Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aniuniu88

Toksyczna relacja matka i dorosły syn

Polecane posty

Gość Aniuniu88

Cześć. Jest taka sprawa, która mnie zastanawia. Mój kuzyn ma prawie 30 lat i ma dość dziwną relacje ze swoją matka (moja ciotka). On z tego co wiem, bo raczej często się spotykamy w rodzinnym gronie i jesteśmy blisko jako rodzina, nie miał nigdy dziewczyny, nie ma za bardzo znajomych, bo co nie pytam to on tylko chodzi do pracy i siedzi w domu. Z kolei ciotka i jej mąż są bardziej osobno niż razem i wydaje się jakby bardziej mojego kuzyna traktowała jako partnera do rozmowy, pomocy, zalenia się itp. Wiem też, że oni często jeżdżą razem na wakacje we dwoje, bo ani kuzyn nie ma z kim, ani z ciotka mąż już nie jeździ. Nie wiem co o tym myśleć, to tak wygląda jakby on był uwięziony w tej relacji, zamiast spotykać i poznawać ludzi w swoim wieku spędza życie z mamusia, a ona rekompensuje braki od męża relacja z dorosłym synem i go zabrała tylko dla siebie. Jakieś to toksyczne się wydaje. Próbowałam wielokrotnie kuzyna gdzieś wyciągnąć na imprezę, czy coś, ale albo nie chciał, albo niechętnie, albo poszedł i ale dalej się nie odzywał. Może znacie podobne przypadki i powiecie co tu zrobić, bo szkoda mi kuzyna, widać, że jest wycofany i zagubiony. Thx.

Gość gość
z pewnością uprawiają sex

Gość gość
To wcale nie sa rzadkie przypadki kiedy matka zawlaszcza osobowosc syna i dorosly facet tkwi w toksycznej relacji nie majac wlasnego zycia. Czesto on sam nie widzi w tym nic zlego bo tak zostal wychowany. Ale moze byc tez gejem w nietolerancyjnej rodzinie i cierpi w milczeniu. Ciezko ci bedzie poznac prawde jesli facet jest wycofany. Wiecej obserwuj niz rob cos na sile i staraj sie byc serdeczna a nie dociekliwa, moze sie wtedy otworzy.

Gość gość
Znam takiego (obecnie35 lat) odkad jego ojciec zmarl to ona go tak osaczyla, ze nawet zwolnili go z pracy i leczy sie psychiatrycznie. Chora milosc matki.

Gość Aniuniu88
Wygląda na to, że i on i matka powinni zasięgnąć porady jakiegoś terapeuty, by się z tego wydostać, facet, żeby zacząć żyć samodzielnie i matka, żeby przestała być dla niego toksyczna i dała mu żyć. Ale nikt ich do tego nie zmusi...

Gość gość
Jeśli, tak jak piszesz, macie dobre relacje rodzinne, zaproś kuzyna na kawę i porozmawiaj poważnie. Na siłę go nie uszczęsliwisz, jeśli nie będzie chciał zmiany (albo nie będzie miał odwagi), ale może on potrzebuje takiego wsparcia, impulsu, sprzymierzeńca, żeby się ruszyć. Możesz mu to wsparcie zaoferować.