Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy moge nadać dziecku moje nazwisko?

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkich i prosze o odpowiedz osób które mniej więcej orientują sie w tych sprawach lub były/są w podobnej sytuacji. Nie dlugo pojawi sie w moim życiu ktoś bardzo ważny a mianowicie mój synek <3 Ojcem dziecka jest mój były partner, zamierzam podać go jako Ojca ale chce żeby nosiło moje nazwisko, niestety ten nie chce sie na to zgodzic. Czy jest taka możliwość zeby dziecko nosiło tylko moje nazwisko bez załatwiania spraw po sadach?

Gość gość
Tak bez załatwiania spraw po sądach to nie, ale ogólnie to tak.

Gość gość
pozwalam.

Gość gość
jeśli podasz nazwisko ojca, to ten ojciec i ty razem ustalacie nazwisko wspólnego dziecka jeśli nie ma zgody co do tego nazwiska, ustala je sąd

Gość gość
Jeśli nosisz nazwisko rodowe/panieńskie to dziecko w chwili urodzenia wszystkie dokumenty szpitalne otrzymuje na twoje nazwisko, na tym etapie nazwisko ojca nikogo nie interesuje ponieważ formalnie nie jesteś w związku małżeńskim. Przy rejestracji w usc jeśli pójdziesz sama i nie będzie z tobą partnera, który oficjalnie przed urzędnikiem uzna malucha za swoje dziecko, to mały także otrzyma tylko twoje nazwisko i masz problem z głowy. Po czymś takim partner jeśli będzie się upierał by dziecko nosiło jego nazwisko, to on musi wnieść taki wniosek do sądu, ty natomiast nie musisz wyrażać zgody na jego żądanie uzasadniając że, stanowisz z dzieckiem rodzinę której partner nie jest i nie będzie częścią ponieważ okazał się człowiekiem nieodpowiedzialnym i odszedł kiedy jeszcze byłaś w ciąży. Sąd się to twojej decyzji raczej przychyli, obowiązek alimentacyjny partner i tak będzie miał, z tym że jednocześnie będzie miał także pełnię praw rodzicielskich. Żeby go tych praw pozbawić lub ograniczyć, z wnioskiem do sądu występujesz ty. Warto to rozważyć żeby nie mieć ewentualnych kłopotów np z wyjazdem z dzieckiem za granicę gdzie ojciec musi wydać zgodę na taki wyjazd nawet jeśli to będzie tylko wycieczka szkolna.