Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Madzik199325

uczucie flegmy w przełyku

Polecane posty

Moi drodzy, Radze się was, bo moze byliscie w podobnej sytuacji. od jakis 2 tyg moze krocej czuje niemile uczucie w gardle badz przelyku, jak zjem zbiera mi sie jakby wydzielina albo flegma, ktorej nie moge ani odchrzaknac ani odksztusic. Po kazdym jedzeniu się nasila. kaszle ale to nic nie pomaga, wrecz przeciwnie czuje jakby mi podraznialo gardlo, czuje chrypkę w gardle.. uczucie suchosci w gardle i w buzi, mimo ze duzo pije. lekarz rodzinny myslal ze zatoki, zlecil rtg zatok, ktore nic niepokojacego nie wykazało. teraz mam skierowsanie na gastroskopie, ale ta dopiero 9 sierpnia. takze jeszcze troche czasu. moze byliscie w podobnej sytuacji, i cos wam pomoglo. jest to bardzo uciążliwe. :( co to moze byc :( prosze o wiadomosci.

Gość gość
Przyczyn moze byc wieeele. Moga byc wrzody zoladka dlatego lekarz zlecil gastroskopie, moze byc grzybica w jamie ustnej/przelyku jesli np. brane byly antybotyki przez dluzszy czas plus dieta bogata w slodycze, chipsy itp. (wowczas zrob wymaz lub rowniez gastro), moga byc zatoki albo stan zapalny w nosie z powodu alergii. Mozesz sprobowac kupic jakis zwykly lek przeciw alergii bez recepty i po 3 dniach lykania sprawdzisz - jak przeszlo to alergia. Jednak ja obstawiam najbardziej wrzody jesli jest to zwiazane z posilkami lub po prostu za malo pijesz, a teraz sa upaly wiec stad ta flegma. W skrajnych przypadkach moze to byc paradontoza, choc nie sadze bo krwawilyby dziasla itp. Doraznie proponuje plukanki ziolowe np. z czystka lub szalwii. Zaparzasz i przestudzonym pluczesz gardlo 2-4 razy dziennie. Mysle, ze gastro rozwieje watpliwosci czy to refluks czy wrzody. Jeszcze mi sie przypomnialo, ze znajomy mial takie cos jak zaczal pakowac na silce i jadl wiecej bialka - twarogi, jogurty itp. Najlepiej niech ma Cie na oku lekarz w koncu dojdzie co Ci jest, lepiej na wlasna reke sie nie leczyc. Jesli to od zoladka to dostaniesz polprazol i przejdzie, ale za jakis czas moze wrocic jesli jesz byle co lub palisz - wowczas dieta nie drazniaca zoladka, zero kwasnego, alkoholu, bezwzglednie zero papierosow. Pozdrawiam!

Gość gość
Sorry tam mialo byc, ze obstawiam refluks czyli zarzucanie tresci pokarmowej z zoladka do przelyku. Nie cykaj sie :) tak jak pisalam wczesniej - gastro wiele powie. Nie boj sie tez samego badania, rurka jest bardzo cienka. Jesli nawet cos Ci sie powiedzmy uleje to dla lekarza to normalne. Samo badanie jest nieprzyjemne, ale nie jest bolesne. Prywatnie mozna w znieczuleniu robic wtedy zasypiasz i budzisz sie juz po badaniu. Jednak lekarze to odradzaja bo wtedy moga ci cos uszkodzic i nawet nie beda wiedzieli bo śpiąc nie powiesz ze cos boli czy jest Ci niewygodnie itp. a jak sie jest przytomnym to zawsze lekarz widzi reakcje i wie co sie dzieje.

Gość gość
Madzik199325 TO nie flegma tylko SPERMA.

Gość gość
na refluks polecam ksiazke Refluksiary. nic mi w zyciu tak nie pomoglo jak ta ksiazka. teraz jestem jak nowo narodzona, zadnych objawow