Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy 50m dla dwóch dorosłych i dziecka to za malo

Polecane posty

Gość gość

Mam na oku śliczny dom szeregowy. Jeden minus to to ze jest ciasny. Około 50m na dole i 50 na gorze plus strych. Do tego mini ogródek i garaż na 2 auta i domek na narzędzia. Jednak zastanawiam się czy 50 m to nie za mało na 2 dorosłe osoby plus niemowlak. Póki co mieszkalibysmy wszyscy na dole i zastanawiam się czy nie będzie nam wszystkim ciasno.

Gość gość
Ciasnota. Ani nie potańczysz, ani na nartach nie pojeździsz.

Gość gość
Zależy na jak długo. Parę miesięcy z niemowlakiem, który pewnie i tak by spał w waszej sypialni, to jeszcze OK. Ale jak dziecko podrośnie to szybko będzie ciasno.

Gość gość
Jesli strych do adaptacji to ok, jesli nie to nie dom tylko klatka na kroliki. Z miemowlakiem sie zmiescicie, ja dziecko podrosnie bedziecie sie meczyc.

Gość gość
Przecież autorka pisze że 50 na dole, 50 na górze i jeszcze strych, to jest 100 m. Wg mnie super, łatwo ogarnąć czy zrobić remont. Kwestia tego jak jest podzielona przestrzeń. Czy z głową, czy jest ustawne, bo metraż metrażowi nie równy.

Gość gość
Wymiekam. Domek w sumie 100 m i to za malo dla 3 osob?! I wy dziewczyny piszecie, ze 2 doroslych z niemowlakiem moze sie meczyc na 50m.... Wy naprawde wszystkie mieszkacie w ponadstumetrowych domach, zarabiacie po kilkanasice tysiecy, macie wybitne dzieci, jestescie miss, macie wspanialych mezow....

Gość gość
Pytanie autorki brzmi : "Jednak zastanawiam się czy 50 m to nie za mało na 2 dorosłe osoby plus niemowlak." Wiec odpowiadam ze 50 m to ok z niemowlakiem ale za malo z wiekszym dzieckiem. Po zagospodarowaniu reszty bedzie ok.

Gość gość
Właśnie na początku będziemy mieszkać tylko na dole na tych 50m później zrobimy małemu pokoik na gorze. Jest tez mały ogródeczek co mnie bardzo cieszy bo zawsze będzie gdzie wypić kawe.

Gość gość
gość dziś Tak, tak właśnie uważam. 50m2 to dla mnie za mało dla 2 dorosłych osób bez dziecka, a co mówić jak jest dziecko. I owszem, starałam się bardzo żeby tak nie musieć mieszkać.

Gość gość
ja mieszkam z męzem i rocznym dzieckiem w bloku mieszkanie 55m i dla mnie jest ciasno, czym wieksze dziecko tym wiecej zabawek i rzeczy dla niego, z mieszkania zrobila sie jedna wielka graciarnia. Trudno mi to wysprzatac bo tylko przestawiam rzeczy z jednego kąta w drugi kąt

Gość gość
11:48 u nas jest jeszcze taki mały budynek gospodarczy na narzędzia i duży garaż wiec mam nadzieje ze zbędne graty będą tam ladowac i nie będą zastawiać połowy mieszkania bo tez się tego boje

Gość gość
Gosc_11_48 - wyrzucanie się kłania. Poczytaj ksiązki Mari Kondo ;-)

Gość gość
mały budynek gospodarczy na narzędzia i duży garaż wiec mam nadzieje ze zbędne graty będą tam ladowac x Zbędnych gratów w ogóle nie powinno być w domu. W ten sposób, to i z 250m można zrobić graciarnię. Mam taką osobę w rodzinie.

Gość Vs
hmm to w końcu 50 czy 100 metrów?? cyt. "Jeden minus to to ze jest ciasny. Około 50m na dole i 50 na gorze plus strych. Do tego mini ogródek i garaż na 2 auta i domek na narzędzia." Z tego co napisałaś ma ponad 100 m (dochodzi strych). Bez urazy, ale co to za niedorzeczne pytanie... czy segment parter (50m) + piętro(50m) + strych + garaż na 2 auta + ogródek + domek na narzędzia, wystarczy dla 3 osób??? a obecnie 2 + niemowlę ?? no bez jaj... na 50 metrach na parterze wielki salon + kuchnia + jakiś gabinecik+ łazienka, na 50 na piętrze 3-4 pokoje + łazienka... czy ty na serio pytasz czy to wystarczy dla 2 osób + niemowlę???

Gość gość
12:01 powiedz to mojemu mężowi który „kolekcjonuje” sprzęt pod namioty (pod którymi jeszcze nigdy nie byliśmy) i na nic zdaje się tłumaczenie ze pewnie i tak jak pojedziemy to znów do hotelu a nie pod namioty

Gość gość
Zależy jaki czas chcecie mieszkać tylko na jednym piętrze. Bo ogólnie domek jak najbardziej wystarczy, ale 50 m jako piętro domu, gdzie jeszcze przestrzeń zabiera klatka schodowa, to jednak ciasno i niewygodnie. Na jakiś czas, jesli będziecie systematycznie robić górę- jak najbardziej.

Gość gość
12:07 napisałam ze na początku będziem y mieszkać na dole na tych 50m ponieważ góra wymaga remontu na który obecnie nie ma czasu ani sił.

Gość gość
Do vs Jak chcesz na 50 m zmieścić kuchnię wielki salon gabinet i łazienkę? Ja mam salon z kuchnią 62 m i to wcale nie jest wieki metraż. Raczej standardowy jak na dom.

Gość gość
gość dziś Wiesz, znam ludzi, którym takie "na początku" przeciąga się już do prawie 10 lat...

Gość gość
A ja wlasnie sie przeprowadzilam ze 100m2 do 48m2 dobrze zaaranzowanych z facetem i spokojnie nam starcza, mogłby być mniejsze i dziecko też się zmieści

Gość Vs
Obecnie nie ma czasu... Obecnie. 50m2 jak na okres przejściowy dla 2 osób + niemowlak - lub kilkulatek (domyślam się, że w tym czasie wyremontujecie górę), spokojnie wam wystarczy. A docelowo, to bardzo ładny metraż, a co do klatki schodowej, to nie wiem jak jest przewidziana, ale w szeregowcach zazwyczaj nie zajmuje wiele miejsca (wąskie, dosyć strome schody.). Lecz w dalszym ciągu uważam pytanie za idiotyczne. A jak forumowicze odpowiedzą, że to za mało? to co nie skorzystacie z okazji i nie kupicie ponad 100m mieszkania w szeregowcu, które z czasem sobie wyremontujecie i będziecie mieli bardzo fajne i przestronne mieszkanko? Obecnie 50m w zupełności wam wystarczy, sam mieszkam w wynajmowanym 50metrowym mieszkaniu i czekam na odbiór własnego. co prawda bez niemowlaka, ale przestrzeni mamy wystarczająco.

Gość Vs
gość dziś To znaczy, że masz źle rozplanowaną przestrzeń... 68m i tylko salon z kuchnią? no fakt, jeżeli kuchnia ma 20 m oraz salon prawie 50.... ale zakładam, że i dom sporo większy, skoro prawie na 70m2 tylko 2 pomieszczenia przewidzieliście....

Gość gość
Dziękuje wam za wszystkie sugestie i podpowiedzi. Miło ze poświęciliście czas żeby trochę rozjaśnić mi te sytuacje lub opisać jak to wyglada u was. Miłego dzionka :)

Gość gość
Moim zdaniem super opcja. Ja mieszkam na 55m z mężem i malutkim dzieckiem i na razie nie zmieniamy mieszkania na większe. Pomyślimy o tym, jak dziecko będzie starsze. Na razie metraż nam odpowiada, jedyne co mi czasami przeszkadza to brak miejsca na przechowywanie dużych klamotów typu jakieś walizki, narty, itp i suszenie prania jest upierdliwe. Ale wy będziecie mieć piętro do remontu, więc spokojnie możecie tam wstawić parę szaf i przechowywać rzadziej używane rzeczy. Ja bym jeszcze pralnię na górze zrobiła. :)

Gość gość
Vs Nie mam źle rozplanowanej przestrzeni tylko średniej wielkości dom o i salon kuchnią tyle zajmują. W domu powierzchnie robi się większe niż w mieszkaniu i dlatego zdziwił mnie twoj wpis, ze na 50 m zmieści sie wielki salon kuchnia łazienka i gabinet. To klitki będą. Dlatego pytanie jak tam zmieścić wielki jak napisałas salon. Na górze przy 50 m też nie zmieścisz lazienki i 4 pokoi. Dolicz korytarz. Klitki planujesz. W bloku ujdzie, ale w domu 10 m to sie robi garderobę a nie pokoj. Co do pytania autorki. Na 100 m sie pomieścicie. Na dole kuchnia z salonem+ malenka łazienka na górze sypialnia, pokój dla dziecka i łazienka. Musisz to emądrze zaaranżować na wypadek drugiego dziecka