Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kolezanka ma juz 35 lat i wyznala mi ze nigdy nie robila echa serca...szok

Polecane posty

Gość gość

Zadziwia mnie fakt ze można w 21wieku tak nie dbać o zdrowie.. I ona jest matka. A nie wie w jakim stanie ma serce.tylko echo serca jest to w stanie wykazac.

Gość gość
Trz nje robilam. A ty tk jamy brzusznej robilas?

Gość gość
Ha ha ha, leżę, to faktycznie szok :D :D :D :D :D

Gość gość
Autorka ma racje Moja znajoma zmarla na tetniaka aorty Lekarz mowil ze wystarczylo zrobic kontrolne echo serca i by zyla Same sobie szkodzicie nie robiac tego badania. Zwykle ekg tego nie wykrywa Sa osoby ktore nawet ekg nie robily nigdy

Gość gość
A moja znajoma raka jelita a wystarczylo zrpbic tk brzucha. Robilas?

Gość gość
a ja mam prawie 30 lat i u lekarza byłam z 15 lat temu.

Gość gość
Mam 42 lata i tez nie robilam

Gość gość
"Wyznała" :-D uuu, co za powaga :-D

Gość gość
Autorko, a ty robiłaś kiedyś kolonoskopię? W 21 wieku to badanie należy do podstawowych, wiele osób umiera na raka jelita grubego, więcej niż na serce. Jeśli nie robiłaś, to się wstydź. Moja koleżanka dzięki temu, že zrobiła to badanie, żyła 5 lat dłużej

Gość gość
ma 58 lat. Też nigdy nie robiłam echa serca. Na kolonoskopii byłam.

Gość gość
Echo serca robi się wtedy , gdy jest podejrzenie jakiejś choroby lub uszkodzenia serca, problem z ciśnieniem itd . Jeśli ogólne badania sa dobre i nic nam nie dolega to po kiego robić echo ? Jeśli profilaktycznie każdy chciałby wykonać raz w roku takie badanie to służba zdrowa zbankrutowałaby po roku takiej profilaktyki. Ok , wiem że robią też za odpłatnością ale powiedz mi autorko po co robić jeśli nie ma żadnych podejrzanych objawów ? Tym bardziej że robiąc co jakiś czas profilaktyczne badanie rtg klatki piersiowej moża za jego pomocą wykryć pewne nieprawidłowości serca . Wtedy ewentualnie można poszerzać diagnostykę o ekg echo itd

Gość gość
to dobrze swiadczy o kolezance. lepiej nie robic badan czyt nie miec konkretnych dolegliwosci niz chorowac lub szukac sobie chorob i biegac po lekarzach. ja np jestem kompletna porazka bo mam 26lat a mialam juz echo serca, tomografie glowy, gastroskopie, rektoskopie, usg jamy brzusznej, usg ginekologiczne, badanie proktologiczne, rentgen pluc, usg tarczycy, chyba wszystkie mozliwe badania krwi (lacznie z markerami nowotworowymi), 3 operacje (1 ginekologiczna plus 2 proktologiczne a czeka mnie jeszcze jedna ginekologiczna i kolejne 2 prokto). uwazam ze jestem kaleka fizyczna i mentalna bo pewna starsza osoba po 80 nie przeszla tylu badan i nie byla u lekarzy chyba wszystkich specjalizacji co ja w przeciagu takiej krotkiej wegetacji.

Gość gość
Ja mam 37 lat i wstyd się przyznać ale nie robił am nigdy RTG klatki piersiowej Mowie serio..chociaz kazdy watpi bo kazdy robil to juz kilka razy w zyciu

Gość gość
ja znam takie co w tym wieku nawet u ginekologa nigdy nie by;ly

Gość gość
Mam 67 lat, odwiedzam swojego lekarza co najmniej raz w roku - profilaktycznie. Kieruje mnie na podstawowe badania, które są w normie, a mnie również nic nie dolega, nie mam żadnych , widocznych symptomów chorób. Ale zwalniam... pomału zwalniam. Ale badania echa serca nigdy nie robiłam!!! Przejechanie rowerem 60 km to dla mnie pestka, przepłyniecie 6 km również, gimnastyka pilates z elementami yogi 2 razy w tygodniu to też nic wielkiego - ale to już od ponad 20 lat systematycznie uprawiam, od kiedy dzieci z rodzinnego domu się na zawsze wyprowadzili. Ale jeszcze przed 10 laty pokonywałam dystans ponad 100 km, teraz trochę leń mnie ogarnął, ale i moi towarzysze wypraw też odczuwają "przypływ lat", już usiłują zmniejszać dystansy. Ale znalazłam jeszcze jeden fajny relax - zumba!

Gość gość
Ja mam 30+ i nigdy nie byłam u ginekologa.

Gość gość
gość 2018.07.06 Współczuję,

Gość gość
a ja sobie robiłam echo serca chyba ze dwa lata temu... miałam kłopot z dusznosciami. Lekarz mowił, ze nie widzi nic szczególnego, dostalam wydruk badania. w Domu czytam, a tam ze mam lekka niedomykalnosc zastawki trójdzielnej. :( Potem znalazłam w necie, ze niektórzy maja b niskie cisnienie od tego i brak siły. a ja mam własnie taki brak siły i to od najwczesniejszego dzieciństwa, totalny brak. Cisnienie tez czesto 90/60... Ktos wie cos wiecej o tej wadzie?

Gość prosciutka
To bardzo niedobrze. Ważnym jest, aby się regularnie badać. Jednym z takich istotnych badań jest spirometria, każdy powinien ją co najmniej raz wykonać. Mogę polecić usługę w CZS Damian, bo w pełni profesjonalnie i rzeczowo wykonują wszelkie badania

Myślę, że USG tarczycy też powinno być podstawą badań. Mnóstwo kobiet, które znam, mają problemy z Hashimoto albo nadczynnością. Sama robiłam we Wrocławiu i niestety wyniki nie wyszły dobre. Jeśli któraś z Was jest z Wrocławia to polecam radiologa z tej przychodni, ma ogromną wiedzę i dobre oko http://proclinic.pl/oferta/usg-tarczycy/