Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak często Wasze trzylatki wstają w nocy na siku?

Polecane posty

Gość gość

Mój trzylatek w nocy wstaje na siku 3 x. Fakt, że w nocy czyli koło 5-ej rano dostaje mleko i śpi do 9-ej około plus mleko na noc. Prawdę mówiąc, myślałam, że przetrzyma noc, najwyżej z jeden raz wstanie siku. Jak to wygląda u Was?

Gość gość
Mój do 3,5 lat spał w pieluszce, bo się nie wybudzał na siku. Sikanie w nocy to zupełnie co innego niż w dzień. W nocy mocz powinien się fizjologicznie zagęszczać, żeby nie trzeba było właśnie wstawać co chwilę. Dziecko chyba ma czas tak do 6 roku życia na to. Ty masz o tyle lepiej, że twoje dziecko się wybudza, więc nie widzę żadnego problemu. Chyba że musisz mu asystować w drodze do łazienki? Pamiętaj, żeby po nocnym mleku bezwzględnie dziecku umyć zęby.

Gość gość
Mój syn nigdy nie wstawał w nocy na siku, nigdy się też nie zmoczył.

Gość gość
Moja 3 ltka nie wstaje na siku i nie moczy się, ale ona już od 19 mc życia chodzi bez pieluszki w nocy i w dzień.

Gość gość
" Moja 3 ltka nie wstaje na siku i nie moczy się, ale ona już od 19 mc życia chodzi bez pieluszki w nocy i w dzień. " Ujęłaś to tak, jakby niesikanie w nocy było związane z odpieluchowaniem w dzień. A warto zrozumieć, że jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Mój też w dzień bez pieluszki od 2 r.ż., a w nocy się nie wybudzał przez kolejne 1,5 roku. Z kolei koleżanki córka prawie do 3 rż w pieluszce za dnia, a prawie od roku jej nie zakładali na noc, bo nie było takiej potrzeby.

Gość gość
Tak. Asystuję dziecku przy nocniku, bo wybudza się na siku, ale robi je na nocnik z zamkniętymi oczami. Śmiesznie to wygląda, poza tym nie chcę, żeby wylał to siku na wykładzinę. Rano oczywiście ząbki myjemy ;)

Gość gość
Co do zębów to nie chodzi o poranne mycie, tylko wieczorne po wypiciu mleka.

Gość gość
Mój syn o 19tej je kolacje i pije kakao. O 20tej jest juz w łóżku. Ostatnie siku przed 20ta a później to juz 7rano po wstaniu

Gość gość
" Co do zębów to nie chodzi o poranne mycie, tylko wieczorne po wypiciu mleka. " Tak, dokładnie o to mi chodziło. Mleczaki są podatne na próchnicę bardzo. Takie nocne popijanie jest niebezpieczne jeżeli nie myje się zębów.

Gość gość
Mam dwoje dzieci i oboje w tym wieku przesypiało noce bez wstawiania na siku. Przed kąpielą była toaleta i do rana spokój. Ale ja szybko odstawiałam picie mleka na wieczór, gdzieś około drugich urodzin, między innymi ze względu na to, żeby ułatwić odpieluchowanie w nocy. Jak nie ma czym to raczej nie będzie sikać...

Gość gość
Moja trzylatka o 21 codzi spac nigdy nie zdarzylo sie zeby w nocy zachcialo jej sie siusiu. Nawt po wstaniu rano zazwyczaj o godzinoe 8 potrafi isc na siku kolo 10 . Zazdroszcze jej moj pecherz by tego nie wytrzymal. W nocy nie pije zadnego mleka wieczorem czasami kakao do kolacji oczywiscie po kolacji toaleta i spac.

Gość gość
Trzylatkowi dajesz mleko wieczorem i i o 5 rano tylko nie mow ze z butli ze smoczkiem.....brak slow. Nie dziw sie ze ci wstaje 3 razy w nocy skoro tyle pije. Po co mu to mleko o 5 rano?

Gość gość
Tak. Z butelki pije mleko, dlatego nie myjemy zębów pp wieczornym piciu mleka, bo on zasypia przy butelce. I nie wiem, co w tym dziwnego, że trzylatek pije jeszcze z butelki. No chyba że dzieci kafeterianek piją już tylko z kubka, bo moje koleżanki nadal dają swoim dzieciom trzyletnim mleko z butelki.

Gość gość
Mój wpis jest z 22:11 i nie jestem "kafeterianką", ale owszem moje dzieci żegnały się z butelką i zasypianiem przy mleku w wieku około dwóch lat. Nie jest to moim zdaniem nic dziwnego, uważam, że im szybciej tym lepiej. Nie w tym jednak rzecz, z czego dziecko pije. Ale chcąc uniknąć nocnych pobudek na siusiu trzeba ograniczyć picie przed snem, to logiczne. Przecież dorośli też wstają w nocy, jeżeli mają pełen pęcherz...

Gość gość
Moja w maju skończyła 3 lata. Nigdy w nocy nie wstaje siku. Czasem tylko pić

Gość gość
Moja będzie miała 3 w listopadzie i nie je już dawno z butelki,oraz nie wstaje siku w nocy.

Gość gość
Moja córka do 4 roku życia spała w pieluszce. W dzień bez pieluch chodziła od 2 roku zycia . Poki dziecko nie osiągnie dojrzałości hormonalnej to tak będzie sikać w nocy .

Na ogol moja 3latka przesypia cale nocr. Aczkolwiek czasem zawola "siusiu" w nocy. Sa to pojedyncze przypadki np. po upalnych dniach, kiedy na prawde sporo wypije. Nocnik od zawsze omija szerokim lukiem i korzysta z toalety co wiaze sie z moja asysta. :)

Gość gość
A mój ma 2,5 roku i nie potrafię go odpieluchowac :-( zaczynaliśmy w okolicy 2 lat,wtedy nie było mowy o nocniku. Krzyczal,ze nie i koniec. Po jakims czasie sprobowalam jeszcze raz i to samo. Teraz próbuje juz trzeci tydzień. I potrafi ściągnąć majtki, zamiast do nocnika biegnie w ulubiony kat w mieszkaniu i tam robi...nawet w tym miejscu postawiłam nocnik,ale nie ma mowy,żeby usiadł. Wola,ale dopiero jak zrobi. Co jakiś czas mu przypominam,że nie ma pieluszki i w teorii wie gdzie powinien robić, a w praktyce nic z tego. Macie jakas metodę? Bo mi już rece opadają. Od września idzie do przedszkola a do tego czasu dobrze by było aby już wolał zanim zrobi a nie po fakcie.