Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ból zęba.

Polecane posty

Gość gość

Hej. Przychodzę do was z pewną rzeczą, z którą nie wiem co zrobić i nie wiem czy jest to od tego od czego myślę. Jakoś 2 albo nawet 3 lata temu miałam robionego zęba - 5 u góry. Moje zęby są dość dziwne i psują się od środka. Była na nim mała plamka, ale została rozwiercona połowa zęba. Usłyszałam wtedy od dentyski (która była na zastępstwo), że "widać nerw chyba, ale to zaplombujemy i będzie wszystko dobrze". Fakt - było dobrze, mimo że ząb bolał przez jakiś tydzień. Po zabiegu miałam jednak problemy z nadwrażliwością zęba na zimne lub gorące posiłki. Uznałam, że to norma i nie mówiłam o tym swojej dentystce na następnej wizycie. Przez te 2 lata z hakiem ząb czasami pobolewał, ale mijało to po dwóch dniach, gdzie nic wtedy nie puchło. Teraz mam jednak inny problem bo czuję taki... Swędzący ból w korzeniu zęba, gdzie wczoraj promieniowało to od trójki do ucha - takie swędzenie dziąsła. Ząb nie boli tak bardzo żebym nie mogła tego wytrzymać. Przy jedzeniu też nie boli, więc nie może być to raczej wina próchnicy (prawda?). Trochę podpuchł, ale nie jakoś bardzo - albo mi się to wydaje. Przy naciskaniu cały czas tego zęba nic nie boli, ale jak nacisnęłam go po przebudzeniu to miałam uczucie jakbym go wpychała na miejsce, plus ząb od jakiegoś czasu trochę się rusza (ale nie tylko on, większość moich zębów tak robi, ale nie bolą). Obok tego zęba została mi resztka po mleczaku prawdopodobnie (taki mały kawałek przy samym dziąśle pomiędzy 5 a 6), ale czy to może być od tego jeśli ruszam tym mleczakiem i mnie to nie boli wtedy? Dodatkowo rosną mi ósemki w dosyć dziwaczny sposób, ale akurat ta nie wyrasta mi obok tego zęba - czy tak może być? Tzn. tak, że boli mnie jeden ząb, a reszta nie przy wyrastaniu ósemek? Oprócz tego problemem jest to, że mam często zapalenia zatok, ale nigdy nie miałam tak, że bolał mnie tylko jeden ząb, ale cała szczęka. Nie mam na razie pieniędzy, aby zrobić tego zęba prywatnie, więc muszę czekać ponad miesiąc na wizyte... Macie pomysły co to może być? No i jak przetrwać ten swędzący ból do wizyty u dentysty?

Problem jest złożony, ponieważ z jednej strony ból zęba/zębów/szczęki może wiązać się z zapaleniem zatok. Z drugiej strony dziwię się, dlaczego na poprzedniej wizycie dentystka nie usunęła Pani "resztki" mleczaka, który pozostał w dziąśle. Kolejna sprawa to konieczność zrobienia prześwietlenia zęba, który "swędzi", by wiedzieć, co się pod nim dzieje. Niestety, niczego nie da się zdziałać bez wizyty u stomatologa. Proszę powiedzieć o wszystkich dolegliwościach, jakie Pani opisała na forum. Powodzenia!

Gość Louisa B
Na ból zeba najlepsza jest wizyta u dentysty. Od siebie polecam jak jestes z krakowa , gabinet Stomatologię Cichoń. Ma bardzo doświadczonych lekarzy i przede wszystkim dobrych. Na pewno zaradzą problemowi ;)