Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jula345179

Czy picie jednego piwa przez moją mamę to coś złego?

Polecane posty

Gość Jula345179

Witam. Mam 17 lat a moja mama 45 i trochę się nie pokoje bo codziennie wypija jedno piwo. Kiedy się przeciwstawiam i proboje jej wylać to piwo to ona odrazu się wkurza krzyczy na mnie i mówi ze jedno piwo to nic złego. Nie wiem czy to ze mną coś nie tak czy z nia.. Jak wy uważacie?

Gość gość
Jeżeli robi to codziennie to rzeczywiście jest niepokojące . Lepiej wypić nawet 3 piwa raz na jakiś czas niż pic codziennie. Codzienne picie JEST nałogiem .0

Tolerancja kobiet na alkohol jest o wiele mniejsza niż u mężczyzn, dlatego 1 piwo dziennie wypijane przez Twoją mamą może świadczyć o tzw. piciu ryzykownym. Jest to jeden z etapów w rozwoju choroby alkoholowej. Jeśli mama będzie piła w sposób systematyczny, to w końcu może się okazać, że potrzebuje zażywać większych dawek albo pić częściej, co oznacza równię pochyłą w kierunku alkoholizmu. Rozumiem, że piwo jest dla Twojej mamy formą odstresowania, ale warto uzmysłowić jej, że są inne, lepsze sposoby na redukcję stresu niż alkohol. Porozmawiaj z nią spokojnie i powiedz, że jest dla Ciebie ważna, że martwisz się o nią, dlatego nie chcesz, by piła piwo. Zaproponuj jej spacer, rower, wspólne bieganie. To będzie okazja do rozmowy, do wspólnego spędzania czasu, do zbliżenia się do siebie, a jednocześnie metoda na odciągnięcie mamy od piwa. Pozdrawiam i powodzenia!