Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Drugie imie do chrztu pilne

Polecane posty

Gość gość

Witam, podczas sporządzania aktu chrztu miesiąc przed, ksiądz wpisał tylko imię z aktu urodzenia które nie jest świętym. Pytanie co teraz bo ksiądz zaznaczył na naukach ze musi byc święte. Czy przed chrztem samym się to imie podaje ??? Czy dopiero podczas chrztu jak sie ksiądz zapyta ?

Gość Jan Paweł drugi
chrzczenie dziecka to głupota po ci to?

Gość gość
A miałaś drugie na akcie urodzenia? Lepiej idź jeszcze raz i wyprostuje sprawę, bo potem w akcie chrztu nie będziesz miała np Konrad Jan Kowalski, tylko Jan Kowalski.

Gość gość
No i co ze nie jest święte? A jakie to imię? Praktycznie każde ma jakiegoś patrona czy świętego czy błogosławionego.

Gość gość
To jakiś wymysł twojego księdza. Moje dziecko ma jedno imię i nawet nie wiem, czy święte, nikt nie pytał. Ale skoro musisz, to czasem drugie imię daje się po dziadku lub babci, a jeszcze dawniej drugie imię dawało się z dnia urodzin, tzn. czyje imieniny były w dniu urodzin dziecka.

Gość gość
Nie wiem jakie imię wybrała autorka, ale znajomi mieli problem z ochrzczeniem Adasia. Bo to nie święte. Za to mój wujek Adam był bez problemu ochrzczony 50 lat temu...

Gość gość
ja mam Adasia i ochrzczony bez problemu 3 lata temu w malej wiejskiej parafii w woj. lubelskim na koncu swiata ;) Ale np. juz ten sam ksiadz robil problem przy imieniu Andzelika ...

Gość gość
To niech się ksiądz douczy. Jest święty Adam, Adam Chmielowski.

Gość gość
Co ksiądz, to inny obyczaj. Najlepiej będzie, jak do niego zadzwonicie lub pójdziecie przed lub po mszy niedzielnej i wtedy on Wam wszystko wyjaśni. Ja, będąc chrzczoną, nie miałam drugiego imienia. Pierwsze ma patronów, ale wydaje mi się, że moi rodzice nie kierowali się tym, kiedy przyszło mnie ochrzcić. Drugie, które wybrałam sobie do bierzmowania, też jest święte, ale to zostało już wszystkim narzucone odgórnie - ono musiało mieć patrona. W innych parafiach były nawet znane przypadki, że trzeba było się uczyć, na lekcjach przygotowujących do bierzmowania, życiorysu/żywota danego świętego, bo ksiądz z tego pytał wybrane osoby. Tak, jak napisałam - wszystko zależy od księdza oraz jego wymagań. Niektórzy są bardzo sztywni w swoich regułach i chcą mieć wszystko przygotowane na tip - top, dlatego, najlepiej, byłoby zapytać u źródła. Jutro, przed mszą lub telefonicznie. Jeśli jest w porządku, to podejdzie do tematu na luzie i wszystko Wam dokładnie wytłumaczy, w końcu - chrzest przyjmuje się tylko raz w życiu..

Gość gość
Dziekuję za odpowiedzi, córka w akcie ur. ma jedno imię Milena. Chrzest odbył się dziś, ksiądz zaznaczył na naukach ze imię powinno być święte już jako pierwsze od urodzenia ( gdzieś mi to umknęło :P :D ). Już nic nie zmieniałam i jest tylko Milena. :)