Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chca zniszczyc nasze rolnictwo!

Polecane posty

Gość gość
Ile wale? Jako rolnik z malym arealem nie stac mnie na oprysk. Teraz z reka na sercu: malin nie pryskam wcale. Jedyne, co im sypie to nawoz- popiol. Tak, popiol z drzewa.. Jablka sa pryskane 40 razy w ciagu sezonu, ale przez Niemco, Belgow. Polski rolnik pryska okolo 18- 20 razy. To niewiele. Wiem, ze ludziom z miasta wydaje sie to duzo, ale trzeba nsprawde grubo przesadzic z opryskiem, by wykryc zbyt duza ilosc pozostalosci. Polski rolnik ma wytyczne z unii, ile razy i czym moze opryskac. Poza tym nie mozna pryskac, gdy owoce sa na drzewie. Rolnicy pryskaja na wiosne, gdy na drzewach sa liscie i zawiazki. Nikt nie pryska owocu. Jedynie od parcha, ale to jest dozwolone i nie pozostawia pestycydow, jesli sie stosuje w normie. Poza tym przyznajcie sie, jako konsumenci, jakie owoce wybieracie? Te ladne dorodne, czyli opryskane, czy te brzydsze, ktore byly pryskane mniej? Przestancie kupowac oczami, tylko glowa. Aha, dodam, ze w obecnym sezonie moje wisnie pryskalem 5 razy, bo jedno pryskanie kosztuje mnie 200 zl. Przy obecnych cenach nie stac mnie na wiecej. A wisnie i tak mam bardzo ladne. Tyle ze nie moge uzyskac za nie godziwej ceny wiec sobie wisza na drzewach.

Gość gość
Ludzie teraz szukaja zeby kupic od chlopa ze wsi. Nie mozesz sprzedawac znajomym po cichu ? Ja chetnie bym kupila kurczaka, jajka, owoce, warzywa.

Gość gość
Moge. Tyle ze jak mieszkasz na wsi, gdzie w kazdym domu ktos ma wisnie, pozeczke, ogorki, to komu sprzedac? Poza tym nawet jak sprzedam cos ludziom z miasta ( chce tykko 2,5 zl za kg wisni, tyle chce zarobic polski, a przeciez w sklepie placicie duzo wiecej, wiec gdzie jest ta

Gość gość
Roznica cen? Kto te pieniadze bierze?) To nie beda to ilosci hurtowe. Sprzedam kilku osobom po platonie wisni, gdzie jest 13 kg za 2 zl / kg, a co zrobie z reszta 15 ton, ktore wisza na drzewie? Po to produkuje, by sprzedac. Ale chce miec za to godziwe pieniadze, a nie 30 gr od kg. Zerwac tyle ton samemu jest niemozliwe. Trzeba miec pracownikow. Ludzie chce zarobic, wiec te 70 gr trzeba dac za rwanie od kg. Tyle ze ja na skupie dostaje 50 gr...

Gość gość
jesli to prawda to niezmiernie wspolczuje. walczcie o siebie i rolnictwo.

Gość gość
Kurcze, ale zastanawia mnie 1no.Na wsi co drugi dom wypasiony.Ode mnie z rodziny męża żaden z nich prawdziwym rolnikiem nie jest,ale mają ulgi jako rolnicy, płacą ten żałosny krus.Kto z miasta a tak ma? Wy od zawsze narzekaliscie, chcecie mieć górę złota bo ciężko pracujecie.My z miasta też od zawsze zap...Ojciec dokupił 2jektar ziemi od chłopa, miał tam ciut ziemniakow i pole leżało ugorem.Cala rodziny tam zap...plus praca w mieście.I nikt nam nic nie dał!Nr mamy teraz willi, a całe życie była orka. Każdy taki biedny,Acre wasze traktory, domy itp.W mieście co 30tak ma, u was co drugi

Gość gość
Ja z owoców przerzuciłem się na zboża ozime. Tutaj sytuacja wygląda znacznie lepiej według mnie. Jeżeli też się nad tym zastanawiacie to polecam wam skontaktować się z firmą www.rpphprzeworno.pl Zajmują się sprzedażą materiału siewnego zbóż oziomych.

Gość gość
Jeśli szukacie nowoczesnych rozwiązań dla waszych gospodarstw to sprawdźcie sobie to co oferuje http://www.polski-farmer.pl/ Dostaniecie u nich m.in. systemy i urządzenia firmy Trimble, m.in. systemy nawigacji do jazdy równoległej, systemy sterowania, kontroli aplikacji czy kontroli wysiewu i plonowania. U nas ich produkty dobrze się sprawdziły, jesteśmy zadowoleni, ze na nich trafiliśmy.