Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Po co ludzie uzywaja archaizmow ?

Polecane posty

Gość gość

Np dopoty.

Gość gość
nie rzucim ziemi. dopóty = until

Gość gość
Archaizmy sa wiesniackie. To po pierwsze, a to dopóty irytuje. Mam wrażenie, że ktoś próbuje udawać zainteresowanego literaturą.

Gość gość
Dopóty - archaizm? Normalny zwrot. Np dopóki mam co czytac, dopóty się nie nudzę.

Gość gość
wiesz, po pierwsze to nie archaizm, po drugie ludzie wykształceni, którzy dużo czytają mają po prostu bogate słownictwo. Bogatsze nisz jakiś prostaczek, którego normalne słowa dziwią tylko dlatego, że w jego prostackim otoczeniu ludzie wypowiadają się prościej

Gość gość
Azaliż to waćpannie impedjuje? Chędogość języka waćpannie psowa? :D

Gość gość
Archaizmy są fajne, świadczą o bogactwie języka. Warto je znać, choćby po to, żeby móc ze zrozumieniem czytać dawną literaturę. A wszystko teraz zmierza w kierunku języka smsowego... szkoda, ja tam lubię takie różne "azaliż" :)

Gość gość
Ktos moze powrocic do slowa dopoty jednak nie wyklucza to tego, ze to archaizm.

Gość gość
ale to nie jest archaizm

Gość gość
gość dziś To, że ty czegoś nie znacz czy nie używasz bo twoja polszczyzna zatrzymała się na poziomie przedszkolaka nie oznacza, że to jest "archaizm". Po prostu ty jesteś niewykształcona i masz ubogie słownictwo.

Gość gość
Dokładnie, dopóty - normalne słowo. Ludzie nie znają większości słów z języka polskiego, a potem zapożyczają wyrażenia z angielskiego żeby się jakkolwiek wysłowić.

Gość gość
zaby zapozyczali z angielskiego...ubogie słownictwo- super, fajnie. no, itp

Gość gość
Często słowa, zwroty sa przedmiotem sporów. Przykładem jest włączać i włanczać. Słowo zaczęło być tak powszechne, że omal targnęło na naszą zasadniczość językową. W naszym języku są 3 czasy przeszły, teraźniejszy i przyszły. W języku angielskim rozróżniamy wiele więcej czasów, między innymi Past Continous. Właśnie zasada tego czasu narzuciła się w tym przykładzie. Stąd forma jest niepoprwna gdyż my rozrózniamy tylko 3 czasy. Nie zapominajmy, że język się kształtuje i ewoluuje. Skoro czytacie książki nie tylko z tej epoki to znacie to zjawisko.

Gość gość
Przepraszam za błąd. Present Continous jako czas teraźniejszy, a nie Past Continous jako przeszły.

Gość gość
21:47 - myślisz, że wykształcenie i oczytanie muszą iść w parze? Niekoniecznie. Mój teść ma wykształcenie techniczne, tzn jest po technikum rolniczym. ma 64 lata. Jest niesamowicie mądrym, oczytanym człowiekiem. Nawet jak pracowal i miał małe dzieci - trójka a między najstarszym i najmłodszym tylko 6 lat różnicy - to dużo czytał. Ba, już jako 40-parolatek, nauczył się angielskiego, chodzil na prywatne lekcje ale też oglądał filmy bez lektora, seriale bez lektora, bajki nawet. Obecnie ma na "koncie" przeczytane w oryginale takie pozycje, jak np "Heart of darkness" J Conrada - to ciężki kawałek literatury w oryginale, bo czytałam. oraz "1984" tez czytał w oryginale, pożyczył ode mnie ... zatem nie uogólniaj ... bo znam też ludzi mających mgr po "cięzkie kierunki" i ksiązki po angielsku czy w innym języku nie dadzą rady przeczytać.

Gość gość
Od kiedy dopóty dopóki to jakiś zwrot wzięty z średniowiecza?

Gość gość
Broken jest łoczytana to wam pofie.

Gość gość
Chocby po to, aby ojczysty język nie zanikł lub nie zrobił sie z niego jakis dziwny twór. Ja za to nienawidzę jak ludzie uzywają makaronizmów, takich słów jak np: event, meeting lub RANDOMOWO - tego to wprost nienawidzę.

Gość gość
Pierwsze słyszę, że "dopoty" to archaizm.

Gość gość
Ale serio słyszycie "dopóty" tak często? Obracam się wśród ludzi na poziomie, słucham RMF Classic, gdzie raczej też dbają o język, a mimo wszystko nie słyszę tego słowa.

Gość gość
gość dziś Nie wiem czy często, bo statystyk nie prowadzę, ale widuję je choćby w artykułach prasowych ("dopóki coś tam się w polityce nie zmieni, dopóty"), w Korpusie językowym też jest masa przykładów z na pewno nie "archaicznych" źródeł: https://sjp.pwn.pl/korpus/szukaj/dop%C3%B3ty.html

Gość gość
gość wczoraj Chocby po to, aby ojczysty język nie zanikł lub nie zrobił sie z niego jakis dziwny twór. Ja za to nienawidzę jak ludzie uzywają makaronizmów, takich słów jak np: event, meeting lub RANDOMOWO - tego to wprost nienawidzę. x Też mnie to drażni, a wręcz nienawidzę promowania makaronizmów. Program telewizyjny wyłaniający talenty (niech będzie, że talentshow to nazwa własna, nie makaronizm), a tam sędziowie: twój progres jest niesamowity. Ja piertolę. Postęp ciulu, postęp! xx Do autorki. Czyli co? Zmieniamy przysłowie o dzbanie na: Dotąd dzban wodę nosi, tak długo mu się ucho nie urwie? Weź się lecz, albo zacznij książki czytać. Tylko, żeby ci się mózg nie zagotował z nadmiaru słów, które uznasz za dziwne, bo rzadko spotykane. xxx gość wczoraj Często słowa, zwroty sa przedmiotem sporów. Przykładem jest włączać i włanczać. Słowo zaczęło być tak powszechne x Akurat włanczać to powielany błąd językowy. Piszesz o czasach, a więc, czas przeszły: ja włanczyłam. Włanczyłam? I już widać, że to błąd.