Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy pieczecie chleb razowy same mam pytanie

Polecane posty

Gość gość

Dzis zakupilam make zytnia razowa typu 2000 i chce upiec 1 w swoim zyciu chleb.Macie sprawdzony przepis na chleb wlasnie z ta maka i na drzdzach?

Gość gość
Na kazdej torebce jest jakis przepis.Ja tak mam,bo pieke. Dzis upieklam chleb z kaszy grzczanej.Pychota.Duzo przepisow jest na yt.

Gość gość
Na drożdżach z takiej mąki lepeiej nie piec. Jest niezdrowy. Lepiej na zakwasie.

Gość gość
Najpierw musisz wychodować zakwas :)

Gość gość
a czemy nie zdrowy? nigdy nie robilam zakwasu

Gość gość
Domowy chleb, z dobrej mąki razowej, nawet ten na drożdżach, jest zdrowy a na pewno ZDROWSZY niz tani chleb z pseudopiekarni czy marketu (nie mylić z prawdziwymi dobrymi piekarniami). pieklam chleby na drózdżach latami i żyję, jestem zdrowa i szczupła, maż i dziecko też. ALE na mące żytniej nie upieczesz chleba z drożdżami. NIE UDA SIĘ. na sdrożdżach mieszanki mąk np pszenna biala chlebowa i razowa żytnia, pół na pół. to wyjdzie. ale sama żytnia mąka wymaga zakwasu, drożdże nie "udźwigną" jej.

Gość gość
a taki zakwas to na 1 chelb jest czy jak . nie mam o tym wogole pojecia?

Gość gość
... i no domowy chleb na drożdżach (lepiej suche droższe sypkie moim zdaniem, niż te świeżę) też musi co nieco rosnąć... moje hcleby drożdżowe rosły zawsze 1,5 godziny w misce pod bawełnianym ręczniczkiem i potem w formie po "uderzeniu" i ponownym szybkim wyrobieniu ciasta, jeszcze kolejne 60-70 minut. to nie takie hop siup, chleb zrobić... odkąd pracuję na cały etat, nie piekę ... kupuję w dobrej konkrentej piekarni chleby i bulki na zakwasie. drogie, ale warto zapłacić tą cenę.

Gość gość
dziś a taki zakwas to na 1 chelb jest czy jak . nie mam o tym wogole pojecia? //////// skoro nie masz pojęcia jak się hoduje zakwas, na ile on starcza itd - to p oco się za pieczenie chleba bierzesz?? dziwne. jakaś zachcianak nagle, czy cos? chleb to nie ciasto z owocami... upiecz sobie ciastka i już, nie chleb, to inna para kaloszy, wyższa szkoła jazdy moja droga.

Gość gość
A zakwas to się hoduje kilka ndi minimum, a najlepiej tydzien, codziennie dokarmia, a i tak może się nie udać :) to jest coś dla wytrwałych a nie "oj, mam ochotę upiec sobie chleb i to zaraz"> tak łatwo nie ma.

Gość gość
gość dziś Nie koniecznie jest zdrowszy. Mąka zytia zawiera fityniany, które są rozkładane tylko podczas fermentacji. Potrzebny jest do tego zakwas.

Gość gość
gość dziś Każdy z nas nie miał o wielu rzeczach pojęcia i się nauczył. Więc dziewczyna może się nauczyć robić zakwas. Co to w ogóle za myślenie, żeby lepiej sie za nic nie brac, bo się nie ma pojęcia?

Gość gość
tak chce sie nauczyc sama piec chleb. to jak z tym zakwasem?

Gość gość
chodzi o to, że dziś wieczorem to już na pewno chleba nie upiecze :) a co do zakwasu i pzepisów, są różne strony z przepisami, naprawdę dużo tego. zakwas np stąd możesz robić https://www.mojewypieki.com/przepis/zakwas to jest zakwas ponoc gotowy w trzy dni - o ile się uda. ja nie robilam go nigdy, jak pisalam ja nie jestem zakwasowcem bo nie mam głowy do tego ;) wolalam moje drożdżowe chleby aż zaczęłam wiećej pracowac, jak juz wpsomniałam. powodzenia - ja nie chcialam |Cię zniechęcić, tlyko odnioslam wrażenie, że Ty chcesz ten chleb robić już, teraz , o!

Gość gość
pocxzytalam ze zakwas trzeba karmic. na chleb wystarczy 2-3 lyzki zakwasu. jutro zabieram sie za zakwas. a na weekend zrobie pyszny chlebek domowy.

Gość gość
Powodzenia :)

Gość gość
maka kosztowala mnie ok 3 zł.wiec jak nie wyjdzie to trudno.