Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego śpiew operowy

Polecane posty

Gość gość

Dlaczego tyle osób w polsce nie lubi śpiewu operowego ( zwłaszcza w wagnerowskim wydaniu)?

Gość gość8
polska nie ma tu nic do rzeczy. nie sa obeznani i nie jest ich ucho wyczulone na ten rodzaj przyjemnosci sluchowej, wrecz ich ona drazni. lub po prostu drazni ich i sie nie podoba. dla kazdego co innego.

Gość gość
Wagner? A ty wiesz o czym piszesz i znasz jego dzieła?

Gość gość
Może dlatego,że muzykę Wagnera kochał pewien führer ?

Gość gość
a jak myślisz dlaczego tak jest, że tylu ludzi to drażni? Wiem o czym piszę, bo akurat wagnera jestem fanatycznym wielbicielem od lat, mam ogromną kolekcję płyt z tą muzyką.

Gość gość
21:42 te fanatyczny wielbiciel Wagnera a coś innego oprócz tego wycia słuchasz? Czy może jest z ciebie pseudointelektualista, taki och ach co tylko muzyki klasycznej słucha i uważa że inna muzyka jest dla plebsu?

Gość gość8
roznych ludzi draznia rozne rzeczy 😴 a muzyka operowa jest dla mniejszosci o bardziej wyszukanym guscie, stad wiekszosc bedzie draznic...

Gość gość
słucham różnej muzyki, ale w moich upodobaniach muzycznych szczególne miejsce zajmuje właśnie Wagner. Nie uważam się za intelektualistę, a tym bardziej pseudointelektualistę.:)

Gość gość
dlaczego uważasz, że ktoś kto słucha tylko muzyki klasycznej to pseudointelektualista?

Gość gość
a np msze Bacha ( h -moll), Beethovena ( Missa Solemnis) czy Requiem Niemieckie Brahmsa?

Gość gość
21:50 bo wy udajecie przed wszystkimi że tego słuchacie, a jak wracacie do domu to cichutko na słuchawkach leci u was Justin Bieber. Takie z was obrzydliwe pozery.

Gość gość
nie wiem o jakich was piszesz, bo ja jestem jeden :) nic nie udaję, słucham tego głównie w domu z płyt. nie uważam się za lepszego przez to od kogoś innego.

Gość gość
udawanie, że się słucha wagnera na nic się nie zda, bo raczej dobrej opinii się przez to nie będzie miało. Poza tym lubię słuchać czasem metalu czy starego rocka, trochę jazzu. Neoromantyzm jednak kocham najbardziej, chodziłem kiedyś do szkoły muzycznej, może stąd ta miłość:)

Gość gość
21:49 no to czego jeszcze słuchasz? Pewnie fanatycznie słuchasz tylko Wagnera i dlatego nie umiesz wymienić innych wykonawców. Przyznaj się, jesteś jednym z tych dziwaków co słuchają tylko jednego artysty!

Gość gość
co za czepliwy gosc majacy poczucie nizszosci wobec kogos kto lubi wagnera :o

Gość gość
Ja również słuch muzyki klasycznej. I to dosłownie klasycznej bo uwielbiam Mozarta. Aż dziwne ze tutaj powstał taki temat. Śmieszy mnie ze dla niektórych ludzi to takie niszowe, intelektualne i ekskluzywne słuchać muzyki klasycznej. A ktoś kto nie robi tak jak wszyscy i nie słucha tego co wszyscy jest zaraz brany pod lupę a żeby było ciekawiej powielane są jakieś mity na jego temat które powstają oczywiście z niewiedzy. Ze pewnie się wywyższa, ze to intelektualista, ze pewnie mądry, kulturalny i oczytany.

Gość gość
napisałem już wyżej o innych gatunkach. Z muzyki "klasycznej" ( nie lubię tego słowa) słucham naprawdę różnych rzeczy od Bacha przez Haydna, Beethovena, Scriabina, Weberna, Bouleza, Stockhausena i wielu wielu innych.

Gość gość
Mozarta akurat nie lubię, podobnie jak Mahlera. Jakoś nigdy mi nie leżeli, choć oczywiście doceniam:)

Gość gość
gość dziś Wagner.. hmm, ciężki przypadek, uzdolniony, a więc uduchowiony, a jednak prezentujacy antychrześcijańskie poglądy, nienawidzący Żydów, porównujący ich do much obsiadających końskie rany.. Artysta nienawidzący ludzi.. - na tym świecie jest miejsce dla wszystkich wprost uczestników ziemskiego życia.;)

Gość gość
21:57 słuchasz metalu? Jesteś satanistą? Odpowiedz tak lub nie na pytanie poniżej: Nu-metal to g****o?

Gość gość
22:02: widzę, że masz dużą wiedzę na temat wagnera. Nie, nie jestem satanistą, nu metalu nie lubię.

Gość gość
prezentowanie chrzescijanskich pogladow nie jest warunkiem uduchowienia :/

Gość gość
22:05 a jaki metal lubisz bracie?

Gość gość
najbardziej stary metal lat 80, takie zespoły jak Slayer, Judas Priest, Candlemass, z trochę późniejszych Bethlehem, Morbid Angel, Death, Deicide, My dying Bride, Emperor, Darkthrone i wiele wiele innych.

Gość gość
A stary rock czyli dadrock?

Gość gość
Podziwiam tych którzy słuchają muzyki „20 wieku” jak ktoś wymienił stockhausena itp. Dla mnie to dość ciężkie. Chyba ze jako podkład do filmów wtedy Ok

Gość gość
z rocka to np Pink Floyd, King Crimson, yes, Black Sabbath, Marillion,no ale temat jest o operze wagnerowskiej .

Gość gość
22;11: nigdy jako podkład do filmów, bo muzyki flmowej po prostu nie znoszę.

Gość gość
22:12 czyli jednak jesteś pseudointelektualistą... O patrzcie wszyscy, słucham prawdziwej muzyki klasycznej, a wy plebiki pewnie soundtracków filmowych...