Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak przeżyć za tyle?

Polecane posty

Gość gość

Mieszkam sama z dwójką dzieci 7 i 8 lat. Czynsz w tym woda plus internet, gaz ,prad i tv to 750 Bilet do pracy 140 Paliwo do samochodu 200 Jedzenie 1600 Opiekunka czasami około 200 w miesiącu Leki 200 Ubrania około 300 Lekarze i dentysta 200-300 Wychodzi 3700 ale zawsze coś wypadnie. A to przegląd samochodu, ubezpieczenie, urodziny,święta itp Mam 4000 zł więc jestem na styk. Dzieci nie chodzą na zajęcia dodatkowe bo na szczęście teraz nie chcą. Gdzie mogę zaoszczędzic?

Gość gość
w oplatach stalych tu nie zabardzo da sie zaosczedzic.Jedyniena ogrzewaniu jak masz gaz. Wiecej w zime, mniej latem. Paliwo i bilet- 340zł moze tu cos sie da.Leki tez stale? Denstysta czy lekarz tez nie co miesiac?

Gość gość
A mężuś co na to? Ulotnił się?

Gość gość
Gaz to 20 zł tylko do gotowania. Samochodem wożę dziecko do szpitala, leki też dla dziecka. Może pomyślę o jakimś pakiecie do mojego ubezpieczenia pracowego to będziemy mieli specjalistów i stomatologow za darmo.

Gość gość
Może warto by było pomyśleć nad posiłkami- 1600 zł dla jednej dorosłej osoby i dwójki dzieci to trochę dużo. Nie twierdzę, że trzeba ograniczyć wydatki na jedzenie jakoś dramatycznie, ale może pomogłoby rozplanowanie obiadów itp.

Gość gość
Też o tym myślałam bo kupujemy raczej impulsywnie. 150 zł z tego to obiady w szkole. Ile wydajecie na jedzenie?

Gość gość
Czemu tak dużo na leki? Dzieci przewlekle chore czy co?

Gość gość
Tak. Niestety. Jeszcze dwa lata leczenia. Leki plus suplementy.

Gość gość
19:40 - 1600 na 3 osoby to dużo? Chyba nie chcę wiedzieć co ty jesz:O

Gość gość
Moim zdaniem 300 zł miesięcznie na ubrania to dużo - można tu przyciąć, zwłaszcza dopóki dzieci rosną i jeszcze moda nie robi im różnicy. Jedzenie moim zdaniem też da się ogarnąć taniej na 3 osoby, z tym że więcej czasu będziesz musiała poświęcić na planowanie, zakupy itp.

Gość gość
300 zl na ciuchy w miesiacu :o ja mam niemowle i nastoletnia corke i ... nie kupuje co miesiac ubran za tyle. 1600 na jedzenie skoro dzieci jedza w szkole. Ja na jedzenie daje 700-900 zl i zawsze w domu owoce i cos slodkiego

Gość gość
a utorko a napisz przykładowo co jecie, co kupujesz i gotujesz? może tutaj się da coś zaoszczędzić.

Gość gość
300 zł na ciuchy dla dwójki dzieci to dla was dużo? Przecież to po 150 na głowę. Spodnie, do tego jakaś bluza i po kasie. Wy w lumpeksach kupujecie? A ta co pisze, że wydaje 7 stów na żarcie, to chyba cebulę z ziemniakami je. Ludzie jak wy się żywicie i ubieracie? Autorko, ja nie widzę tu niczego na czym mogłabyś zaoszczędzić, bo i tak skromnie żyjesz. Masz jakieś alimenty?

Gość gość
Ja mieszkam sama z synem, mam niecałe 2500 na nas oboje, i potrafię odłożyć 900 zł na mc. nie wiem na co przewalasz tyle kasy, mi by było szkoda. zwłaszcza na jedzenie, leki i ubrania wydajecie za dużo. każdy pisze, ze jak wyda mniej na jedzenie to zostawi więcej w aptece, tylko dlaczego jest dokładnie na odwrót.

Gość gość
Co miesiąc 300 zł na ubrania? Po cholerę, co miesiąc ciuchy zdzierasz? Ja mam spodnie bluzki kurtki latami, buty co najmniej cały sezon albo i 3 dopóki sie nie rozlecą, a kasę mam tylko nie wywalam na pierdoły wole odłożyc

Gość gość
i 1600 na jedzenie?? to co wy jecie? ja na jedzeniu nie oszczędzam, ale zeby wydawac az tyle? Tragedia

Gość gość
Autorko, w wielu placówkach typu dom dziecka jest 12 zł na osobę jeśli chodzi o wyżywienie dzienne, przy żywieniu zbiorowym zupełnie wystarcza, te placówki musza spełniać rożne normy

Gość gość
wczoraj 19:40 - 1600 na 3 osoby to dużo? Chyba nie chcę wiedzieć co ty jeszpechowiec.gif x A ty to pewnie jedna z tych co uważają że ser żółty żeby był dobry musi kosztować 100 zł za kg:/( btw, do dzis takiego nie widziałam, ale jedna pani z kafe szalała kiedys ze tylko taki warto jesc). Tak, 1600 na jedzenie dla 3 osób w to w cholerę. Ja z chłopem naprawdę lubimy dobrze zjesc i na jedzeniu nie oszczędzamy ale zeby tyle wydawac na jedzenie miesięcznie? I zaraz zjedziecie ze my dwójka ich trójka... ta dwójka dzieci na pewno nie zje razem tyle co mój facet. A i słodycze chipsy tez lubimy, ale tyle wydawac to nie wiem co jecie

Gość gość
wczoraj 300 zł na ciuchy dla dwójki dzieci to dla was dużo? Przecież to po 150 na głowę. Spodnie, do tego jakaś bluza i po kasie. Wy w lumpeksach kupujecie? A ta co pisze, że wydaje 7 stów na żarcie, to chyba cebulę z ziemniakami je. Ludzie jak wy się żywicie i ubieracie? Autorko, ja nie widzę tu niczego na czym mogłabyś zaoszczędzić, bo i tak skromnie żyjesz. Masz jakieś alimenty? x I co, dzieci co miesiąc te spodnie i bluzy zdzierają?ziemniaki z cebulą za 7 stów? chyba zdrowo odleciałas

Gość gość
Autorko, czemu w wydakach stałych masz 300 na dentyste, co miesiac wam plomby wypadają?Dziwne cos to wszystko

Gość gość
wczoraj Gaz to 20 zł tylko do gotowania. Samochodem wożę dziecko do szpitala, leki też dla dziecka. Może pomyślę o jakimś pakiecie do mojego ubezpieczenia pracowego to będziemy mieli specjalistów i stomatologow za darmo. x to co to za ubezpieczenie dziwne że sie stomatolog nie należy? nawet na śmieciówce możesz isc do dentysty czy gdzie tam chcesz... pachnie prowokacją

Gość gość
Haha wydało się że prowo, dzieciom się dentysta na nfz nie należy? hahahaha

Gość gość
1600 zł za jedzenie dla kobiety i dwójki małych dzieci to jest bardzo dużo. Ja tyle nie przewalam, a chodzę po restauracjach minimum 2x w tygodniu i zamawiam jedzenie. Tutaj masz pole manewru. Z kolei ja uważam, że 300 na ubrania to jest mało. Zastanawiam się w czym kafeterianki chodzą, że to jest taka zawrotna kwota

Gość gość
Choćby matka robiła na czarno ( a autorka pisze ze pracuje) to dzieci ubezpiecza szkoła. A ta twierdzi ze nie należy im się dentysta na nfz i co miesiac daje 3 stówy na dentyste. Prowokacja

Gość gość
Autorka napisała lekarz i dentysta zbiorczo, więc się czepiacie. A co do dentysty na NFZ, to nie znam nikogo kto chodzi i prowadzi do takiego swoje dzieci. Poza tym autorka pracuje- żeby iść na NFZ to trzeba urlop wziąć.

Gość gość
ona napisała że nie chodzi na nfz bo się nie nalezy, takich cudów to jeszcze nie widziałam

Gość gość
Na NFZ to akurat jeśli chodzi o dzieci chyba warto, bo imprzysluguje znacznie więcej, plomby swiatloutwardzalne, itp. W sumie to chore, bo człowiek im starszy tym b tego dentysty potrzebuje, kanałowe, i inne ... Może autorka jest niczego nieświadoma a każde jedzenie kupuje w żabce...

Gość gość
Nic takiego nie napisała. Pisała o dodatkowym pakiecie w pracy, czyli jak sądzę o specjalistach z prywatnej przychodni. Ja do takiej chodzę i placę, ale mnóstwo osób przychodzi "za darmo", bo pracodawca ma kontrakt z przychodnią. Każdy ma NFZ, ale co z tego. Kto tam chodzi I ma czas czekać na takiego specjalistę

Gość gość
Nie wiem czy tak warto z dziećmi. Chyba, żeby się urazu nabawiły do dentysty na całe życie. Ja bym w życiu dziecka nie zabrała na NFZ. Dentysta, to musi być sprawdzony i dobry specjalista. No i powraca kwestia straty czasu. Dentyści i lekarze NFZ nie przyjmują popołudniami, więc jak to z pracą pogodzić, to nie wiem..

Gość gość
Uwielbiam gadki o jedzeniu, że 1600 to dużo. Wystarczy kupowac orzechy różnego rodzaju, mąkę inna niż przenna, jogurty inne niż lidlowskie, jaja z wolnego wybiegu, czarny ryż, czarna soczewice, makaronny np. z grochu, soczewicy, komose ryżowa, płatki różnego rodzaju z amarantusa, zbytnie itp. Pieczywo na zakwasie bez mąki. To, że Wy je ie 5 białych bułek z pasztet em to nie znaczy, że każdy tak je.