Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rodzice z tragedii w Darłówku donieśli do prokuratury na ratowników!

Polecane posty

Gość gość
O co wy sie klocicie ? U mnie pod moim country kiedys byla cegielnia. W dolach potopili maszyny itd. Powstaly wielkie stawy. Jest ich kilka. Potopilo sie tam mnostwo ludzi. Mojej sasiadki corka utopila sie na jej oczach. Jednego faceta wylowili z wegorzem w ciele. Ludzie nadal sie kapia. Jak bylam mala tez sie tam kapalam. Teraz zastanawiam sie, jak w ogole mozna wejsc do takiego zdziczonego stawu porosnietego dookola palkami. Taka sama dzicz byla przy tych glazach. To sa czarne punkty czyli szczegolnie niebezpieczne miejsca. Na pewno nikt tego nie strzeze i nikt nie jest odpowiedzialny za to, ze sie tam kapiesz.

Gość gość
Może i prościej tak powiedzieć, ale po prostu nie działa. Może na małe dzieci, które ślepo ufają rodzicom. W Polsce mamy dużo bzdurnych zakazów, bo to najłatwiejsze: zakazać, zgarniać forsę z mandatów, a funkcję edukacyjną pełnią niestety ofiary.

Gość gość
gość dziś Mozesz podac przyklad bzdurnych zakazów? czy za kazdym razem robisz dziecku wyklad , jesli podejrzewasz, ze cos jest nie tak? Na kazdy temat? W kontretnym pzrypadku - powiedzmy, ze na falochronie nie ma zakazu - uwazasz, ze wszyscy plazowicze wiedzą, ze tam się nie mozna kąpac i potrafia naukowo wytlumaczyć swojemu dziecku dlaczego? Ludzie nie znaja sie na wszystkim. Wiedza o swiecie jest ogromna, nie mamy patentu na znajomosc kazdego tematu ot tak, od reki. Lepiej ufac specjalistom, zwlaszca, jesli w grę wchodzi bezpieczeństwo.

Gość gość
Przykład durnego zakazu: klasycznie może zakaz przechodzenia przez jezdnię na czerwonym świetle przy pustej drodze, gdzie nie ma mowy o żadnej kolizji bo z odległości 100 m widać że nic nie jedzie. I oczywiście w takiej sytuacji prawie każdy rozgląda się czy nie ma strażników miejskich i łamie zakaz. ;-) Naprawdę, prawie każdy. Przyjrzyj się zachowaniom ludzi na niebezpiecznych,******iwych przejściach i na takich, gdzie światła nie służą swojemu celowi, bo i tak nic nie jedzie. A wiesz co jest w tym złe? Że usypia czujność i w sytuacji, gdy naprawdę światło ma sens nikt o tym nie wie.

Gość gość
Ja nie mówię, że ma nie być zakazu, tylko oprócz zakazu jeszcze jakieś wyjaśnienie - najlepiej czytelne także dla dzieci i młodzieży - skąd ten zakaz się wziął i po co. I może też ci zadam pytanie: a czy ty w życiu tak ślepo podążasz za każdym zakazem i jeśli na plaży znajdziesz tabliczkę z napisem (parafrazując stary kawał) "posmaruj dupę wazeliną" to zrobisz to bez zastanowienia, bo jest tabliczka? Wiadomo że nie. Zrobisz to dopiero, jeśli sama będziesz widzieć w tym cel i sens.

Gość gość
Kto normalny w takich okolicznościach i tak szybko w ogóle pomyślałby o wynajmowaniu prawnika??? x Kazdy normalny. Piszecie jak debile. Zresztą moze nie oni mysleli, moze prawnika wynajeła tesciowa, bratowa, albo zgłosił sie sam. Rodzina jest zamozna, a ludzie opisuja swój zyciorys chyba, jak bełkocza o beneficjantach 500 plus i ze to była ich pierwsza podróz za zasiłki dalej niz biedronka. Rzygac sie chce jak sie to czyta. Jesli tam działa prokurator, to przeciez musza miec adwokata. Poza tym, wiele osób pisało, ze pojawiły sie pogłoski, ze byc moze flaga została zmieniona dopiero na czerwona w momencie zgłoszenia zaginiecia. Ktos tez to powinien gruntowanie sprawdzic, zabezpieczyc nagrania, a nie moze byc tak, zaeby tylko jedna strona prowadziła działania, a druga nic. Wiadomo zreszta jak działa prokuratura, umarza wszystko, a sprawy prowadzi nieudolnie i latami.

Gość gość
dziś no własnie, dokładnie, ja o czyms identycznym myslałam w kontekscie tej sprawy. Człowiek na co dzien jest otoczony samymi zakazami, z których 80 % jest b dyskusyjna. Tez sie nauczyłam nierespektowania zakazów, zwłaszcza własnie tego przechodzenia na czerwonym, jak widze, ze w okolicy nic nie jedzie. I powiem, ze nad morzem to juz byłam z 10 razy, i dopiero chyba w zeszłym roku sie dowieziałam, ze kapiel przy falochronach jest niebezpieczna, i to w domu, przez filmik obejrzany na yt, a mam 40 lat. Kazdy w ten sposób moze zginac, kwestia niewiedzy a nie wieku.

Gość gość
gość dziś Dzieciom mowie, nie wchodzcie na czerwonym na jezdnie, a niezaleznie od swiatla popatrzcie w obie strony. I sama tak robię. Nie zbawi mnie minuta. W nocy, pzry pustej jezdnie, swiatło pulsuje. Jako kierowca wiem, ile razy ludzie uwazaja,ze zdążą - owszem, zdążą, ale ile to nerwow kosztuje prowadzacego, ktory i tak, niezaleznie od swiatel musi sie pilnowac, Nie sposob przy kazdym zakazie umieszczać dokladnego wyjasnienia,( w niektorych wypadkach to dobry pomysl i nie odkrywczy, np przy czarnym punkcie liczba wypadkow smiertelnych- krotko i jasno. Czasem sa tablice wyjasniajace np z zakresu ochrony przyrody itp . Mozna i trzeba dziecku wytlumaczyc zakaz karmienia zwierzat w zoo tym,ze musza miec odpowiedni dla siebie pokarm itd), Ale wracajac do falochronu - rysunki zawirowan? temat jest zbyt skomplikowany. Znak zakazu powinien byc jak najbardziej czytelny, chodzi o bezpieczenstwo, czesto o zycie, nie moze rozpraszac nadmiarem informacji - taka jest zasada.- Ktos np wejdzie na jezdnie , zacznie sie wczytywac w temat i po nim . I nie wiem czemu mam zakładać, ze ten , kto wystawia tabliczke zakazu nie zna sie na rzeczy. Takich znakow nie stawia prywatna osoba wg swego widzimisię, to jest weryfikowane. Zreszta prosilam o przyklady, przyklad z wazelina jest tylko hipotetyczny :)

Gość gość
Rodzina jest zamozna x A to można jeździć na kolonie z MOPSu będąc zamożnym? Nie pytam szyderczo. Z ciekawości, bo zawsze mi się wydawało, że taka pomoc jest przeznaczona dla osób w trudnej sytuacji materialnej.

Gość gość
,23:34 adwokata to musisz mieć w sądzie. Wynajęli adwokata, po to, aby ich wybronił z zarzutów o zaniedbanie i narażenie na utratę zdrowia i życia. Wina zaniedbania jest ewidentna, narażenie zdrowia itp też, ale zawsze można zwalić to na kogoś innego. W tym przypadku na ratowników.

Gość gość
Serio? O falochronach, fali wstecznej i innych zagrożeniach (np kąpieli w rzece) trąbi się już któryś rok z rzędu w tv, szkołach, przedszkolach. Trzeba być kompletnym ignorantem żeby tego nie wiedzieć. Ja jak jadę gdzieś z dziećmi to szukam info o zagrożeniach, bo to ja jako rodzic odpowiadam za bezpieczeństwo.

Gość gość
Dobrze ktoś gdzieś napisał. Skończyło się dla nich 1500+ więc trzeba inaczej skądś wyrwać kasę bo a nuż się uda. Boże co za hieny. To trzeba mieć tupet . We łbie mi się to nie mieści. Jakiemu rodzicowi w takiej chwili przyszło by do głowy ciągać po sądach ratowników?! Przeciez rodzice wyłącznie sa winni śmierci swoich dzieci. Na nich spoczywał obowiązek opieki w miejscu bo tam kąpiel była całkowicie zakazana. Jedno z drugim powinni gnić w ciupie za elementarny brak zapewnienia opieki. To był ich zasr... obowiązek i teraz niech nie szukają winnych. Podobno burmistrz u nich był że teraz w ich domu płacz i rozpacz. Taaaa... Niech rozpaczają nad swoją głupotą i bezmyślnością. Mają na to czas do końca życia bo dzieciom życia swoją rozpaczą nie wrócą. Jeste tym zbulwersowany! Pięknie okazali swoją wdzięczność. Całe moje współczucie dla nich uleciało.

Gość gość
matka tych dzieci ci mówiła, że były na kolonii z MOPS ? Wiesz moje były z TPT i każda mnie kosztowała 1200 zł a mam piątkę dzieci i też słyszałam, że Towarzystwo Przyjaciół Dzieci to MOPS :-D i to jest darmowe Boże jacy ludzie są głupi :-o na szczęście tylko co niektórzy

Gość gość
7 44 bo to są debile, sku/rwys/yny zawistne i tyle. Przeliczają dzieci na 500 to jakie to są wraki umysłowe nie trzeba się dużo zastanawiać .

Gość gość
matka tych dzieci ci mówiła, że były na kolonii z MOPS ? x Na WP była przytoczona wypowiedź "Jeszcze 3 tygodnie temu wielu z nich bawiło się wspólnie podczas kolonii organizowanej przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej." Nie wiem dlaczego od razu się burzysz i obrażasz innych, tym bardziej, że zaznaczyłam z góry, że nie wiem jakie są zasady.

Gość gość
Ja tylko jednego życzę wam wszystkim dzieciatym. Obyście nigdy nie musieli pochować własnego dziecka :-( Ale wam to nie grozi jesteście kryształowe, idealne, nieomylne :-)

Gość gość
aha na w WP było nie to to jak było na WP to czapki z głów hehhehehehehehehhehhehhe

Gość gość
08:12 już wszędzie, nie tylko na wp piszą o tym mopsie, więc sie uspokój. Jako wielodzietni korzystali z pomocy tego ośrodka.

Gość gość
Jak te dzieciaki jeździły z mopsu na kolonie to ich rodzice przyzwyczajeni byli do tego, że ktoś wiecznie zajmuje się ich dziećmi i bierze za nich odpowiedzialność, dlatego teraz szukają winnych. Wszyscy winni tylko nie oni

Gość gość
kiedyś patologia siedziała w domu na dopie, bo nie było 500+ i takich tragedii też nie było

Gość gość
8 21 weź spier/dalaj debilu

Gość gość
8 30 sam spie/rdalaj debilu

Gość gość
8 21 nie nie było jak się 4 biednych dzieci utopiła w 2013 roku w warcie Bo matka nie mogłą sobie pozwolić na basen Przy naszym systemie prorodzinnym i płacy Stulcie ryje jak macie życie na zł przeliczać Dno emocjonalne

Gość gość
8 21 :-D tak przed erą 500 dzieci nawet na raka nie umierały OJP żal mi cię

Gość gość
aha na w WP było nie to to jak było na WP to czapki z głów x Jest to jeden z portali informacyjnych. Powiedz z jakich Ty korzystasz, to może informacja też się znajdzie. Szyderstwem odpowiadasz na kulturalnych kilka zdań. Piękny przykład.

Gość gość
8.30 Już patologio wstałaś i bluzgasz na ludzi na publicznym forum? Na ratownika też bluzgałaś jak zwracał ci uwagę żebyś dzieci zabrała z morza bo tam jest niebezpiecznie. Zero współczucia dla takich jak ty.

Gość gość
Kto normalny zostawia dzieci same w morzu w niebezpiecznym miejscu, gdzie jest zakaz kąpieli? Tylko patologia i margines społeczny, bo to nie myśli, jest opóźnione w rozwoju

Gość gość
wspolczuje rodzinie nie wiem czy oni są w stanie się podniesc .ale z prokuratorą to ogromna przeginka...

Gość gość
na normalnych ludzi hehe co piszą, że dobrze jej tak 1500 mniej, żeby zdechła, że jej wina niech teraz z tym żyje dobrze jej tak :-D super normalność na tym kulturalny forum

Gość gość
8 38 ty to wiesz najlepiej :-) ponoć KAŻDY MIERZY SWOJĄ MIARĄ :-)