Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dzieci, które zaczynają wcześniej mówić są

Polecane posty

Gość gość

bardziej inteligentne? Przekłada sie to na późniejszy rozwój? Są "hop do przodu"? Jakie macie doświadczenia?

Gość gość
U mnie jedno zaczelo mowic zdecydowanie wczesniej, niz drugie. Wrecz bardzo wczesnie. Bez roznicy. Nawet zrobily sobie kiedys w liceum testy IQ. Wyniki identyczne.

Gość gość
Moja zaczeła mówić bardzo pozno, pamieć ma taka ze bez przygotowania ze sprawdzianów z historii miala -5,5,+4. Nie ma znaczenia kiedy zacznie mowic. Chociaz ponoc dzieci ktore pozniej zaczynaja mowic sa okropnymi gadulami, i przy córce sie to sprawdza

Gość gość
Nie. Nie są bardziej inteligentne, ani bardziej wygadane. Może przez pierwsze 3 lata od momentu "rozgadania się", ale potem normalnie.

Gość gość
Córka mojego brata szybko zaczęła mówić. Mając dwa i pół roku mówiła pięknie pełnymi zdaniami. Naprawdę rozmawiało się z nią jak z dzieckiem 4-letnim. To nie były proste zdania 'jestem głodna, daj jeść' tylko 'mamo, jestem już głodna, kiedy będzie obiadek?'. Operowala naprawdę szerokim słownictwem. Teraz ma 6 lat, jest bardzo wygadana, ale jest pewien problem. Mała nie raczkowala, uczy się pisać już dwa lata i mylą jej się literki, kolejność. Jej mama pracuje w poradni psychologiczne-pedagogicznej i uważa, że może być to dysleksja, ale woli, żeby w szkole nauczycielka to oceniła i ktoś 'obcy' małą zdiagnozowal, bo ona w końcu jest matką i może wyolbrzymiac. W każdym razie sama widziałam, jak pisze. Zamiast MAMA pisze coś takiego często A/\A/\ tak jakby w M gubi jeden 'trójkącik'. Nawet jak przepisuje jakieś słowo z książki to takie błędy robi. Nadal w mowa jest świetnie, zdania są o trudnych konstrukcjach, zna wiele trudnych słów i potrafi je poprawnie użyć, ale nie przekłada się to na inne umiejętności

Gość gość
Moja corka zaczela bardzo wcześnie mowic. Jak miala 2 lata to uzywala duzej ilosci slow. Teraz ma 5.5 roku. Nie jest jakos super inteligentna. Przecietna.