Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Komplementowanie wyprawki w 23 tygodniu ciąży

Polecane posty

Gość gość

Co myślicie? Nie za szybko? Narazie mam tylko rękawiczki, czapeczkę i dwa śpioszki na 52 cm i 62 cm. Więcej nie kupowałam ze względu na nacisk rodziny ,która strasznie wierzy w zabobony, aczkolwiek poród za 3 miesiące a my nie mamy pieniążków zeby w sekunde pod koniec ciąży kupić wszystko. Co potrzebujemy jeszcze? To moja pierwsza ciąża Wiec jestem zielona. Jakie praktyczne rzeczy potrzeba?

Gość gość
Pieniędzy a nie PIENIĄŻKÓW!

Gość gość
Skoro nie masz kasy na wyprawkę to po co dziecko robiłaś. Po porodzie będziesz miała wyłożyć 3x tyle co na wyprawke na mleka, pieluchy, szczepionki itp.

Gość gość
To co masz wydac dzis wydaj za msc. Odloz pieniadze i tyle.

Gość gość
To kie możesz kupić i się nie chwalić? Co ty dziecko jesteś ze się musisz spowiadac mamuni co ze sklepu niesiesz?

Gość gość
Ale mili ludzie z was... mam na wyprawkę tylko wolałabym już zacząć kolekcjonować ciuszki , wózek jaki chcemy jest w konkretnym kolorze i nie wyobrazam sobie po urodzeniu dopiero go zamawiać bo co dziecko będzie tydzien bez wózka bo w drodze przesyłka? O to mi chodzi czy mogę już w 23 tygodniu zacząć kolekcjonować ubranka itd, na spokojnie wybrac te które mi się podobaja i co miesiąc coś dokupywać czy serio sluchac rodziny ze zabobony itd...

Gość gość
12:55 bo jakby coś się stało nie daj Boże ( odpukać) to rodzina by wszystko zwaliła na ubranka wcześniej kupione .....

Gość gość
Kupuj co tam chcesz i się nie chwal tym i tyle. Dorosła jesteś, to się zachowuj jak dorosła

Gość gość
a po co słuchać ludzi rób jak uważasz męża ewntualnie spytaj ,ja mam termin na 27.08 a jeszcze wszystkiego nie mam nie chce mi się ,lenia mam przez pogodę:) a na kafeterii to aż roi się od przemiłych ludzi służących dobrą radą:)pozdrawiam

Gość gość
Mozesz, oczywiscie ze mozesz:) poszukaj nawet w googlu bo lista potrzebnych rzeczy jest dluuuga. Ja wszystko rozpisalam i kupowalam po trochu od poczatku obu ciąż i bardzo mnie te zakupy cieszyly. W zabobony nie wierze.

Gość gość
Ile ty masz lat, ze pytasz CZY JUZ MOZESZ? Rob jak uwazasz, a nie pytasz rodzine czyna forum. Ja kupowalam wyprawke po trochu od poczatku, a dwie pary spiochow mialam jeszcze na etapie staran. Ale ja nie wierze w zabobony ani nie biore w tym temacie zdania rodziny i znajomych pod uwage. Robie tak jak mnie odpowiada, rodzina za mnie nagle na hurra nie wylozy kilku tysiecy na wyprawke, ani nie bedzie targac na raz zakupow wyprawkowych kiedy ja bede z wielkim brzuchem. Mysl samodzielnie, tylko ty mozesz ocenic swoje finanse i samopoczucie i tak rob zakupy wyprawki.

Gość gość
Kupuj pomalu jesli uwazasz ze chcesz roPoczac to robic. Jak ma byc zle to bedzie teraz albo w 40tc :-/ ja w 30 tyg mialam juz wszystko, nawet ciuszki byly poprane. A w okolo 25 zamowilam wozek na ktory czekalam

Gość gość
Nie słuchaj durnych zabobonów i nie spowiadaj się ile,kiedy i czego kupiłaś. Kupuj teraz jak masz czas i dobrze się czujesz. Potem z wielkim brzuchem będzie Ci lżej kupować? Albo zdawać na łaskę i gust kogoś z rodziny jeśli np. będzie wcześniak? Masz jeszcze chyba ojca dziecka i to z nim konsultuj a nie sowiadasz się mamusi. Nie szalej z tym rozmiarem 52, kup trochę w 56 i 62. Maluszek szybko urośnie i nim się obejrzysz, ubranka będą już za małe. W necie masz pełno list otrzebnych rzeczy, gotowych do pobrania. Wanienka, ręczniczki, pieluchy, podkłady, smoczki, butelki, pieluchy flanelowe,tetrowe, niedrapki, czapeczki, skarpetki, kocyk,rożek, patyczki i płatki ,sól fizjologiczna, octenisept(do pępuszka i ew. rany po cc), płyn do kąpieli. Wózek, wanienka, łóżeczko(nam na początku się nie przydało) Nie zapomnij o rzeczach dla siebie, do szpitala.

Gość gość
Zaczęłam praktycznie od początku. W 28tc mialam juz wszysto kupione a w 32tc przygotowane i bardzo się ciesze, ze tak było, bo od 33 tc musiałam większość czasu leżeć

Gość gość
Dzięki kochane, to już zacznę w tym tygodniu komplementowac :)

Gość gość
Na początku kupuj rzeczy łatwe w zakładaniu, rozpinane,nie będziesz miała jeszcze wprawy więc zdaj się na wszelkiego tyu zapięcia z boku lub na środku, bez zakładania przez głowę. Dla mnie osobiście sprawdziły się właśnie pajacyki, kaftaniki i półśpioszki, body zapinane na boku. Daruj sobie ten rozmiar 52, wystarczy ci na chwilkę lub na starcie będzie za mały. Mój synek np. miał 54 cm i ważył 3,300 ;-)I śliczniutki komplet jaki dostał w prezencie w rozmiarze 50.-52..nawet ani razu nie miał go na sobie. Za niedrapki lepiej posłużyły nam skarpetki, ty zobaczysz jak Ci podpasuje. Kupuj rzeczy w jasnych kolorach,najlepiej bawełniane, mają mniej barwników i te pierwsze upierz, wyprasuj. Nie zapomnij właśnie o wyprawce dla siebie, np. luźniejszych koszulach, staniku do karmienia, dużych podpaskach, majteczkach poporodowych.Nie czekaj naprawdę z tymi zakupami bo nie ma na co. Słuchaj dziewczyn. Jeśli odpukać końcówkę przeleżysz lub urodzisz wcześniej będziesz czuła ulgę, że Jesteś przygotowana. Im dalej to będzie Ci ciężej, mogą Ci puchnąć nogi, ciążyć brzuszek, zwłaszcza,że mamy lato. Bliżej 39-40 tygodnia Powinnaś odoczywać a nie latać po sklepach użerać z ludźmi w kolejkach.

Gość gość
komplementowanie? chyb kompletowanie, wiesniaku bez szkoly! ja prdl, co za daulny tu siedza.

Gość gość
Autorko ja koncze 27 tydzien i panikuje ze za pozno sie wzięłam za wszystko! Właśnie jestem na etapie prania i prasowania bo ciuszkow mam od groma. W tym miesiącu jedziemh kupic jakaś komode, łóżeczko.. A na wrzesień zostawiamy wózek. Porod w październiku i chxce juz miec wtedy wszystko gotowe i odpoczywać, ewentualnie w domu ogarnąć trochę na zapas bo z noworodkiem roznie bywa, a jest jeszcze przedszkolak w domu :-) to moja 2 ciąża.

Gość gość
14:00 Napisz coś w temacie a nie obrażasz dziewczynę. Pomyliła się, trudno. Nie potrafisz kulturalnie napisać, że zrobiła błąd? W Twojej szkole lansu i baunsu tak się do Ciebie zwracali, down? czy jak tam napisałaś, dauln? ;-)

Gość gość
Do 20 tyg jeszcze jakos chodzilam.Ciaza od poczatku zagrozona, caly czas na podtrzymaniu i lezalam 7 mc. Mimo to do 32 tyg mialam juz wszystko i skonczylam lozeczkiem. Chyba tylko wiara w to ze bedzie dobrze dala mi sile przetrwac.

Gość gość
Ja robiłam zakupy od początku drugiego trymestru, pranie i prasowanie miałam za sobą koło 30 tygodnia, wtedy tez się spakowałam. I chwała za to, ze teraz już nie muszę się niczym przejmować tylko leżeć z wielkim brzuchem i czekać na porod. Zacznij kompletować już teraz etapami, nie wszystko kupisz na raz. A jest tego spoooooro

Gość gość
Ja jestem w 12 tyg i jeszcze nic nie mam. Mam lęki i tyle. Wolę poczekać. Ale myślę że 23 to już można. A w tzw. między czasie popracuj nad poprawnością językową autorko. Bo czytać się tego nie da.

Gość gość
Kupiłam już dużo dziewczyny ale najmniejsze to rozmiar 56 i 62

Gość gość
Ja zaczęłam kupować od ok 16 tygodnia ciąży. Byłam po prenatalnych, wszystko było ok, a że to pierwsze dziecko to potrzebne było dosłownie wszystko. Wózek kupiłam na koniec grudnia, odebraliśmy w połowie lutego. Termin miałam na koniec kwietnia a urodziłam na samym początku, prawie miesiąc wcześniej. Więc dobrze że nie zwlekałam ani z zakupami ani z praniem i układaniem ubranek i innych rzeczy dla dziecka. Jak ma się coś stać to się stanie, nie zależnie czy w domu jest wózek czy ubranka czy może nic nie ma. A uwierz na końcówce ciąży nie będziesz miała ani siły ani chęci na zakupy i stanie przy żelazku. A nigdy nie wiesz czy nie urodzisz wcześniej. To już ponad połowa ciąży, nie czekaj tylko kupuj. A rodziny nie słuchaj, nie tłumacz się, rób swoje. Bo jak będziesz musiała leżeć albo trafisz do szpitala tak jak ja to będziesz zdana na ich wybory a wiadomo że przy pierwszym dziecku chce się samemu wszystko wybrać ;)

Gość gość
Już kupiłam cześć, brakuje tylko spodenek i bluz ale Chyba do szpitala nie potrzeba? Fakt będzie zima Wiec kupiłam Ocieplane pajacyki 56 rozmiar

Gość gość
Jak bluzy to tylko bez kaptura. Musisz uważać żeby dziecka nie przegrzewać bo to gorsze niż jakby miał lekko zmarznąć. Zimne rączki i nóżki to nie wyznacznik temperatury ciala, sprawdza się na karczku i brzuszku.

Gość gość
Jestem w 27 tygodniu i mam tylko trochę ubranek. Myślę, że za jakiś miesiąc kupimy wózek, komodę, łóżeczko z materacem, kocyki, pieluchy i kosmetyki dla dziecka oraz fotelik.

Gość gość
14:06 pomylić można się raz, nagminnie to już ignorancja i można wytknąć.

Gość gość
Z materacykiem bym jeszcze trochę poczekała na przykład. Ale ogólnie porozglądaj się, zobacz na http://materacyk.pl/materace-dla-dzieci-html/ bo mają bardzo porządne materace dla dzieci. I pamiętaj że przed użyciem materacyk musi trochę poleżeć i "pooddychać"

Gość gość
Myślę, że od połowy ciąży, to już czas żeby sobie wszystko na spokojnie ogarniać, powybierać. Nie wiadomo jak w 3 trymestrze samopoczucie dopisze. W drugim się wreszcie zaczęłam dobrze czuc i myślę, że to najlepszy czas :) Jestem teraz w 19 tyg. Za chwilę połówkowe i będę już kupować.