Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile placiliscie za chrzest w kosciele?

Polecane posty

Gość gość

Zastanawiam sie ile powinnam dac.

Gość gość
My daliśmy 300 zł, z tym że u nas ksiądz nie bierze wszystkiego dla siebie. 200 zł poszło na potrzeby Kościoła a stówa dla niego. Gdyby zbierał wszystko do własnej kieszeni dałabym 100 zł.

Gość gość
100 zł 1, 5 roku temu. Miasto 80 tyś mieszkańców.

Gość gość
Nam ksiądz powiedzial:200-300zł chrzest plus 30-50 zł kościelny.Daliśmy 250 w sumie

Gość gość
Masakra. placic za chrzest?! tylko w Polsce. Ja mieszkam w Norwegii, tutaj ja akurat dziecka nie chrzcilam, ale znajomi owszem i nic sie nie placi.Kuzynka mojego partnera mieszka w Szkocji i tez ksiadz nie chcial zadnej kasy za chrzest. nic. zero.

Gość gość
300zl dwa lata temu, miasteczko 5 tys. mieszkancow.

Gość gość
No to ladny cennik macie. U mnie miasto Torun ksiadz bierze co laska ja 2 lata temu dalam 100 zl.

Gość gość
U nas ksiadz bierze co laska ale nigdy nie wola jezeli ktos zdecyduje ze nie da wcale ksiadz i tak udziela chrztu.

Gość gość
U nas nie mówi'co łaska' tylko podaje konkretne kwoty.Jak nie dasz tyle to pewnie i tak by ochrzcil[chyba,nie sprawdzałam]

Gość gość
Ja przezylam kilku ksiezy w parafii i z poprzednikami bylo roznie a teraz ten nie bierze nic. Jak polozysz na stol to nie odda ale nie mowi co ile ,no nic. A poprzedni to mial cennik a jeszcze poprzedni w ogole prawie chrztow nie robil bo jak ktos nie chodzil do kosciola to nie ochrzcil dziecka a jak slubu nie mieli to w ogole wyrzucal z parafii. Ja dalam 200zl. Chrzcilam pierwsze dziecko w Belgii i ksiadz nie wzial nic ale byla puszka na kolonie dla niepelnosprawnych dzieci to chrzestny rzucil 50euro. W moim regionie to chrzestni placą za chrzest.Tam gdzie sie wychowalam to tak nie bylo

Gość gość
Nic. Chrzciłam czworo dzieci.

Gość gość
Wrocek 2018 dalismy 100zl

Gość gość
U nas ksiądz mówił co łaska. Dałam 150 zł, nie wyobrażam sobie nic nie dać. Proboszcz jest w porządku i tez musi z czegoś żyć i kościół utrzymać

Gość gość
300 zł 3 lata temu. Nasz ksiądz jest naprawdę w porządku i nie wyobrażam sobie nie dać mu nic.

Gość gość
a po co chrzcić nieświadome dziecko ??????

Gość gość
21.42. Co to znaczy ze ksiadz bierze tylko czesc dla siebie a reszte na potrzeby kosciola? Myslalam ze wszystko jest na potrzeby kosciola. Jaka jest rola koscielnego przy chrzcie? Rozumiem przy slubie, wtedy trzeba otworzyc/zamknac kosciol, jest dodatkowa msza ktorej normalnie nie byloby. A chrzest? Jest przeciez podczas normalnej mszy. Ile trwa sam chrzest. 5 min?

Gość gość
dziś A co ksiądz ma ci wydawać resztę? bo tobie sie tak podoba nie chcesz to chrzcij dziecka przecież też będzie żyć...

Gość gość
Czysta zlodzieje zazyczyli sobie. Drugiego nie chcrze w ogole