Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Problemy z tarczycą

Polecane posty

Gość gość

Witam, jestem dość młodą i zaniepokojoną osobą, która liczy na opinie ludzi, którzy być może byli w podobnej sytuacji. Półtora roku temu zbadałam sobie tarczycę, ponieważ mnóstwo ludzi twierdziło, że „coś jest nie tak” (nie będę się rozpisywać o co chodziło). W każdym razie badania krwi wyszły dobre, a USG pokazało jedynie niewielkie torbiele na tarczycy, ale w rozmiarze, którzy mieści się w granicach normy, toteż zostałam zaproszona na kontrolę za pół roku. Później wszystko było dobrze aż do ostatniej wizyty, którą miałam w maju. Odczuwałam coraz większe zmęczenie, wypadały mi włosy, wahała się waga. Zostałam skierowana na badania krwi i poproszona o zjawienie się na wizycie 31 lipca. Badania krwi nie wykazały niczego niepokojącego (jedynie żelazo było trochę za niskie), natomiast badanie USG wykazało dość dużą zmianę o wymiarach 5x7x4 mm. Niewiadomo czy jest to węzeł chłonny, który ułożył się w ten sposób, czy może kolejna torbiel/guzek. Zostałam skierowana na USG na oddział endokrynologiczny w innym szpitalu. Badanie będę miała 16 sierpnia, a następnie mam mieć wykonaną biopsję. Strasznie przeraża mnie to badanie, ponieważ mam paniczny lęk przed igłami i dotykaniem mnie w szyję. Jestem przerażona jak nigdy dotąd. Całą noc nie spałam, gdy dowiedziałam się, co się święci. Obawiam się także wyników badań. Jakieś rady?

Gość gość
Jakie rady? Nie panikuj bo i po co? Nie umrzesz od tego a zrobić trzeba.

Gość gość
Nie bój się,miałam robiona biopsje tarczycy 2 razy,nie trwa to długo ani się obejrzałam a było po wszystkim i nie boli jakoś specjalnie,jestem tez rok po operacji mam usunięta prawie cała tarczyce zostało mi 15% gruczołu ponieważ na obu płatach miałam guzki a jeden już był duży.Po operacji to dopiero był ból,ale dało się wytrzymać a tez się bałam operacji tak ze chciałam wiać ze szpitala,biopsja to pikuś w porównaniu z operacja,dasz rade

Gość gość
Łatwo powiedzieć nie panikuj, ale ja jestem przerażona. Spotykam się z czymś takim pierwszy raz w swoim życiu i nie wiem co myśleć.

Gość gość
sprawa jest powazna ale wczesnie wykryty problem ma duze szanse na wyleczenie.

Gość gość
Poważna to znaczy?

Gość gość
To co ci mamy doradzić ?? Idz do psychologa jak masz jakieś dziwne lęki

Gość gość
Nikt na forum za pomocą magicznej różdżki nie sprawi ze przestaniesz się bać,są gorsze problemy w życiu

Gość gość
Nie panikuj :) Wiele osob w dzisiejszych czasach ma problemy z tarczyca i naprawde da sie z tym zyc. Zrobisz badania, dowiesz sie co i jak i przynajmniej bedziesz mogla reagowac. Ja mysle, ze ogolnie prowadzenie zdrowego trybu zycia jest wazne. U mnie okazalo sie, ze moje zmeczenie i ospalosc to nie wynik braku snu.. Dopiero jak zaczelam brac leki, odpowiednio sie odzywiac i prowadzic zdrowy tryb zycia to objawy zaczely ustepowac. Teraz edukuje sie coraz wiecej, czytam np artykuly na https://hashimotoplan.com/ bo bardzo dobre porady tam maja.