Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zasilek dla bezrobotnych

Polecane posty

Gość gość

Pisze tutaj bo nie mogę znaleźć informacji nigdzie. W poniedzialek ide do urzedu pracy sie zarejestrowac. Wiem, ze przysluguje mi prawo do zasiłku dla bezrobotnych i chce z tego skorzystac. Chciałabym wiedziec kiedy dostane pierwszy zasilek jesli stosunek pracy ustal 23 czerwca? W sierpniu?

Gość gość
A najprosciej zapytac w urzedzie. Azeby w ogole dostac zasilek, musisz sie zarejestrować w urzedzie przed uplywem 180 dni od ustania stosunku pracy. Urzad pracy zawsze placi po uplywie miesiaca. Skoro rejestrujesz sie w lipcu to kase widzisz w sierpniu, proporcjonalnie za ilosc dni rejestracji w lipcu, we wrześniu dostaniesz kase za caly sierpień. Jaki zasilek to zalezy ile lat przepracowalas i jakie masz wyksztalcenie to lata nauki tez wliczaja do lat pracy, jesli studia to masz juz 8 lat, szkola policealna 6 lat, etc, wiec zeby miec np prog wyzszy tego zasiłku to np musisz miec ponad 10 lat pracy, analogicznie, po stidiach 2 lata, musi to byc praca na umowe o pracę, dzialalnosci ci w to nie wlicza. Zalezy gdzie, od wojewodztwa chyba, w Warszawie masz tylko polroczny zasiłek, ponoc w niektórych wojewodztwach rok.

Gość gość
To zależy czy zwolnias się sama czy Ciebie zwolnili. Jeśli Ciebie to do miesiąca od rejestracji masz kasę. Jeśli porozumienie stron to masz 3mce karencji i nikt Ci wtedy nie płaci, a jak sama się zwolnias to chyba pół roku karencji

Gość gość
Nie przysługuje ci już żaden zasiłek bo za późno idziesz się zarejestrować!!! Jeżeli stos pracy ustal 23 czerwca to powinnaś zarejestrować się najpóźniej do 30 czerwca. Jeśli tego nie zrobiłaś prawo do zasiłku przepadło!

Gość gość
gość dziś Wez nie pier/dol głupot!!! Ma na 180 dni od ustania stosunku pracy niedouczony madralo! I jak ktos jeszcze pisał, zalezy jak ta praca sie zakonczyla, jesli po prostu wygasła lub autorka zostala zwolniona to zasilek jest od razu czyli po miesiacu, jesli za porozumiemiem stron to po uplywie 3 miesiecy, a jeśli to autorka sama zlozyla wypowiedzenia to chyba te pol roku karencji jest. Ale wystarczy ze zarejestruje sie przed uplywem 180 dni to zasilek normalnie dostanie,po upływie 180 dni nie dostanie nic, ani po miesiacu ani po trzech ani po pol roku.

Gość gość
zdarza sie www.youtube.com/watch?v=DMOjUJIN5yU

Gość gość
Stosunek pracy ustal w wyniku wypowiedzenia przez pracodawcę bo przebytej dlugiej chorobie...

Gość gość
Czyli ciązy.

Gość gość
Autorko, normalnie dostaniesz najpierw zasiłek za dni od 24 czerwca do 30 czerwca. Zasilek jest wyplacany miedzy 16 a 17 kazdego nastepnego miesiąca czyli w lipcu dostaniesz zasilek za te pare dni z czerwca. Dopiero w sierpniu za caly lipiec:) pozdrawiam.

Gość gość
13:48 Gdyby chodzilo o ciaze to raczej bym nie wrocila po L4 do pracy tylko bylabym teraz na macierzynskim. Nie moja wina, ze przez 6 tygodni mialam noge w gipsie a potem 2 tygodnie jeszcze nie moglam wrocic do pracy po zdjęciu gipsu. Wrocilam i dostalam wypowiedzenie. X Ponoc zasiłek przysluguje po 7 dniach od daty rejestracji. Gdybym dostala za te pare dni czerwca to byloby super :)

Gość gość
gość dziś Jezu, nastepna niedouczona! A z jakiej racji niby autorka ma dostac zasiłek za dni w ktorych nie byla zarejestrowana w UP?! X Autorko, zasiłek nalicza ci od dnia rejestracji, jesli pojdziesz w poniedziałek 9 lipca, to za okres 9-31 lipca dostaniesz kase w sierpniu, za caly sierpien we wrześniu. I tak dalej. No i jesli umowa wygasła lub wy powiedział ja pracodawca to nie masz okresu karencji, tylko juz w sierpniu zobacxysz kase za niecały lipiec.

Gość gość
Autorko zasiłek należy się pół roku lub rok w rejonach gdzie bezrobocie jest bardzo wysokie. Wysokość zasiłku zależy od udokumentowanych, przepracowanych lat więc zabierz ze sobą wszystkie świadectwa pracy. W internecie masz podaną wysokość zasiłku jaki ci przysługuje. U mnie zasiłek wypłacali 10tego. Zarejestrowałam się 18tego i od tego dnia liczyli pół roku zasiłku. Pierwsza wypłata była pomniejszona o te 8 dni, następne już w normalniej wysokości, ostatnie wyrównanie zawierało te 8 dni