Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co byście zrobiły, starać się o drugie dziecko czy najpierw jednak lepiej zarabi

Polecane posty

Gość gość

czy najpierw jednak poczekać na awans, podwyżkę - nieważne, moją czy męża. Sytuacja jest taka - oboje pracujemy, mamy mieszkanie nawet niemałe bo 72 m kw, 4-pokojowe (na kredyt - spłacony już w 40% prawie). Mamy dziecko które jesienią skończy 6 lat. Ja mam 35 lat mąż tyle samo, zarabiamy nie tak źle bo ja mam do ręki nieco powyżej 3 tysięcy a mąż ma 1600 pln więcej ode mnie. średniej wielkosci miasto.szału nie ma ale pensje nie sa złe... tak uważam w kazdym razie. I myslimy o drugim dziecku na pewno zanim skonczymy 40, maż uważa że idelanei byłoby bym urodzila zanim skończę 38-39... czyl iw sumie zajś w ciażę za max 2 lata albo juz za rok. ale ja uważam że zarabiamy mało jak na rodiznę z 2 dzieci ... jak jest u Was?

Gość gość
Facet zarabia 1600 zl? Serio ? Przez pierwszy rok dostaniesz 80% pensji na macierzynskim. Potemniech chlop zostanie w domu z dzieckiem. Dostaniecie 2x500+ To tylko 600 zl mniej niz zarobilby, a roznice i tak zostawilibyscie w zlobku. . Kurcze no nie wierze ze facet zarabia 1600 zl, bo ja z wyksztalceniem podstawowym zarabiam wiecej i z praca dostosowana pod meza , by zmienic dziecko nie zostalo samo! No ale nie moja sprawa. Nie ma co odkladac decyzji, bo skonczysz 40 lat i niezdecydujesz sie, bo zawsze cos .. a jeszcze tylko remont kuchni, a jeszcze jedne wakacje itd

Gość gość
Heh jej mąż ma 1600 zł więcej od autorki czyli 4600. Autorko macie dobre warunki finansowe i mieszkalne więc czemu nie?

Gość gość
22:28 No widać, ze szkoly zadnej nie masz bo czytanie ze zrozumieniem jest Ci obce :D

Gość gość
Tu autorka, jak napisałam, ja mam nieco ponad 3000 a maż o 1600 więcej. czyli mamy niemalże równe 8,000 netto. ja się waham bo ... nie jestem do konca pewna, czy chcę drugie - w sensie, czy chcę byc w ciąży. ale adopcja odpada, boję isę że bym preferowala własne dziecko biologiczne po prostu to wiem. a nie chcę znowu tych mdłości, puchnięcis nóg, tycia, no i mam okropne żylaki na udzie po ciąży.

Gość gość
A czy ta podwyżka jest realnie do osiągnięcia w tych latach, macie konkretne zamiary że tak powiem czy tylko nadzieje?

Gość gość
Podwyżka męża jest całkiem osiągalna. podejrzewam, że do końca 2019 dostanie jakoś 350-400 pln brutto na miesiąc więcej,bo wiem jak jest u niego w firmie...

Gość gość
Tak szczerze - ja bym nie czekała. Zanim się "postaracie" zanim urodzisz to już prawie będzie ta końcówka 2019 r.

Gość gość
Masz 35 lat i nie umiesz podjąć tak ważnej decyzji. Jeżeli wszyscy na kafe napiszą masz urodzić 2 dziecko, to urodzisz?. Dziecinna jakąś jesteś.

Gość gość
Ja tylko w kwesti formalnej! Co podwyzka meza ,ma do Twojego brzucha? Przeciez on pracy nie traci,nie zmienia?

Gość gość
A co pracowac sie nie chce na ll4 by sie poszlo?

Gość gość
ja bym sie starała. Takie podwyzki to szału nie ma:-o

Gość gość
Ja mam 35 lat i boję się że już jestem za stara...

Gość gość
Ja bym nie czekała .My mamy różnice 4lat pomiędzy dziećmi i jakby drugi raz to szybciej bym się zdecydowała. Dzieci lepiej się razem wychowuje a drugie dziecko kosztuje mniej bo ubranka czy zabawki masz po pierwszym .A zarobki macie dobre .

Gość gość
Przecież to ostatni dzwonek na dziecko o ile w ogóle chcecie je mieć. Tu nie ma na co czekać. Jakbyś miała czekać to lepiej sobie daruj. Dziecko coraz starsze a i wy nie najmłodsi.