie na firmę strikte- bez nazwy- a płatność z firmowego. Ale z odpowiedzi powyżej wynika ze to chyba normalne ...

Gość gość
Teraz czytam ze może to chodzi o zwrot za VAT ....nigdy nie miałam nadwyżki - może stad ta sugestia do zapłaty z firmowego - defacto ten samochód w połowie będzie służbowy o

Gość gość
Podbijam

Gość gość
split payment

Gość gość
Ktoś wie - krótko - czy to jest ok ?

Gość gość
Ktoś ?

Gość pan byznesmen
ale z jakiego powodu FV ma być na os.fiz., a nie na firmę? tego nie pojmuję :o