Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko czy praca?

Polecane posty

Gość gość

Witajcie. Wiem że to nasza decyzja ale może znajdzie się ktoś w podobnej sytuacji. Oboje z mężem pracujemy. Mamy 2dzieci. 2 kochane dziewczyny. Mamy po 30lat. Własny dom. Zastanawiamy się czy zdecydować się na jeszcze jedno dziecko, czy już całkowicie oddac się pracy i naszym dziewczynom. Ja mam pracę lekką i przyjemną. Ale już czasami mam jej dość. Nie pracuje ciężko ale jest zbyt dużo trosk z moją praca . Mam wiele za i przeciw. Ehhh

Gość gość
Ile lat mają dzieci?

Gość gość
Jeśli macie możliwość (jeśli was stać) i przede wszystkim tego CHCECIE, to zdecydujcie się na dziecko - praca nie zając, a jeśli naprawdę Cię męczy, to może warto po porodzie poszukać czegoś innego :) Będziesz miała wiele czasu na przemyślenia. Za kilka - kilkanaście lat ten urlop macierzyński nie będzie miał tak wielkiego znaczenia

Gość gość
Dziecko jako forma ucieczki przed obecna praca? Czy dobrze zrozumialam Twoja wypowiedz? Nie zauwazylam innych argumentow za dzieckiem w Twojej wypowiedzi, oprocz narzekania na obecna prace. Moze warto jeszcze raz wszystkie za i przeciw rozwazyc, ale mi sie wydaje ( moze mi sie tak tylko wydaje bo sama nie mialam tyle szczescia, zeby miec dziecko). ze jezeli kobieta na prawde bardzo chce dziecka, to wszystko inne nie ma wiekszego znaczenia , no moze poza tym, zeby miec troche srodkow aby to dziecko wyakarmic i wychowac, zeby nie zylo w biedzie.

Gość gość
ile zarabiacie?

Gość gość
Mam podobny dylemat, ale wybiorę pracę. Mam dwoje dzieci, mamy się dobrze finansowo, praca lekka, można z domu ją wykonywać i dobrze płatna. Ale boję się, że dziecko będzie chore, albo że ciąża będzie źle przebiegać, boję się kusić losu, że nam tak dobrze teraz. Dwoje to i tak fajnie :) skupię się na pracy i podróżach.

Gość gość
Ja wybrałam dziecko. Rzuciłam pracę, wzielismy kredyt i kupiliśmy dom ;) Ale miałam tylko jedno, więc to trochę co innego. Przemyśl dobrze, bo znużenie pracą nie jest wystarczającym powodem, żeby chcieć dziecka. A może chcesz i myślisz, że samo chcenie to za mało? Skoro jesteście stabilini finansowo, CHĘĆ to jedyne czego potrzeba.

Gość gość
Jedno drugiego nie wyklucza.

Gość gość
A może by tak... NOVA Centrum Edukacyjne? Szukasz ciekawego kierunku i potrzebujesz legitymacji? NOVA Centrum Edukacyjne da Ci to, czego potrzebujesz? Bezpłatne kierunki, własne pracownie specjalistyczne i nauczyciele z pasją? Tak, to u Nas Przyjdź z dowodem osobistym i zapisz się! Liczba miejsc ograniczona, dlatego zapraszamy, jak najszybciej! ul. Krakowska 17/9 Tarnów 143000350/796400893

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi.dzieci nasze mają 9lat starsza córka,i roczek mlodsza.ile zarabiamy to tutaj akurat nie ważne. Dużo ramawiqmy z mezem.Maz też ma dużo racji bo mówi iż chce zapewnić lepszy start dziewczynom ,niz miał on sam(pochodzimy ze wsi, i wtedy w jego rodzinie najważniejsza była gospodarka ) a on tego dla dzieci nie chce. Lubię swoją pracę,ale już czasem jest zbyt nudno.i mam tego dość.bardziej mnie cieszy zabawa z córkami. A zwłaszcza z młodszą bo jest dzieckiem bardzo spokojnym i bezproblemowym.a starsza ma już swoje koleżanki.

Gość gość
Autorko sytuacja finansowa jest ważna. Ale rozumiem, że możecie pozwolić sobie na więcej dzieci. Kilka lat temu byłam w podobnej sytuacji. O tyle podobnej bo myślałam o kolejnej ciąży, ale było to 4 dziecko. I zdecydowaliśmy się. Miałam wtedy kiepską pracę, to znaczy kiepską bo bardzo męczącą wiecznie tylko wyniki i wyniki. Zawsze lubiłam siedzieć z dziećmi w domu. Ale po każdym macierzyńskim wracałam do pracy albo pracowałam w domu. Jeżeli masz jakiś plan na siebie to ja zdecydowałabym się na kolejną ciążę. Tylko nie zakładaj od razu, że kolejne dziecko będzie spokojne. Moje 3 dziecko było bardzo wymagające:) i psychicznie przygotowałam się, że 4 też takie będzie. A okazało się, że ciążę przeszłam bardzo dobrze, poród bez problemu i dziecko pół dnia śpiące, ładnie jadło cycka. Teraz ma 3 latka. A ja jestem w kolejnej ciąży. Pracuję w domu bo mam taką możliwość. Ale mi jest o wiele łatwiej bo mąż też pracuję w domu. Mamy na kilka godzin dziennie nianię.

Gość gość
Zmienić pracę.

Gość gość
Autorka .moja praca to wlasna działalność . Sytuacja finansowa nie jest zła. Moje pierwsze dziecko tak mi dało w kość że myśleliśmy że już zawsze będzie jedynaczką. Ale jednak instynkt się odezwał . A teraz ? Nie wiem. Mąż jest raczej na nie.bo pochodzi z wielodzietnej rodziny i on nie chce aby u nas tak było.a ja ? Bym chciała ale tez myślę racjonalnie. Że lepiej mniej a lepiej.nie wiem.stojebpo środku. Oboje z mężem mamy też ciężkie relacje z rodzeństwem.chyba za bardzo już w tym momencie się bijemy z myślami.