Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wakacje z 6 letnim dzieckiem. Gdzie? W góry czy nad morze?

Polecane posty

Gość gość

Gdzie lepiej pojechać z 6 letnim dzieckiem w lipcu? W góry czy jednak nad morze? Planujemy w przyszłym tygodniu wyskoczyć na 5 dni. Wiadomo, że wiele zależy od pogody. No i tu jest dylemat. Przyjmijmy, że jest ciepło, pogoda słoneczna. Wiadomo, dziecko nad morzem będąc na plaży zawsze będzie zadowolone. Plaża, piasek, morze. Innych atrakcji też jest pełno. Z drugiej strony ciągnie nas w góry, okolice Karpacza. Stamtąd już blisko do Czech, przy okazji zwiedzić skalne miasto. Pytanie tylko czy w górach 6 letnie dziecko nie będzie się nudziło? Pewnie, że można gdzieś zabrać dziecko i zapewnić mu też atrakcje i w górach? Jednak samo chodzenie i zwiedzanie, czy dla takiego młodego osobnika nie będzie zbyt nudne?

Gość gość
Zdecydowanie nad morze. 6letnie dziecko na pewno nie będzie zadowolone z chodzenia po górach i zwiedzania.

Pamiętam siebie nad morzem - zabawy w piasku, poszukiwanie skarbów, jakieś kamyszki, muszelki, wodorosty, można się było taplać do woli, zawsze się coś działo fajnego, lody na plaży i świeża rybka w knajpce... Pamiętam siebie w górach - kolejka linowa, jaskinie, ponownie poszukiwanie skarbów w skałach i złota w potokach, mieniące się kamyszki, piesze wędrówki na szlaku, schroniska z bali i piękne widoki, górale, przejażdżki bryczką, klimatycznie... ...ja tam się bawiłam dobrze wszędzie, Autorko, nawet na polu pszenicznym :P Bierz pod uwagę, jakie jest Twoje dziecko, na pewno najlepiej wiesz, gdzie i w jakich warunkach będzie się czuło najlepiej ;)

Gość gość
Nie wiem czy jest jednoznaczna odpowiedź na to pytanie. Przed wyjazdem mimo wszystko warto usiąść i pomyśleć jakie atrakcje można zapewnić w górach i jakie nad morzem? O ile nad morzem wg mnie, jeśli jest pogoda, dzieci nie potrzebują specjalnych atrakcji bo wystarczy im plaża, woda i orzeszki w karmelu i mogą tak siedzieć praktycznie cały dzień, o tyle w górach trzeba nastawić się też na spacery, zwiedzanie. Widoki na pewno w górach są piękniejsze. Aczkolwiek czy dzieciom będą odpowiadały i zachwyci je to? Ciężko stwierdzić. Można przejechać się kolejką, bryczką, pospacerować po górach, usiąść w chacie góralskiej i zjeść jakieś regionalne Dania. Można też zabrać dziecko, jeśli w pobliżu jest oczywiście plac zabaw, pójść na basen bo przecież Aquaparki też w górach są. Atrakcji jest co nie miara. Trzeba tylko dobrze wcześniej to przemyśleć i zaplanować. Będąc w górach, niedaleko już do Czech. Może warto wybrać się właśnie też tam i co nie co zwiedzić. Osobiście mi bardziej podobają się zdecydowanie góry. Jednak moje dzieci lepiej czują się nad morzem.

Gość gość
Powiem tak, ja na co dzien mieszkam w Gdańsku z dzieciakami i plaza, morze, piasek, niezaleznie od pory roku to dla nich zawsze fun- dzieci 6 i 4-letnie, więc optowałabym za tym. My na wakacje pojechalismy w gory, ale po to, zeby zmienic klimat raczej niz łazić godzinami po gorach- chociaz z mezem się wymienialismy i lazilismy, bo oboje to kochamy. Dzieciaki troche pospacerowaly, ale wybralismy osrodek z animacjami dla maluchow, basenem, duzym, wewnetrznym placem zabaw- basen z kulkami itp. wiec byly wniebowziete. Tak małe dziecko raczej zapamieta i bedzie mialo wspomnienia ze wspolnej zabawy, krótkich wycieczek, anizeli lazenia po grotach itp. Wybierz osrodek, który jest nastawiony na malucha- menu dzieciece itp. animatorzy, zabawy, a gwarantuje, że będzie miało swietne wakacje. Z przerwynikami na krótkie zwiedzanie okolicy, czy nam morzem- na lezenie i zabawy plazowe.

Gość gość
Góry są fajne ale jeśli z dziećmi to 2-3 dni. Jeśli planujecie nieco dłuższy pobyt to jednak zdecydowanie morze. Również jestem zdania jak wyżej, że nad morzem jeśli jest pogoda to dzieciom wiele nie potrzeba. Wystarczy woda i piasek a południu np jakiś plac zabaw czy też zamki dmuchane.

Gość gość
My lubimy góry i co roku jeździmy do Białki Tatrzańskiej na tydzień. Jak co roku odbywa się tam Festyn Białczański na który z radością przybywamy, bo lubimy imprezy pod gołym niebem, zwłaszcza takie, na których koncertują największe gwiazdy, a atrakcji dla dzieci nie brakuje. https://festynbialczanski.pl/program-imprezy/

Gość gość
gość dziś x nie ważne co wy lubicie tylko chodzi o dzieci ;):P

Gość gość
To prawda, tu chodzi bardziej o dzieci. Ja też lubię góry i chętnie tam jeździmy ale na 3 dni max. Dłuższy pobyt zdecydowanie morze.