Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Połóg po cesarskim cięciu

Polecane posty

Gość gość

Jak długo występowały u Was objawy połogu po cesarskim cięciu?

Gość gość
Ból blizny z 4 tyg, plamienie do 7 tyg po porodzie

Gość gość
Krwawiłam 2 tygodnie, kolejne 4 dni to zwykłe plamienia, więc całkiem ok. Brzuch mnie wcale nie bolał, tylko kilka dni takie dziwne uczucie jakby nie mój, nawet mnie nie ciągnął. Takie cc mogę mieć zawsze

Gość gość
Krwawienie 4 dni, blizna długo nie dawała o sobie zapomnieć, pierwsza doba po cięciu okropne uczucie ciągnięcia

Gość gość
krwawienie 2tyg, bol blizny 6 miesiecy, do teraz wrazenie "nie swojego brzucha" 6 lat po CC mam guzki endometriozy w bliznie p[o CC :( czeka mnie operacja. :(

Gość gość
Krwawienie książkowe równo 42 dni. Zużyłam ok 50 podkładów poporodowych czyli 5 paczek... Ale ja nie jestem "typowa", bo okresy mam 7 dniowe, a nie jak większość kobiet max 3-4 dni.

Gość gość
Czyli rzeczywiscie jak dlugi okres to i dlugi polog.ale przy porodzie naturalnym to by nie bylo 42 dni ale chyba ze 100, przy cesarce jest krocej

Gość gość
Ile tych podkladow idzie dziennie?50 to.wychodzi okolo 1, to niezle nabite pod wieczor, chyba tyle roboty przy dziecku ze nie ma czasu czesciej zmieniac.ja sobie wyobrazam polog jako pieklo na ziemi, wszystko pociete, leje sie jak z kranu i do tego zapierdaalanie 24 h na dobe.juz wole mieszkac w katowicach i pracowac w kopalni po 16 godzin 7 dni w tygodniu

Gość gość
2 tygodnie krwawienie a potem plamienia i normalne podpaski. Po 4 tygodniach seks z mężem bo juz parę dni zero krwi. Piękna blizna. Nie bolała, ale czułam jakbym tam czucia nie miała. Oczywiście zaraz po cc ciągnięcie i ból, ale to normalka.

Gość gość
Bol jaki ja 1 i 2 dzien??mozluwe samodzielne funjcjonowanie

Gość gość
Nie no co ty. 1 i 2 dzień to tragedia, 3 dzień już lepiej na apapie się leci. Potem coraz mniej, aż w końcu boli tylko przy wstawaniu, przekręcaniu. No i potem przestaje. Możliwe funkcjonowanie.

Gość gość
Zdecydowanie za długo, cięcie było pionowe , które nie chciało się goić, plamienia chyba ze 3 tyg. ale w szkole rodzenia prenalen położne zwracały uwagę, że połóg po cesarskim cięciu przebiega tak samo jak u Pań po porodzie siłami natury: macica również się obkurcza, pojawia się krwawienie (tzw. odchody połogowe), cofają się zmiany powstałe w czasie ciąży, ale jednak połóg po CC może trwać dłużej a macica będzie obkurczać się wolniej - ma na to wpływ dodatkowe gojenie się rany po operacji.

Gość gość
W szpitalu ile sie jezt 3dni??wejde potem na 2 pietro? Przeraza mnie znieczulenie w kregoslup

Gość gość
Ja mialam plamienia nawet do 2.miesiecy. 9 tygodni po dostalam okres, czyli wczoraj...

Gość gość
ps. chciałam napisać,że plamienia były 3 miesiące a nie 3 tyg.

Gość gość
Mam skalę porównawczą połogu po cc i porodzie sn. Zdecydowanie lepiej przeszłam po porodzie sn. Szwy krocza zdecydowanie nie ciągną tak jak przy cc, krwawienia też krótsze i mniej obfite. Tak przynajmniej było u mnie.

Gość gość
U nas się leży 4 dobry. Rodziłam w poniedziałek wyszłam w piątek...za długo. Wejść wejdziesz, ale powoli, z każdym dniem coraz lepiej. Po powrocie do domu w piątek siedziałam cały wieczór za stołem, goście przyszli, chodziłam z mężem na górę karmić i przewijać i dawałam radę. Teraz jak wszystko będzie dobrze z dzieckiem (w tym miesiącu rodzę) to zagadam z lekarzem, żeby puścili wcześniej, w Warszawie mieli taki przemiał, że po 2ch dniach wypuszczali u koleżanki. Zazdroszczę.

Gość gość
10.57 dlaczego cięcie pionowe? Gdzie ty rodziłaś? Chyba że rodziłaś 20lat temu, ale to się pozmieniało. Mi się wręcz mówiono, że po cc krócej się plami.

Gość gość
To jest różnie, z jednej strony po cc powinno się krwawić krócej, bo łożysko jest oddzielane przez lekarza i zaszywa dopiero jak macica jest czysta, ale z drugiej strony krwawienie może być dłuższe, bo w środku jest dodatkowa rana na macicy.

Gość gość
No zalezy. Polog wole po sn, bo jest mniej bolesny niz po cieciu. Przy porodzie boli w trakcie rodzenia, a po operacji boli po operacji.

Gość gość
Przeciwbolowe sie dostaje chyba jakies?przeciez to operacja..bolal was wbicie w kregoslup?

Gość gość
11:11, tylko 3 lata temu, miał być poród sn ale dziecko szybko zaczęło tracić tętno (pępowina owinęła się na szyi malucha) i cc była wykonana w pośpiechu. W sumie to operacja wyszła wszystkim na zdrowie :).

Gość gość
Po operacji musi sie zagoic zeby nie bolalo i nie ciagnelo. Niektore z was naogladaly sie bajek i filmow chyba. Porżna sobie brzuch, dadza ketanol i przejdzie. Ot zycie. Nie ma tak fajnie i latwo. Jak boli zalezy od wielu czynnikow. Tak samo jest podczas sn i po cc. Bolala ktoras z was macica po porodzie ? Po cc masz przecieta i zszyta w srodku macice, otrzewna, miesnie i skore. Wszystko sie kurczy, napina i rusza. No jak to moze nie bolec :/

Gość gość
13:22 ja pisałam już tu wczoraja i mnie serio nie bolało. O 17 miałam cc, więc wiadomo, że miałam potem przez całą noc kroplówke z przeciwbólowym środkiem. Rano o 6 przyszła pigyuła pomóc mi wstac i się umyć, i zdziwiona, że sama zeszłam z łózka bez jej pomocy. Pyta czy cos mnie boli, a ja na to, ze nie. O 12 przenieśli mnie na salę ogólną i dostałam synka, bo czułam się spoko, więc nie widziałam potrzeby aby nie było go przy mnie. Od tamtej pory ani razu nie dostałam nic przeciwbólowego. Nawet nie miałam bóli brzucha przy obkurczaniu się macicy. Natomiast obok mnie leżała pani, która była cięta pionowo i to był dla niej koszmar. Każda przechodzi inaczej i autorko nie nastawiaj się ani dobrze ani źle, bo jak będzie, to się okaże, nikt tego nie przewidzi.

Gość gość
A ja czytalam artykul ze po cc szybciej sie dochodzi do siebie, bo krwawienie nawet tylko 2 tygodnie vs 2 miesiace przy sn i duzo mniejsze szycie i bol potem niz przy rozerwanym kroczu.tylko ze to drogi zabieg i lekarze predzej kaza wyciskac 5 kilowego noworodka kobiecie o waskich drogach rodnych rozrywajac jej o***t i skazujac na stomie czy pampersy niz zrobic cc, bo co to ich potem obchodzi

Gość zuza2
Można powiedzieć, że wszystkie dolegliwości zniknęły po 2 miesiącach. Blizna już nie ciągnęła a plamienia odeszły w siną dal :).

Gość gość
Trwa zdecydowanie za długo, cięcie/blizna ciągnie, plamienia także. Matka natura źle to wszystko wymyśliła:(

Gość MiaS
U mnie świetnie zdał egzamin spray z motherlove. Łagodził ból i przyspieszał ładne gojenie się rany. Przy drugim porodzie na pewno będzie w mojej kosmetyczce.