Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pazerna matka

Polecane posty

Gość gość

Cześć! Pisze dzisiaj do Was bo mam dość nie typowy problem związany z moją matką. Po krotce mówiąc miałam przydzielone alimenty w wysokości 400 zł od małego , ale odkad pamiętam mama nigdy chętnie mi niczego nie kupowała nawet wtedy kiedy miałam dziurawe spodnie czy za małe skarpetki, za to bardzo chętnie kupowała sobie ciuchy w firmowych, drogich sklepach do których krepowalam się nawet wejść. Nigdy nie dostawalam kieszonkowego i jedyne rzeczy jakie mogłam podarować siostrze kupowałam za pieniądze zarobione jako hostessa dorywczo. W domu nigdy nie czułam się wspierana, wszystko co robiłam było krytykowane. Mama i ojczym codziennie mieli wysprzątane mieszkanie ,w którym codziennie od rana był nieład po ich imprezowej nocce czy brudzie jaki zostawiali robiąc śniadania, ale bezskutecznie pracowałam na miłe słowo. Spotykałam się z moim chłopakiem jakiś czas , a kiedy był w potrzebie bo nie mieli dla niego pokoju w akademiku, a dom ma 600km stąd , mamą od razu zasugerowała nocleg do czasu aż nie znajdzie pokoju. Zdziwiło mnie to , ale i również przeczuwałam coś złego. I tak jak myślałam tak się stało. Wszystko robił źle, jak widać nieszczęścia chodzą parami :D siedział w pokoju , źle bo za cichy. Wszedł do kuchni , źle bo się panoszy po nie swoim domu. W końcu doszło do apogeum i po całym chwalebnym tygodniu został wyrzucony na bruk. Wtedy spakowałam walizki i pojechaliśmy do jego rodziny. Całą drogę płakałam. Jeszcze tego wieczoru dostałam smsa ,że mnie kocha , przeprasza. Po tygodniu wróciliśmy i powiedziałam mamie , że już dłużej nie chce z nimi mieszkać, że mam dość i w wieku 19 lat jestem wykończona nerwowo. Powiedziała, ze nie chce żebym płaciła komuś obcemu skoro moze mi dać mieszkanie ( ma kamienice z 4 mieszkaniami pod wynajem). Przedyskutowalam to z moim chłopakiem i doszliśmy do wniosku , że może będzie normalnie jak nie będziemy spędzać w tym samym mieszkaniu tyle czasu. Gdy decyzja była podjęta mama musiała wyciągnąc haczyk. A było nim 1000zl czynszu, ale przez pokazanie swojego heroizmu powiedziała :ale się nie martw, będę sobie opłacać twoją połowę w wysokości połowy czynszu. Zamieszkaliśmy w tym mieszkaniu, a ja nie sądziłam że tak ciężko o pracę, dostawalam oferty za 800 zł miesięcznie, nikt nie chciał mnie na pełen etat. Popracowałam na dniach próbnych, na inwentaryzacjach , ale kokosow nie było . Chłopak jako student dzienny ma jedyne 1000zl . Pech chciał , że dostałam zapalenie nerek i korzonek. Płakałam z bolu parę dni bo nie stać nas było na leki. Mama wiedziała i dowiadując się, że nie starcza nam pieniędzy, odpowiedziała : cieszcie się, że za was polowe place , a i kaucji nie musieliście wpłacać. Skończyło się na tym , że zostaliśmy bez złotówki na życie , jedyną osobą która się zlitowala był mój ojczym , który dał mi 50 zł żebym mogła coś z chłopakiem zjeść i rodzice chłopaka którzy przejęli się czy sobie poradzimy.W zimie siedzielismy w zimnym mieszkaniu z powodu zapchanego komina i wracaniem dymu do mieszkania. W końcu się udało, dostałam prace. Starcza nam na życie, ale zawsze jak coś jest w mieszkaniu mojej mamy nie tak okazuje się , że wlasciciel nie ma obowiązku dbać o mieszkanie. Z powodu nieszczelnego dachu non stop kapie woda przez co robi się grzyb w całym pokoju, a płyta na suficie jest cała mokra, boję się że w końcu spadnie komuś na głowę. Pralka która była w początkowym stanie mieszkania stanęła, nic dziwnego skoro miała koło 15 lat, a mama ? Mama nie widziała problemu ; nie musicie prac, po drugie są pralnie, a jak was stać to kupcie. Idę teraz na studia, zaczynam w październiku, zaoczne ponieważ nie chce rezygnować z pracy. Jak myślicie, jak mogę trafić do mamy skoro już wiele razy próbowałam się dogadać. Wytłumaczyć, że możemy wymienić popękaną i namokniętą podłogę w zamian za połowę czynszu, czyli złożyć się pół na pół a u nich to zostanie, nikt nie będzie tego zrywał. Odmalować ściany które są popękane i zagrzybiale i też złożyć się na wszystko. Usłyszałalam jedynie : wyprowadzicie się to wyremontujemy cale mieszkanie i wszystko powymieniamy. Zabrzmiało to jakby chcieli nas wygonić. Jak mogę mamie wytłumaczyć cokolwiek, że potrzebuje jej pomocy na początku swojej drogi ? Że oddajemy jej 1/4 naszych wspólnych pieniążków, które bardzo by mi się przydały chociażby na wymianę kuchenki która się sypie lub podłogi po której się skacze i nie można jej normalnie umyć bo mop się haczy o wszystkie popekane miejsca. Że jestem cholernie zazdrosna , że place mamie pieniądze , niczego się nie mogę doprosić, a moja siostra chodzi w drogich ciuchach mając 10 lat, kupując jej co rok nowy telefon który po chwili jest pobity, co chwila nowe zabawki które rzuca w kat i nie poświęci im 5minut, albo coś czego najbardziej mi brakowało, wspólnych wypadów. Co weekend KFC , park linowy, planowany urlop w Zakopanem, wyjazdy, podróże. Jak mogę to załatwić polubownie, zebym mogła się czuć jak u siebie , być w końcu nie tą najgorszą, a nie wypominanie że utrzymywała mnie całe życie mimo , że nie prosiłam o dużo, wyprawki do szkoły zawsze fundował biologiczny. Na wycieczkach szkolnych byłam może z 2 razy, bolało mnie to że nie dostałam pieniędzy na spędzanie czasu z kolegami ze szkoły. Albo , że pomimo zaleceń i wręcz kręcenia dziury w brzuchu przez dentystkę że muszę mieć aparat ortodontyczny ze względu na krzywy zgryz. Musiałam ściemniać ,że wiem i mam już umówiona wizytę i tak do dzisiaj chodzę z wadą którą można było naprawić. Jak rozmawiać ?

Gość gość
prowo

Gość gość
Kolejne klamstwo

Gość gość
pozwij pinde o alimenty i zerwij kontakt. Wynajmijcie sobie z chłopakiem pokój w mieszkaniu studencki, będzie taniej i bedziecie normalnie żyć

Gość gość
Absolutnie żadne klamstwo. Miałam nadzieję na podsunięcie pomysłów na dogadanie się , ale widać że wyczerpałam już wszystkie możliwe środki. Dziękuję za odpowiedzi i chyba najlepszym rozwiązaniem jest ostatnia odpowiedź. Jeszcze raz dziękuję !

Gość gość
Jestes dorosla, radz sobie sama, rusz glowa. Wynajmij sobie piekne mieszkanie za 3.000, a nie narzekasz, ze to w ktorym mieszkasz jest zle. Matka nie musi Cie utrzymywac, zwlaszcza jezeli uczysz sie zaocznie i pracujesz.