Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Prację 4,5 roku jako kierowca autobusu w Niemczech

Polecane posty

Gość gość

Zarobiłem wystarczająco, żeby kupić mieszkanie w Polsce. Chcę już wracać na stałe. Jestem po studiach mam 5,5 r. doświadczenia jako urzędnik w Polsce. Szukam pracy z biurowej językiem niemieckim i nikt się nie odzywa. Podania są czytane, ale brak odzewu. Mój ostatni kurs był na poziomie B2 wyżej już firma nie chce dać mi wolnego bo im za dużo dyskutuję i walczę o swoje. Cały czas uczę się intensywnie, czytam książki i gazety po niemiecku. Rozmawiam z ludźmi oglądam tylko niemiecką telewizję. Nikt nie zadzwoni i nie sprawdzi znajomości języka.

Gość gość
Może zmień pracę no coś nowego, innego, motywującego w Niemczech. Ale dlaczego chcesz wracać do Polski? Rozumiem tęsknotę, zatem pojedź na wakacje do ojczyzny.

Gość gość
O pracy umysłowej w Niemczech mogę zapomnieć. Co najwyżej zostanę kasjerem w supermarkecie. Nawet państwowa firma autobusowa nie chce zatrudniać polaków. Bo pracują za dwóch nie biorą zwolnień, a to związkom zawodowym nie pasuje. Dlaczego chcę zmienić. Przede wszystkim ambicja. Praca jest nudna, bez jakiegokolwiek rozwoju. Jugole psują strasznie rynek. Jak przyjechałem w 2014 r, to byli do rany przyłóż. A teraz wyzysk jest coraz większy. Plany już są tak napięte, że jadąc zgodnie z przepisami nie jestem w stanie wrócić w podanym czasie do bazy. Muszę 10-15 minut zostawać dłużej za darmo. Ja się to kłócę. Jak w powiedziałem, że w jednej sprawie poradzę się adwokata, to zaczęli się drzeć i miałem wrażenie zaraz będą mnie bić. Adwokat powiedział, że w tej sprawie mam rację ,ale postępowanie przed sąd sądem byłoby zbyt drogie. Myślę, że jakbym nie miał umowy na stałe to by mi nie przedłużyli. Boją się, że wezmę chorobowe w okresie wypowiedzenia i będą mi płacić ponad miesiąc za darmo. Oni raczej zmuszają do odejścia, aniżeli zwalniają. Mój cel był zarobić na mieszkanie i podszlifować język. Jak urzędnik zarabiałem w 2014 poniżej 2000 netto.

Gość gość
Dzięki za obszerną odpowiedź! Temat "emigracja" jest nie do wyczerpania. Zaciekawił mnie twój wątek, ponieważ mieszkanie w Niemczech to było moje małe marzenie, niespełnione, gdyż kiedy ja przebywałam tam czasowo, Polska nie była jeszcze w UE, później i tak dopiero w 2011r. Polacy bez ograniczeń mogli się osiedlać. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Niemcy jako kraj, wciąż darzę sympatią i myślę, że jednak na zachodzie życie jest łatwiejsze, dlatego zapytałam o powody powrotu. Czy gdybyś miał kogoś, z kim mógłbyś dzielić codzienność, i kto byłby wsparciem, nadal chciałbyś wrócić do kraju? Sama jestem na emigracji od 20 lat, od 15 mieszkam w USA. I również skończyłam studia i nawet pracowałam jako urzędnik w Polsce. Zawsze jest się trochę "rozbitym" pomiędzy dwa światy będąc emigrantem, jednak w Polsce też już po zaznaniu innego życia, czegoś brakuje. Pozdrawiam!

Gość gość
W żadnym wypadku nie zostałbym, nawet mając rodzinę. Jak się w Polsce zaczęło 500+ to połowa kierowców wróciła do Polski, po roku pracy. Ściągnęli rodziny dzieci zmieniły szkołę a po roku wracali. Wtedy był ten najazd imigrantów i kontenery mieszkalne z nimi w każdej wsi, co też wywoływało przerażenie. To nie jest mój pierwszy wyjazd na emigrację. W 2005 w czasie wakacji jako student byłem na farmie. Potem 2006 zaraz po studiach wyjechałem na rok do UK do pracy w fabryce. Wróciłem bo funt zaczął spadać i ludzi się najeżdżało, tak że nie było nadgodzin. Za podstawowe godziny zarabiałem 800 funtów, a za mieszkanie płaciłem 200. 600 funtów to było 3000 zł. Realnie mogłem odłożyć 2000-2500 zł Już wtedy wiedziałem, że emigracja to tylko na jakiś czas.

Gdy jestem miesiąc w Polsce to tęsknie za moją niemiecką ojczyzną.

Gość gość
Hamster, czy poprzednie wpisy są Twoje? Jeśli tak, to w ostatnim powiedziałeś głośno to czego domyślałam się: "tęsknię za moją niemiecką ojczyzną". Cztery lata to jednak długi czas i już człowiek się przyzwyczaja. Rok, dwa lata jeszcze łatwiej wrócić i zapomnieć. Czy poza pracą masz znajomych, z którymi można po prostu "pogadać"?

Gość gość
mysle, ze problemy sa 3 albo masz zle napisane cv, bledy , luki itp albo nikt nie chce przyjac kogos, kto pracuje jako kierowca, 5m lat, choc ma magistra (?)