Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pieniadze za darmo? oszukać czy nie

Polecane posty

Gość gość

Dzień dobry. Chciałem poradzić się następującej kwestii, chcę wystąpić z wnioskiem o przyznanie stypendium socjalnego na uczelni. Posiadam w pełni legalne zaświadczenie za rok 2017 że moi rodzice mieli dochód = 0 zł. I rzeczywiście tak było dochód był zero, nie byli zarejestrowani jako bezrobotni oraz nie podbierali zasiłku. Uczelnia żąda rozliczenia za rok 2017 własnie więc stypendium miała bym gwarantowane, jednak od maja 2018 roku moi rodzice mają emeryturę i zastanawiam się czy to aby nie legalne brać stypendium maksymalne za zerowe dochody, kiedy oni teraz mają emeryturę ? tak jak wspomniałam mam legalne zaświadczenie że w 2017 roku dochód = 0 zł i właśnie tego dokumentu z zeszłego roku oczekuje uczelnia. czy ktoś to potem sprawdzi i bedę mieć rozprawę o wyłudzenie ? mimo iż wszystko się zgadza? oraz jeszcze jedno skoro dochód zero to jak wykazać za co my żyliśmy? bo fizycznie siostra mieszkająca bardzo daleko (400km) płaci mamie za prąd, wodę itp i daje czasem kasę na jedzenie. Ale nie mieszka z nami ma 40 lat. jak dam zaświadczenie że mam dochód zero to będę mieć wizyte osób z mopsu w domu? Zgłoś

Gość gość
Składaj papiery. Po prostu w przyszłym roku możesz nie dostać jeżeli przekroczycie jakąś kwotę dochodu na członka rodziny z racji emerytury. Za 2017 rok Ci się należy stypendium.

Gość gość
Nikt nie ma prawa się Was pytać za co żyjecie.

Gość gość
I na pewno nie będziesz mieć żadnej kontroli

Gość gość
jesteście pewni? a jeśli mnie skontrolują i wyjdzie że rodzice mają teraz rentę?

Gość gość
to znaczy emeryturę .... cholera boje się składać tych papierów mimo iż zaświadczenie jest legalne ale teraz mają emeryturę

Gość gość
na stronie uczelni napisane jest ze kazde polepszenie stanu materialnego należy zgłaszac jesli jest trwałe

Gość gość
Potrzebujesz stare zaświadczenie. Więc składaj. Za rok nie będziesz korzystał.

Gość gość
nie zrozumieliście mnie ja nie marudze i nie mam wyrzutów sumienia stypendium miałabym i tak bo łączna emerytura to 1600zł wiec dostała bym jak w banku 400zł stypendium tyle że mam legalne zaświadczenie z 2018 roku ze stycznia że mamy zerowe dochody a w maju matka i ojciec dostali emeryture i pytanie jest następujące CZY ONI MOGA NAS SPRAWDZIĆ JAKOŚ PRZES US ALBO ZUS ALBO W JAKIKOLWIEK INNY SPOSÓB? Proszę zauważyć ze stypendium nie jest na rok tylko na semestr więc na pewno po 3 miesiacach chcą jakies dokumentacji i to mnie martwi

Gość gość
chciała bym odpowiedzi od osoby która jest pewna w 100% swojej wiedzy na ten temat, a nie opierającej się na przypuszczeniach "bierz nic nie bedzie najwyzej oddasz"

Gość gość
a jak złoze ze mam zero dochodów to dostane 1000zł. i tego się boje ze sie mna zainteresują i sprawdza czy na pewno mamy zero ( choć mieliśmy ale do maja 2018) teraz emerytura jak pisałam