Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego denerwuje was plucie na Polskę?

Polecane posty

Gość gość
17:41 chyba zatrzymałas się w średniowieczu kobieto. Prawa człowieka są takie ze każdy może się zmienić i żałować tego co zrobił. Gdyby każdy tak myślał jak ty byłaby na świecie sodoma i Gomora. A kara śmierci nie powinna istnieć bo zostało już wystarczająco wiele wyroków na niewinnych ludziach wykonanych poczytaj sobie i się doedukuj. Rozumiem ze skoro nie jesteś katoliczka to nie jesteś ochrzczona, bierzmowania, nie masz ślubu kościelnego i oficjalnie wyrejestrowałas się z kościoła i nie obchodzisz świat katolickich? Czy tylko na potrzeby Kafe żeby odszczekać nagle stałaś się nie-katoliczka? Hahaha to powszechna praktyka na Kafe. 98% katolików w polszy a na kafe nagle wszstkie piszą ze one nie hahahhaa

Gość Teppic   No1
Eeee tam p********ie. Polska to kraj, Polacy to naród, Rzeczpospolita to państwo. Na kraj mało kto pluje, bo w sumie ciężko flugać na krainę geograficzną i uchodzić za normalnego. Naród jest zj****y i pierwszy chętnie pluję mu w twarz, podobnie wybrane przezeń władze. Podsumowując - nikt na Polskę nie pluje. Pluje się na naród i na państwo, co jest akurat obecnie bardzo na miejscu.

Gość gość
Rozumiem ze skoro nie jesteś katoliczka to nie jesteś ochrzczona, bierzmowania, nie masz ślubu kościelnego i oficjalnie wyrejestrowałas się z kościoła i nie obchodzisz świat katolickich? X Bardzo dobrze rozumiesz. Pochodze z rodziny nie wierzacej. Szok. Nie?

Gość gość
18:06 Taka z ciebie niewierząca, jak ze wszystkich kafeterianek Business woman albo lekarki i prawniczki hahahahah. A ja jestem matka Teresa z Kalkuty. Hahaha

Gość Teppic   No1
Patologią jest zakładać, że te 92% (nie 98) katolików w Polsce jest bliższe prawdy :D 92% Polaków miało chrzest, tyle. Zostali wzięci na zakładnika, nim zdołali wyrazić własne zdanie.

Gość gość
Taka z ciebie niewierząca, jak ze wszystkich kafeterianek Business woman albo lekarki i prawniczki hahahahah. A ja jestem matka Teresa z Kalkuty. Hahaha X A to juz twoj problem ze nie wierzysz. Nie moj. Ps. Ty wierzaca jestes?

Gość gość
Teppic No1 dziś Rozumiem, że jak zobaczysz swoje nędzne odbicie w lustrze to też plujesz?

Gość gość
Zyjecie w Pl jak paczki w masle. Kraj jest piekny, czysty, bezpieczny dostatni i kowoczesny. Mowie to ja emigrantka na zachodzie od 18 lat. Mam kredyt na dom na 18 lat i z dwoch przyzwoitych podobno pensji po oplaceniu wszystkiego niewiele mi zostaje. Dzis kupilam dziecku sandaly w markecie za 4.99€ à sobie pizame za 7€.luksus normalnie. Nie przymieramy glodem, ale wiem, ze nie odloze tyle, zeby dziecku zaplacic za studia i go utrzymac w duzym miescie. Ok opieke zdrowotna mamy super, ale skladki na to sa proporcjonalnie ogromne.

Gość gość
To faktycznie bida , my mamy razem z mezem okolo 5000 euro miesieczne , spory dom ( obrzeza miasta stolecznego ) w 50 % w kredycie. Oplaty to miedzy 1000-1200 euro , jedzcie, checia, chigiena to kolejne 1000 euro ( mamy jedno dziecko w wieku szkoly, cala reszta idzie na przyjemnosci, wakacje, niespodziewane wydatki , p*****ly typu torebki, drogie buty , sprzet elektroniczny, oraz oczywiscie troche wplacamy na rozne inwestycje ( akcje fundusze ) Szok ze ty po tylu latach mozesz sobie tylko pizame za 7 eurasa kupic :o

Gość gość
- kpisz sobie? Niedawno podano najczestsza pensję za rok 2016, było to netto 1520 zł. Fakt, ze sie nieco poprawiło przez 500 plus, ale tylko niektórym. Nie czytaj bzdur z kafe, bo tu pisza tylko te osoby co sie chca pochwalic, a ci co mało zarabiają nie pisza.

Gość gość
5tys e to bardzo dużo. Nie każdy ma takie warunki. Mąż w Niemczech koło 10lat a ja z dziećmi 5. I nigdy nigdy nie pluje na Polskę. Denerwuje mnie bardzo gdy slysze stereotypy z ust innych Polaków- trzeba tu uważać na rodaków, nikt Ci tak swini nie podłoży jak rodak itp. Tak to sranie we wlasne gniazdo. Jestem tutaj tylko i wyłącznie ze względów finansowych, do Polski chcemy wrócić bo choćby nie wiem jak było lekko i przyjemnie to tam jest mój dom i tam czuje się swobodnie. Tutaj zawsze będziemy obcy ZAWSZE. Zgadzam się że ludzie szanują tutaj każdy zawód. To 100% racji. Ze nie rekomensuja sobie kompleksów ubieraniem dzieci w firmowe ciuchy i kupowaniem najdroższych gadżetów. To są właśnie te nasze zakorzenione zachowania która widzę. Są też rzeczy w których Polska jest nieporównywalnie lepsza. Brak przyjezdnych z krajów arabskich. Spokoj. Uwierzcie mi mniej patologii żyjącej na socjalu. Tutaj spokojnie wie żyję. Na granicy biedy ale spokojnie co sprawia że spora część niemieckiego społeczeństwa nie fatyguje się do pracy. Widać ich wszedzie. Zaniedbani wytatulowani. Wracając do Polski nie mogę się nadziwic jakie porządne społeczeństwo spotykam w sklepach itp. Placa- tutaj spada w dół. Niestety liczba przyjezdnych zaniza stawki. Mieszkam calkiem na południu w bogatym landzie a mimo wszystko jest coraz gorzej. W pl za to coraz lepiej. Opieka medyczna tutaj nieporównywalnie lepsza i na tym polu Długo nie nadgonimy. Tutaj ludzie bardziej żyją- często na wynajmie. Nie ma presji kupna czegoś swojego no i właśnie - te kompleksy. Nie ma ich, tego porownywanja kto ma lepsze auto, ciuchy itp. To jest tu największym plusem. Dzieci w szkołach wyglądają podobnie- czy to dziecko sprzątaczki czy doktora. Takie sa moje obserwacje takie są fakty. Nie mniej jednak mówienie o Polsce źle i drwiny z Polaków świadczy o nas samych. Pokażmy za granicą ze jesteśmy dumni z narodu. Tak- przyjechaliśmy zarabiać do innego kraju, ze względów ekonomicznych jest lepiej ale znajdziemy coś co nas w Polsce cieszy i chodźmy z podniesioną głową. Bo mamy z czego być dumni. Mamy piękny kraj z wieloma tradycjami, zabytkami, uczelnie są na najwyższym poziomie i niemieckie nawet się do nich nie rownaja. Mamy wspaniałych naukowców i sportowcow- tak tak również Lewandowskiego który teraz jest tak szykanowany. Dostrzegajmy to. Młodzi ludzie niech zmienia postrzeganie Polski

Gość gość
5 tys euro to dwie srednie krajowe ,,to nie jest duzo, moj maz jest 'tubylcem' ja mieszkam za granica ponad 20 lat

Gość gość
Nieprawda. Normalna pensja za 160h miesięcznie w Niemczech to 1600- 1800e / praca fizyczna - piekarz, kierowca, elektryk, budowlaniec lub np nauczycielka w przedszkolu. 2.5tys mało.kto zarabia chyba że robi 1.5 etatu. Takie sa realia

Gość gość
05.49 dzięki za ten wpis; otóż to- nienawidzę obsrywania Polski, mimo, że widzę nasze wady systemowe, polityczne, a nawet społeczne gdy sami polacy nie wierza w polskę, to czuję się jakbym z g****a wyszla i w g*****e siedziala wszędzie na swój los trzeba pracować, zawsze się znajdzie ktoś miły i dobry i zawsze jakiś skurczysyn Porównywanie naszej biednej, strudzonej Polski do krajów zachodnich jest nie fair- plan Marshalla nie objal Polakow, zrozumcie, że choć oczywiście trzeba się mobilizować i nie zwalać wszystkiego wiecznie na historię, to mimo wszystko mielismy inne warunki do rozwoju niż zachodnie narody trochę wyrozumiałości dla siebie samych ludzie w PL s skwaszeni, bo czesto maja takie warunki bytowe, pracujemy więcej niż inne narody za ogólnie niższe stawki, wyjście na byle pizze to dla wielu ludzi z******ta atrakcja, bo rzadko ich stać, by zabrać rodzine do jakiejkolwiek knajpy z niczego nie bierze się nic, jeśli Polacy sa tacy i siacy, to z czegoś to wynika, nikt nie jest idealny, wy ludzie kompleksy macie

Gość gość
Polska jest jak ten porzadny mezczyzna, ktorego nie doceniacie. Nic sie tu zlego nie dzieje, brak wam hustawki emocji. Zachwycacie sie ameryka a polowa odob tam zyje na skraju ubostwa nie mowiac o strzelaninach, gangach w szkolach, narkotykach, fundacji parenhood czy jakos tak, ktora robi biznes na aborcji. gość wczoraj tu mamy przyklad lewactwa jak w niemczech czy szwecji gdzie za g***ty muzulmanow sie nagradza i zacheca tym samym. W Polsce nie ma tak. Predzej zostaniesz stara panna niz zgwalcona. Tu nie potrzeba opaski RESPECT. Tu nie ma specjalnych stref, w ktorych kobiety moga czuc sie bezpieczne. Nie mowie, ze jest idealnie bo tak to nigdy nie bedzie nigdzie ale w Polsce nie mamy takich problemow i zasadniczo jest spokoj.

Gość gość
Do tej co zarabia 5000 Euro, to j'a pisalam wczesniej. Gratuluje, podejrzewam, ze mieszkasz w Niemczech lub innym tanszym kraju. Ja jestem de Francji, niestety tutaj jesli nie zyje sie za najnizsza pensje lub na socjalu to za wszystko sie placi duzo wiecej. Podatki nasze to 400 E miesiecznie ( dochodowy plus nieruchomosci) dzieci 2 szkola stolowka i swietlica to 350€, centre de loisirs: 70€. Zajecia sportowe dzieciakow to nastepna stowa miesiecznie. Nianka to kolejne 350. Na same dzieci nam idzie tysiac. Kredyt na dom plus oplaty woda, prad, opal( pellet: 1400. Reszta idzie na jedzenie, chemie, paliwo itp. Niewiele nam zostaje na przyjemnosci. Dodam, ze mam tez 2 mieszkania, ktore wynajmuje. Wiec jestesmy teoretycznie dobrze sytuowani. Ale szalu nie ma. W Polsce zylabym lepiej wykonujac moj zawod i mieszkajac w lepszym standardzie.

Gość gość
W Polsce jest tak że jest jakiś problem i wolą o tym gadać niż to poprawić. Smog, wszyscy wiedzą że jest bardzo źle ale gadają o tym cała zimę, przychodzi lato i juz nie ma tematu do następnej zimy. Pijani kierowcy, to samo szczególnie w okresach świątecznych, liczba znów wzrosła, są ofiary śmiertelne ale nic Joe robią. Duża ilość Polaków nadal żyje w czasach PRLu czy tam lata 90 kiedy często jeździli po pijanemu, śmiec***alili i o nic nie dbali. Teraz są skutki. Ale i tak robią to samo bo kiedyś było wolno, dawniej tak robili I było ok. Pijaki, patologia, graffiti. Nie widziałam tyle zaniedbania w innych krajach. W niektórych miejscach wyglada jak slumsy w pl przez to graffiti. Idziesz do lasu znajdziesz śmieci i rozbite szkło od wódki,masakra. To jest dopiero plucie na Polskę. Przez tacy ludzie społeczeństwo ma taką opinię o Polakach

Gość gość
Po pierwsze nie zarabiam sama 5000 euro , tylko ja i moj maz razem mamy mniej wiecej tyle ( plus minus 2-3 tysiace Po drugie nie mieszkam w Niemczech , Po trzecie nawet nie zarabiamy w euro :) przeliczylam na euro zeby kafeterianki mialy lepsze rozeznanie. Po czwarte moj kuzyn od 2 lat u nas na poddaszu mieszka ( podnajmuje pokoj ) pracuje w budowlance i ma 100 euro dniowki a pracuje 5 i pol dnia ( soboty pol dnia ) no to policz sobie ile ma

Gość gość
Dodam jeszcze ze w moimi otoczeniu Polacy tez tyle maja , okolo 2000-2500 na miesiac , to sa Polacy mieszkajacy tutaj po 30 lat

Gość gość
To gratuluje, naprawde. I tego, ze zyjecie na finansowym luzie. M'y mamy podobne zarobki, de Francji i luzu nie mamy. Zreszta tu wszyscy uwazaja na kase, bo obowiazkowe oplaty sa b drogie. No znajomi lekarze jezdza 16 km do sklepu na wieksze zakupy bo taniej.... Powtorze na zachodzie moze nie ma biedy, ale dobrych pieniedzy i statusu latwiej dorobic sie w Polsce

Gość gość
Ja rozumiem to, że ktoś może Polską gardzić, odcinać się od niej, ale nie rozumiem tego, że tacy ludzie żyjąc za granicą poszukują na internecie polskich forów aby na nich siedzieć, wylewać wiadra pomyj, obśmiewać ludzi tu żyjących, przechwalać sie czym to to sie teraz nie jest, cóż tam się nie osiągneło. Czy takie zachowanie jest w porządku ? Gdybyście byli w całości szcześliwi to nie robilibyście przecież czegoś takiego. Coś w was musi siedziec co nie daje wam spokoju i potrzebujecie co jakiś czas wyrzucać z siebie te swoje demony w was siedzące, może jakieś kompleksy z dzieciństwa, może jakieś niewybaczenie, może kult pieniądza Czym się w takim razie różnicie od waszego ulubionego określenia "polaczek". Pytam się. Czym ? bo dla nie mnie jesteście dokładnie tym co krytykujecie, sami przeżarci nienawiścią czyli hipokryzja do kwadratu. Po co tu wchodzicie na taką kafeterię na przykład ? skoro ludzie za granicą są niby lepsi. Po co ?

Gość gość
Istnieją na necie yutuberki których wiele filmów bazowało na tym, że żyją za granicą i widac na kilometr, że tym próbowały zabłysnąć robiąc z tej za granicy wielkie halo. To tak jakby za PRLu dziecko wyszło na podwórko jeść powoli banana, żeby inne dzieci widziały, że ma banana. Niektóre jednak na dłuższą mete nie wytrzymały i gdy wrażenie nowości i krainy mlekiem i miodem płynącej totalnie zbladło to nagle wielki powrót do Polski i przyznanie się szczere do tego, że tak naprawdę to tylko w poczciwej Poli ludzie tu darzą taką uwagą jakiej tam brakuje. Chyba stąd te siedzenie na forach polskich u takich ludzi.

Gość gość
11.35 -nie wiesz ty co to syf i zapuszczenie :d widac ze mało świat znasz .Zapraszam do Berlina , tylko weż ze sobą postawnego chłopa i odejdż trochę od turystycznego centrum - tam zobaczysz syf grafitti i całą resztę w wydaniu hardcore. A jak chcesz tego na full to tylko wakacje w USA ...tak zdewastowanych dużych miast w Polsce nie ma chyba nawet na Górnym śląsku .

Gość gość
Bo na zagranicznych forach to ja siedze zeby jakis temat na powaznie obgadac, i wiem ze dostane konkretnie odpowiedzi w kulturalnym tonie, a na kafe wchodze bo tutaj jest weslo, nieprzewidywalnie, mozna sie niezle posmiac. Internet nie ma granic , jak bys jeszcze nie zauwazyla a Polske kocham :)

Gość gość
10.24 mieszkajc niedaleko wybieramy sie na dłuższą wyprawę do FR -czy poza dużymi miastami też jest u was niebezpeicznie ? O spadającym poziomie życia wiem,o tyle że płace stoją praktycznie w miejscu od 20 lat .

Gość gość
Smog, wszyscy wiedzą że jest bardzo źle ale gadają o tym cała zimę, przychodzi lato i juz nie ma tematu do następnej zimy. xxx A następnej zimy znów palą w piecach czym popadnie, żeby tylko było taniej.

Gość gość
A wszystko to wlasnie z biedy, i kolo sie zamyka

Gość gość
Maisteczka i wsie de Francji sa bezpieczne. Wybrzeze Atlantyku to bajka.unikaj lazurowego i duzych miast. Francuzi uciekaja na prowincje.

Gość gość
Mieszkalam w Norwegii teraz mieszkam w swoim kraju nigdy bym nie pluła na swoją Ojczyznę. Polacy nie mają szacunku do swojej ziemi w USA powiewaja flagi narodowe przy domach w Norwegii tak samo u nas flagę wiesza się na 1 maja o 2 maja zapominają a chociaż wówczas by mogli pamiętać . Ja mam flagę przed domem sąsiad mówi 1 maja był i pytam co w związku z tym on mówi flagę zdejmij. To mówię to pan zdejmij czapkę przechodząc koło flagi. Powiesił również. Nie pluje na swój kraj na Polskę.

Gość gość
12:28 właśnie mieszkałam w usa przez 18 lat i jakoś nie było tego tak jak tu. Tu jest zadbany centrum miasta i reszta jest porażka. Ploty, domy, garaże, bloki, kamienica wszystko jest pomalowane. Przynajmniej w usa w niektórych miejscach maja specjalne ściany gdzie można pomalować.