Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przerwanie ciąży a l4 na ciążę.

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny Jeśli lekarz wystawia l4 na ciążę a w między czasie pacjentka zdecyduje się na jej przerwanie jak to wygląda prawnie? Zwolnienie się anuluje po poinformowaniu lekarza wystawiajacego czy po prostu bez informowania może dobiedz końca czasu jego trwania?

Gość gość
Pacjentka? Raczej morderczyni.

Gość gość
W pl nie mozna przerwac ciazy! Poza szczegolnymi wypadkami. W przypadku chorej ciazy, sprawa jest oczywista. Jezeli kobieta ma zglosila sie do lekarza z ciaza i nagle zniknie , to moze poniesc konsekwencje prawne. Musisz udokumentowac co sie stalo z dzieckiem. Rzecza oczywista jest ze w przypadku poronienia, kobieta biegnie do szpitala, aborcje poznaja i pojdziesz siedziec. Aborcja jest karalna od 6 m do 8 lat. Musialabys znalezc lekarza ktory ci pomoze to zatuszowac.

Gość gość
Kobieta nie odpowiada za aborcję, nie pieprz głupstw i nie strasz jej. Jestem przewodniczką aborcji na życzenie, ale nie znoszę kłamstw i straszenia bez sensu.

Gość gość
Gość z 21;06 Czy mogłabym się z Panią skontaktować na priv?

Gość gość
Co za bzdury . Jakie wiezienie za aborcje puknij sie w leb .

Gość gość
Niestety nie, nie chcę tu podawać swoich danych. Proszę pytać, jeśli będę w stanie pomóc to chętnie to zrobię, z tym, że ja od strony prawnej to ogarniam, a nie medycznej.

Gość gość
To nie bierz chorobowego bo i po co?

Gość gość
Chodzi o to że zwolnienie mam do 7 sierpnia na tomiast zabieg miał miejsce 8 lipca. Proszę mnie nie oceniać bo to trudne dla mnie. Ci teraz z moim zwolnieniem? Skoro ciąży już nie ma. Powinnam pójść do mojego gina i mu się przyznać i wtedy on anuluje to zwolnienie czy Jak? Do pracy nie jestem w stanie chwilowo wrócić. Zwolnienie trafiło już do kadr.

Gość gość
Zwolnienie to zwolnienie, trwa aż nie minie jego termin, albo ty nie zgłosisz do ZUS, że chcesz je przerwać lub ZUS w uzasadniony przypadku nie podwazy jego podstawy i nie cofnie, po stosownej kontroli oczywiście. Ciekawe jakie zwolnienie obowiązuje po poronienia lub urodzeniu martwego dziecka, jeśli ciążowe, to być może po aborcji możnaby kontynuować to z ciąży. Ciekawa kwestia, bo jednak jest różnica w wysokości świadczenia.

Gość gość
Zwolnienie z kodem B?

Gość gość
Tak kod B

Gość gość
8tc Nie zależy mi już na żadnym świadczeniu nie chce tylko kłopotów prawnych stąd moje pytanie co teraz zrobić. Bo jak będę na tym l4 do końca ważności a co jak nie pezrdlyze dalej?

Gość gość
No to idź do ginekologa po zaświadczenie że nie ma ciąży i chorobowe będzie 80 tylko. http://www.zasilki.pl/artykul,1648,4131,zasilek-chorobowy-po-poronieniu-ciazy.html

Gość gość
Ale ja nie mam dokumentów na poronienie tylko dokumentację o zabiegu ze słowackiej kliniki

Gość gość
Skoro tak planowałas to po co było brać to chorobowe i to z kodem B? Moim zdaniem idź do gina na badanie i wtedy wyjdzie że nie ma ciąży.

Gość gość
Popełniłam wiele błędów a teraz muszę to co odwracalne odkręcić. Proszę o pomoc a nie o ocene.

Gość gość
A gdzie tam była ocena? A co zrobić to też ci napisałam.

Gość gość
Czyli mam iść do gina powiedzieć co się stało i on mi da zaświadczenie o braku ciąży. I gdzie ja mam to zaswiadczenie dac?

Gość gość
Skontaktuj się z kimś przez lekarzekobietom.pl i powiedz o sytuacji, może dostaniesz zaświadczenie o samoistnym poronieniu.

Gość gość
Nie korzystalam ze zwolnienia na ciaze. Poza tym chyba prowo- co to za L4 w tak wczesnej ciazy? Ja sama do 6tyg. nic nie czulam i nie wiedzialam, ze jestem w ciazy! Usunelam w 8mym legalnie na Slowacji. Po krawawiwniu poszlam prywatnie na wizyte do gina aby sprawdzil czy jest ok. Sama na wstepie powiedzialam, ze mialam zabieg. Zapytal, ktory tydzien, zrobil badanie, zero komenatrzy odnosnie sumuenia. Policji tez nie wezwal:) kobieta nie ponosi zadnej odpowiedzialnosci karnej za poddanie sie aborcji za granica!!! Jakby miala nielegalny zabieg w Polsce, to lekarzowi grozi wiezienie (kobiecie nic). Idz do lekarza i jak sie boisz to powiedz, ze poronilas i wyjasnij u niego co z tym zwolnieniem. Po co Ci teraz zwolnienie? Po zabiegu mozna pracowac, nie jest wymagane lezenie. Lepiej nie dziwgac i nie forosowac sie. Kobieta nie ma obowiazku w razie poronienia biec do szpitala. Poronila, to trudno. Wiele poronien wystepuje natrualnie i nic nie mozna z tym zrobic. Nie bedzie sledztwa dlaczego poronila.

Gość gość
To prowo? Bo chyba nie ma takich idiotek, żeby z niechcianą ciążą "przeznaczoną" do aborcji iść do gina i jeszcze brać L4. x 22:57 pytasz co to za L4 we wczesnej ciąży? Wystarczy w fabryce, gdzie jest chemia i hałas pracować i się dostanie.

Gość gość
Po poronieniu można dostać zwolnienie z kodem na ciążę ale nie wiem na jak długo ja miałam tydzień po poronieniu samoistnym , przecież to stan związany z ciążą i z jej powodu było zwolnienie

Gość gość
Tak idiotka która wzięła zwolnienie bo nie dostałaby dnia wolnego aby jechać do kliniki.

Gość gość
To i tak zadziwiajaco szybko poszlo. Potwierdzic ciaze, dostac l4(nie chce mi sie wierzyc aby gin dal zwolninie tak wczesnie, ze ledwo zarodek widac), podjecie decyzji(mam za soba, wiec wiem, ze to nie jest kwestia 5minut), organizacja terminu i wyjazdu do Lewic. Szybka jestes. Dziewczyny juz Ci napisaly, idz do gina zglos poronienie i z nim rozmawiaj o zwolniniu.Nic Ci nie grozi. Polowa wczesnych ciaz konczy sie poroniniem i lekatze nie wiedza dlaczego.

Gość gość
A to nie będzie widzial że nie pironilam samoistnie. Zapyta czemu nie pojechałam do szpitala. O ciąży dowiedziałam się w 7tc i id razu zaplanowałam zabieg. Zwolnienie dał mi bez problemu gdyż mam ciężką pracę fizyczną.

Gość gość
Jak jest poronienie samoistne to nic nie robią , mam za sobą takie to nic nie mówili nawet że przysługuje cześć zasiłku macierzyńskiego itp. zwolnienie dają żeby dojść do siebie i tyle nikt o nic nie pyta, jak w szpitalu jest zabieg to tam bardziej sprawdzają itp.

Gość gość
Chcesz wymyslac sobie problemy, to Twoja sprawa. Spanikowalas, nie pojechalas do szpitala i tyle. A z czego chcesz sie tlumaczyc? To nie ksiadz na spowiedzi, nie wypytuje co jak i dlaczego, bo to nie jego sprawa.

Gość gość
gość dziś A to nie będzie widzial że nie pironilam samoistnie. Zapyta czemu nie pojechałam do szpitala. O ciąży dowiedziałam się w 7tc i id razu zaplanowałam zabieg. Zwolnienie dał mi bez problemu gdyż mam ciężką pracę fizyczną. x No to po co poszłaś do ginekologa? Po to jak to określiła gość dziś ? "Tak idiotka która wzięła zwolnienie bo nie dostałaby dnia wolnego aby jechać do kliniki. " Trzeba było wziąć żądacza. Przysługują 4 na rok. Albo iść do internisty i powiedzieć, że kręgosłupek boli, może by się dał nabrać.

Gość gość
A nie mozesz po prostu tego 8 isc do lekarza ogólnego symulować jakies sraczki czy wymiotów niech ci przedłuży ze2- 3 dni/ do weekendu? Zabieg w 8 tyg ciazy to jak miesiączka. Boli 1 dzien plamisz dwa.. gdzie pracujesz? Siedzieć w biurze na pyralginie dasz radę (Mialam łyżeczkowanie 12 tyg ciąży, po zatrzymaniu akcji serca płodu)