Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy da się tak zrobić by para Polaków miała dziecko dwujęzyczne?

Polecane posty

Gość gość

Mieszkając normalnie w Polsce?

Gość gość
Oczywiście, że się da. Moja córka ma niespełna 6 lat i płynnie mówi w języku angielskim. Uczy się go od kiedy skończyła 2,5 roku.

Gość gość
A jak to zrobiłaś? Angielskie przedszkole? Nanny anglojezyczna?

Gość gość
A po co?

Gość gość
Obejrzyj sobie `mama lama ` na YT... One mówią do dzieci po angielsku, mimo że wszyscy są Polakami i mieszkają w polsce

Gość gość
A jak są małżeństwa mieszane np. Ukrainka i Polak, albo Polka i Afrykanin/Hindus/Arab? To w jakim języku dziecko będzie mówić? Zawsze mnie to zastanawiało :)

Gość gość
Chce aby miało łatwiej w życiu :)

Gość gość
oczywiscie,ze sie da :) dziecko od malego trzeba oswajac z nowym jezykiem, mozg sam bedzie odroznial ktore slowo do ktorego jezyka przydzielic - akcent, sposob wymowy.Ja ze swoim tak zrobie zeby mu ulatwic zycie ;)

Gość gość
gość dziś A jak są małżeństwa mieszane np. Ukrainka i Polak, albo Polka i Afrykanin/Hindus/Arab? To w jakim języku dziecko będzie mówić? Zawsze mnie to zastanawiało usmiech.gif x Moga byc dwojezyczne. Moja babcia byla Rosjanką, przyjechała do Polski, zmarła, gdy mialam 6 lat, a i tak przez ten czas tak opanowalam rosyjski ( choc nie uczona, tylko przez rozmowe),jak polski.

Gość gość
Nie ma szans

to żeby sami wprowadzali drugi język - klapa, dziecko uczy się błędnego, nie natywnego wzorca, pewnie zresztą ich samoocena jest przesadzona, dwujęzyczne nie będzie, choć na pewno dużo to będzie znaczyło dla łatwości uczenia się w przyszłości ale w odp. przedszkolu, albo z natywną nianią czemu nie;) i jeszcze jedno - JAK polscy rodzice zamierzają warunkować dziecko, aby mówiło w innnym języku? bo z jednego rodzica cudzoziemca, albo w zagranicznym środowisku dziecko mówi, bo MUSI. i to jest szalenie ważny motywator. język słżuy PRZEDE WSZYSTKIM komunikacji. tylko dlatego dziecko podejmuje trud, że widzi, że inaczej nie ujedzie. I tak się rejestruje pierwszy język wyobraź sobie, że nie musisz oddychać, ale musisz się tego nauczyć:-p

Gość gość
10:05 Angielski w przedszkolu plus dodatkowe zajęcia językowe z native

Gość gość
Tak, takie dzieci bédá dwujézyczne, jednak bédá mie silny polski accent. Z poprawnym akcentem osluchac sie I przyjác go mozna tylko, mieszkajac za granica. pozdrawiam z Blackpool

Gość gość
Dla mnie to żałosne, gdy rodzice nie uczą rodzimego języka. Języki obce są fajne ale nie róbmy z tego być albo nie być. Każdy zdolny językowo człowiek po roku spędzonym w danym kraju w miarę swobodnie posługuje się językiem tego kraju.

Gość gość
Jesli ma w rodzinie lub wsrod bliskich native speaker i tylko z nim bedzie mowic w obcym jezyku( ten ktos powinien mowic poprawnie, nie slangiem), na kursach, w przedszkolach itp zepsuja dziecku akcent.

Gość gość
gość dziś Dla mnie to żałosne, gdy rodzice nie uczą rodzimego języka. Języki obce są fajne ale nie róbmy z tego być albo nie być. Każdy zdolny językowo człowiek po roku spędzonym w danym kraju w miarę swobodnie posługuje się językiem tego kraju. x Ale przeciez tu nikt nie mowi,ze nie uczy rodzimego jezyka. Chodzi o dziecko DWUjezyczne. Dzieci w lot chwytaja jezyk. W sposób naturalny, nie musza byc specjalnie zdolne. Po roku za granica bardzo wielu ludzi nadal nie potrafi sie wysłowić, a tych zdolnych jezykowo tak dużo nie ma.