Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie tak sama

jak sobie radzic w takiej sytuacji ...pieniadze.. jestem dziadem

Polecane posty

Gość nie tak sama

pracuje jako nauczyciel (zdobycie pracy kosztowalo mnie 4dyplomy-doslownie oraz utrate innej pracy, ktora poswiecilam i lubilam, ale przelozeni byli draniami, wiec tego nie powinnam zalowac). Po wyplacie i zaplaceniu rachunkow zostaje mi 1000zł. Gdyby nie mama glodowalabym pod koniec miesiaca. Pracuje w halasie, jazgocie wrecz, po pracy jestem wykonczona. Powinnam sobie dorobic, ale zdobycie klientow nie jest takie latwe a zalozenie dzialalnosci to dodatkowy haracz (skladka zdrowotna, ktora trzeba tak czy siak placic) W pracy, ktora lubilam zarabialam polowe tego co teraz w przeliczeniu na czas pracy i czas wolny (byla to najnizsza krajowa na zlecenie, traktowali nas jak psow swiecac sukcesy finansowe). Z powodu tego traktowania nie chce tam wrocic, choc uwielbialam te prace. :( Przez ostatnie 5lat tak pracowalam, ze gdyby nie jedzenie od matki wpadlabym w depresje, bo nie mialam na nic sily ani czasu pracujac lacznie z niedzielami. Moja mama cale zycie byla sama z problemami: jej rodzice wymeldowali ja z zalatwionego przez nia mieszkania, gdy sie urodzilam a moj ojciec nie chcial zameldowac zadnej z nas. Czy zycie musi byc tak trudne? Co byscie zrobili? Nie chce mamy zostawiac na stare lata, bo jest schorowana. Ale mysle o pracy zagranica od dawna. Musze nauczyc sie jeszcze lepiej angielskiego i nauczyc sie niemieckiego (ktory wydaje mi sie koszmarny). Najgorsze, ze praca mnie tak wykancza przez to, ze polega na uzeraniu sie i znoszeniu jazgotu non stop, ze na nic nie mam sily. Rodzice nawet nie wiedza co ich dzieci musza znosic, gdy przebywaja w jazgocie cale dnie:/

Gość gość
Teraz możesz robić działalność gospodarczą do 1050 bez płacenia ZUS i NFZ więc śmiało dorabiaj :) a jak masz etat to tylko drugi NFZ gdy przekroczysz. Zmieniły się przepisy poczytaj!

Gość gość
Jak masz możliwość wyjazdu zagranicę (jakiś kontakt, mieszkanie choćby na krótko u znajomych) to nawet się nie zastanawiaj. Po roku staniesz na nogi ekonomicznie i podłapiesz język. A do mamy zawsze możesz polecieć w odwiedziny na kilka dni, bo loty są dziś taniutkie. Gorzej na pewno nie będzie a może nawet lepiej. Początki są wszędzie trudne ale jednak pensje są na zachodzie dużo wyższe i prace się ceni.

Gość gość
To po co piszesz jak nie rozumiesz. Nikt ci tłumaczyć nie będzie. Księżniczka się znalazła.

Gość gość
To powiem tak: sprzątaczka w Sztokholmie zarabia 50 zł/godz. Pasuje ci? Są cały czas ogłoszenia że szukają kobiet.

Gość gość
To powiem tak: sprzątaczka w Sztokholmie zarabia 50 zł/godz. Pasuje ci? Są cały czas ogłoszenia że szukają kobiet.

Gość nie tak sama
mama nie wychodzi praktycznie z domu (ma chore nogi, cukrzyce, prawie nie je), zaniedbalam nauke jezykow przez ta harowke, ktora pozwolila mi zdobyc i na razie utrzymac prace. Moj pokoj wyglada jak pobojowisko do uprzatniecia od wielu lat a ja dopiero odlozylam na szafe, bo w dziecinnm regale sie nie mieszcze (a jestem stara baba). Nie mam kontaktow zagranica, ale latania sie nie boje i wiem, ze na lotnisku bym sobie poradzila :) Dziekuje Wam za zyczliwe wpisy. Najgorsze, ze ja w Polsce widze tylko chamstwo i agresje duzej czesci ludzi na ulicy (i podswiadomie w pracach, ktore bym znalazla). Tu mnie nie mobbinguja, ale nie wiem, jak dlugo..

Gość gość
praca to meka 😭

Gość gość
nauczyciel mianowany? ile miesiecznie zarabiasz?

Gość gość
Autorko, smutno czyta się, co piszesz. Wzięłaś na swoj***arki dużo ciężaru, bo, z jednej strony, opieka nad chorą mamą, z drugiej - Twoja praca, która też nie należy do lekkich i przyjemnych. Podziwiam Twoją miłość i przywiązanie do mamy, bo widać, że ją kochasz, jesteście dla siebie wsparciem. Nie wiem, co Ci doradzić, bo, i tak źle, i tak niedobrze będzie. Podejmując się pracy poza Polską, zostawisz tu mamę. Owszem, zyskasz inne pieniądze i spokój, który, przez pracę w szkole, ciągle jest nadszarpywany, ale, z kolei, myśli o mamie też będą Ci doskwierać. A macie bliższą lub dalszą rodzinę? Zaufanych przyjaciół, którzy pomagaliby Twojej mamie, gdybyś postanowiła wyjechać? Sytuacja patowa, bo tutaj kłóci się Twoje przywiązanie do domu z samorealizacją. Łatwo pisać: "wyjedź, daj sobie szansę", ale ta świadomość rozstania z chorą mamą jest bolesna. Rozmawiałyście na ten temat? Podejrzewam, że ona chce, byś żyła swoim życiem, ale, w głębi serca, boi się decyzji, jaką podejmiesz. Autorko, trzymam kciuki za Was...

Gość nie tak sama
okropne jest to, ze tych dzieci czasem nie znosze :( Rodzice pakuja na cale godziny, maja z glowy... a czlowiek jest non stop wsrod tego oszalalego tlumu. Tlumu dzieci oglupionych przez brak uwagi, nie wychowanych, do ktorych nie mozna dotrzec i ktore sie kotluja jak dzikie :( One nie potrafia i nie uznaja potrzeby spokoju, wyciszenia. O to, żeby było 5-10min.ciszy trzeba walczyc i nie wiesz, czy ci sie uda wywalczyc te minuty. Nawet jedzac rozmawiaja a ja sie boje, ze sie zakrztusza...

Gość nie tak sama
zle napisalam: tu nie ma mowy o ciszy, tylko o tym, ze zamiast jazgotu jest mniejszy halas

Gość gość
Czego uczysz i ile zarabiasz?

Gość gość
Nauczyciel to W PL gówniany zawód. Ale np w Szwecji w tym zawodzie znalazłabyś łatwo pracę nawet jeżeli nie masz wykształcenia szwedzkiego. Język opanujesz w pół roku, rok. Nauczyciele zarabiają 30-40.000skr/miesiąc.

Gość gość
Czemu ucieklas?

Gość gość
Lena nic dziwnego że nie rozumiesz ty głupia kvrwo. Jakoś wszyscy inni zrozumieli.