Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam średnie,45 lat i chcę zdać maturę

Polecane posty

Gość gość

W tym wieku. Tak dla siebie. A potem podjąć studia. Czy ktoś tak miał?

Gość gość
Nie ja mam maturę i dwa kierunki

Gość gość
Tylko jak do tego podejść? Od czego zacząć i kiedy. Może ktoś coś doradzi?. Mieszkam w Szczecinie.

Gość gość
Czy należałoby wziąć np. korepetycje z jakiś przedmiotów albo może zapisać się do jakiejś szkoły lub odpowiednie kursy? Z językiem dałabym chyba sobie radę, mam certyfikat z niemieckiego.

Gość gość
Jedna z córek obecnego ministra inwestycji ma cztery fakultety i robi doktorat, tak więc te twoje dwa kierunki to naprawdę nic w porównaniu do niej. Lepiej podpowiedz zainteresowanej od czego ma zacząć w tej sytuacji.

Gość gość
Masz rację. Mnie też wkurza, że niektórzy np. w pracy mogą awansować, bo mają z trudem ukończone jakiekolwiek studia, a ja niestety nie mogę, bo nie ukończyłem studiów. I to czasami takie głąby, nie potrafią zredagować prostego pisma.

Gość gość
A niech se robi i sto fakultetow, prezydent mówił że chodzi o to by znaleźć pracę wziąć kredyt a ja już mam na mieszkanie... :p

Gość gość
A ja mam 41 lat, skończone LO z dobrym wynikiem i też bym chciała zrobić maturę. Ale jak do tego podejść, jak tyle lat przerwy. Może są takie szkoły, które przygotowują dorosłych ze średnim wykształceniem do egzaminu maturalnego?

Gość gość
Też o tym myślę, miałabym szansę i to dużą na awans.

Gość gość
Może odezwie się ktoś kto ukończył szkołę średnią, ale nie zdawał matury i zdał ją potem po latach. W jakie sposób to zrobił mając taką długą przerwę. Czy to jest w ogóle możliwe? Od czego zacząć?

Gość gość
Myślę, że należy zacząć od zbierania pieniędzy. Dzisiaj w Polsce są tysiące szkół, do których trzeba tylko chodzić i płacić by odebrać tzw. kwitek. Sam chodziłem do takiej szkoły, gdzie egzaminy miało się zaliczone z marszu tylko ze względu na obecność na wykładach. Zszokowanym powiem, że był to Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, studia kończyłem dzienne w "standardowym" limicie wieku czyli 24 lata, Wydział Nauki o Żywności. A przedmioty, z których nie zdawałem egzaminu to filozofia i socjologia, na pierwszym roku.

Gość gość
Pójdź tam gdzie jest Liceum dla dorosłych i zapytaj jak to zrobić, najlepiej bez uczenia się u nich. Choć ja bym polecił naukę w tym liceum, bo są nastawieni na to aby ludzie zdawali, szczególnie jak ktoś bardzo chce. Albo przynajmniej zorientujesz się jak wygląda cała operacja. Jeszcze jedna metoda korepetycje, korepetycje, korepetycje.

Gość gość
Obecna matura to 4 przedmioty, gdzie przy okazji nauczysz się angielskiego i przyj do przodu. To ostatni moment.

Gość gość
tylko 10 lat po skonczenjiu liceoum mozna zdawć matura.

Gość gość
Tylko 10 lat po skończeniu szkoły średniej można zdawać maturę? Czyli co, mam średnie wykształcenie (ukończona szkoła w trybie dziennym, 4 lata), a wychodzi na to że musiałabym ponownie powtórzyć, to tak jakbym wcale nie miała średniego. No ale ktoś z Was napisał, że do zdania matury potrzebne są 4 przedmioty. Mam certyfikat z niemieckiego, to chyba poradziłabym sobie. Ale co z pozostałymi przedmiotami. Jakie są wymagane?

Gość kardulaki
Witaj ja wróciłam do szkoly po 10 letniej przerwie , skończyłam zaoczne liceum 3 lata ,do matury podeszłam ale nie zdałam z matmy ale to tylko dlatego ,że nie uczyłam się bo mialam inne problemy..Nie wiem jak to jest z osobami ,które skonczyly srednie ja przerwałam szkołę w pierwszej klasie liceum i wyjechałam za granicę dlatego musiałam od początku chodzić. Także zeby zaliczyć szkołę wystarczy tylko mieć 50% frekwencji i napisać pracę zaliczeniowe ale to łatwizna wszystko w necie jest. Jednak żeby zdać maturę trzeba się uczyć ale jak mówisz ,że znasz niemiecki to wezmiesz język obcy niemiecki ,polski matma obowiązkowa, z polskiego jest multum materiałów filmików w necie ,które pomagają uczyć się do matury,tłumaczą problematykę lektur itp także napewno zdasz,na matmę musisz się uczyć ale to też nie tragedia no i przez 5 lat możesz poprawiać maturę. Jeszcze jest dodatkowy przedmiot ale tam nie ma progu procentowego do zaliczenia poprostu musisz podejść. Jesli cgodzi o opłaty to płacilismy cos za semestr za egzaminy ale to grosze,za mature 150 ,i można było dokupić brakujące godziny do frekwencji . Był u nas facet 42 letni ,który tez potrzebował papierka do pracy dlatego chodził do szkoły.

Zapisy są na semestr zimowy czyli od pazdziernika albo na letni czyli od lutego więc jakos do konca wrzesnia i do konca stycznia są zapisy ,a tych szkół jest dużo.