Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mateusz Ł

Rodzina a raczej jej ocena

Polecane posty

Gość Mateusz Ł

Witam wszystkich serdecznie. Chciałbym zasięgnąć po radę i opinie innych ludzi odnośnie mojej rodziny.Otóż zaczynając mam 18 lat i od 8 lat nie mam ojca, mieszkam tylko z mamą. Rodzina od mamy wraz z nią jest strasznie specyficzna, mama gdy byłem młodszy biła mnie i wykorzystywała do pomocy w domu lub do czynności które powinien wykonywać rodzic a nie małe dziecko. Mama jest chora psychicznie ( według niektórych osób z rodziny) ponieważ cały czas sprząta w domu nawet te same miejsca codziennie a kiedy w domu jest czysto to wtedy brudzi sobie sama jakieś miejsce żeby to posprzątać. Głownie wszystkie pieniądze które dostałem na komunię poszły na remont kuchni ale to oczywiście rozumiem, oraz to że musiałem pracować od najmniejszego jeżeli chciałem mieć pieniądze i za nie sobie coś kupić, nigdy nie dostawałem czegoś takiego jak pieniądze na miesiąc lub gdy prosiłem, wszystko musiałem sam. Głównie wszystkie czynności w domu wykonuje sam, sprzątam, gotuje , pieke lecz i tak moja mama mówi że nic nie robię mimo że ona gra w simsy, nigdy też nie zauważała moich starań w nauce ani nie interesowało ją moje życie, nawet kiedy miałem świadectwo z paskiem to nie zareagowała, dla niej tylko się liczyło to że mam pracować i nic więcej. Moja siostra o 5 lat starsza nieco się zmieniła w osobę podobną do mamy ponieważ ma dziecko i też je bije kiedy nie słucha, ja uważam że takie coś jest głupotą ponieważ dziecku to powoduje traume a tym bardziej byłem bity od początku więc wiem jak to jest, i nie było to zwykle uderzenie w pupe, raz mogło się skończyć na złamanym kręgosłupie kiedy mama z dużą szybkością mi w niego kopneła lub patykiem w nodze który mi babcia ( od strony mamy) wbiła mi w nogę. Dodam jeszcze że myślę nad wyprowadzką za półtorej roku, temu też pracuje teraz i nie wydaje pieniędzy ( też w sumie nie lubię) i zbieram na wyprowadzkę, nie jestem jakimś dresem czy coś tego typu że mi się należało takie bicie, bardzo dobrze się uczę i kończę teraz technikum i myślę nad studiami zaocznymi. Wiem to też taki temat znikąd i do niczego pasujący ale chciałem poznać opinie innych ludzi odnośnie takich sytuacji. Ale już pomijając to wszystko co uważacie o takiej rodzinie, czy jest ona normalna czy nie? oraz czy doradzacie mi coś odnośnie tego wszystkiego, czy coś powinienem zrobić ? Oraz jak oceniacie taką rodzinę?

Gość Mateusz Ł
A jeszcze dodając że dostaje opieprz od mamy za to że niby nie sprzątam i mnie pogania z pracą a kiedy już mam pracę to mówi że przez to że pracuje to nie sprzątam nic w domu mimo iż tak nie jest. W pewnym sensie widzę że mama też nie zawsze taka jest ale jest taka bardzo często. Dodam też że posiadam rente po swoim ojcu, według mnie nie jest to tak mało, i moja mama wzieła moją karte bankową gdzie idzie renta mówiąc że to na spłatę rachunków, z aplikacji na telefonie widzę ile ubywa i wiem że zawsze trochę zostaje i potem to znika, a ostatnio wspomniała że zastanawia się nad kupnem zmywarki co jest dla mnie bardzo głupim pomysłem .

Gość gość
Przykro mi :( wyrwij sie stamtad. Siostre postrasz MOPREM albo Sadem ze jezeli jeszcze raz uderzy dziecko to to zglosisz a ona pojdzie siedziec. Pamietaj matka nie ma prawa zabierac Ci pieniedzy.

Gość Mateusz Ł
Dziękuje za odpowiedź. Oraz rozumiem ją w pełni, tylko chodzi mi też o to jak można to ocenić czy to jest taka normalna rodzina czy można nazwać ją taką patologiczną, niewiem jak to wygląda u innych rodzin ponieważ nie mam punktu postawienia a nikt mi nigdy nie mówił jak ma w domu.