Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

Po co ludzie uzywaja archaizmow ?

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

Np dopoty.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
nie rzucim ziemi. dop贸ty = until

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Archaizmy sa wiesniackie. To po pierwsze, a to dop贸ty irytuje. Mam wra偶enie, 偶e kto艣 pr贸buje udawa膰 zainteresowanego literatur膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dop贸ty - archaizm? Normalny zwrot. Np dop贸ki mam co czytac, dop贸ty si臋 nie nudz臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
wiesz, po pierwsze to nie archaizm, po drugie ludzie wykszta艂ceni, kt贸rzy du偶o czytaj膮 maj膮 po prostu bogate s艂ownictwo. Bogatsze nisz jaki艣 prostaczek, kt贸rego normalne s艂owa dziwi膮 tylko dlatego, 偶e w jego prostackim otoczeniu ludzie wypowiadaj膮 si臋 pro艣ciej

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Azali偶 to wa膰pannie impedjuje? Ch臋dogo艣膰 j臋zyka wa膰pannie psowa? :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Archaizmy s膮 fajne, 艣wiadcz膮 o bogactwie j臋zyka. Warto je zna膰, cho膰by po to, 偶eby m贸c ze zrozumieniem czyta膰 dawn膮 literatur臋. A wszystko teraz zmierza w kierunku j臋zyka smsowego... szkoda, ja tam lubi臋 takie r贸偶ne "azali偶" :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ktos moze powrocic do slowa dopoty jednak nie wyklucza to tego, ze to archaizm.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ale to nie jest archaizm

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
go艣膰 dzi艣 To, 偶e ty czego艣 nie znacz czy nie u偶ywasz bo twoja polszczyzna zatrzyma艂a si臋 na poziomie przedszkolaka nie oznacza, 偶e to jest "archaizm". Po prostu ty jeste艣 niewykszta艂cona i masz ubogie s艂ownictwo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dok艂adnie, dop贸ty - normalne s艂owo. Ludzie nie znaj膮 wi臋kszo艣ci s艂贸w z j臋zyka polskiego, a potem zapo偶yczaj膮 wyra偶enia z angielskiego 偶eby si臋 jakkolwiek wys艂owi膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
zaby zapozyczali z angielskiego...ubogie s艂ownictwo- super, fajnie. no, itp

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Cz臋sto s艂owa, zwroty sa przedmiotem spor贸w. Przyk艂adem jest w艂膮cza膰 i w艂ancza膰. S艂owo zacz臋艂o by膰 tak powszechne, 偶e omal targn臋艂o na nasz膮 zasadniczo艣膰 j臋zykow膮. W naszym j臋zyku s膮 3 czasy przesz艂y, tera藕niejszy i przysz艂y. W j臋zyku angielskim rozr贸偶niamy wiele wi臋cej czas贸w, mi臋dzy innymi Past Continous. W艂a艣nie zasada tego czasu narzuci艂a si臋 w tym przyk艂adzie. St膮d forma jest niepoprwna gdy偶 my rozr贸zniamy tylko 3 czasy. Nie zapominajmy, 偶e j臋zyk si臋 kszta艂tuje i ewoluuje. Skoro czytacie ksi膮偶ki nie tylko z tej epoki to znacie to zjawisko.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Przepraszam za b艂膮d. Present Continous jako czas tera藕niejszy, a nie Past Continous jako przesz艂y.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
21:47 - my艣lisz, 偶e wykszta艂cenie i oczytanie musz膮 i艣膰 w parze? Niekoniecznie. M贸j te艣膰 ma wykszta艂cenie techniczne, tzn jest po technikum rolniczym. ma 64 lata. Jest niesamowicie m膮drym, oczytanym cz艂owiekiem. Nawet jak pracowal i mia艂 ma艂e dzieci - tr贸jka a mi臋dzy najstarszym i najm艂odszym tylko 6 lat r贸偶nicy - to du偶o czyta艂. Ba, ju偶 jako 40-parolatek, nauczy艂 si臋 angielskiego, chodzil na prywatne lekcje ale te偶 ogl膮da艂 filmy bez lektora, seriale bez lektora, bajki nawet. Obecnie ma na "koncie" przeczytane w oryginale takie pozycje, jak np "Heart of darkness" J Conrada - to ci臋偶ki kawa艂ek literatury w oryginale, bo czyta艂am. oraz "1984" tez czyta艂 w oryginale, po偶yczy艂 ode mnie ... zatem nie uog贸lniaj ... bo znam te偶 ludzi maj膮cych mgr po "ci臋zkie kierunki" i ksi膮zki po angielsku czy w innym j臋zyku nie dadz膮 rady przeczyta膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Od kiedy dop贸ty dop贸ki to jaki艣 zwrot wzi臋ty z 艣redniowiecza?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Broken jest 艂oczytana to wam pofie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Chocby po to, aby ojczysty j臋zyk nie zanik艂 lub nie zrobi艂 sie z niego jakis dziwny tw贸r. Ja za to nienawidz臋 jak ludzie uzywaj膮 makaronizm贸w, takich s艂贸w jak np: event, meeting lub RANDOMOWO - tego to wprost nienawidz臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Pierwsze s艂ysz臋, 偶e "dopoty" to archaizm.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ale serio s艂yszycie "dop贸ty" tak cz臋sto? Obracam si臋 w艣r贸d ludzi na poziomie, s艂ucham RMF Classic, gdzie raczej te偶 dbaj膮 o j臋zyk, a mimo wszystko nie s艂ysz臋 tego s艂owa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
go艣膰 dzi艣 Nie wiem czy cz臋sto, bo statystyk nie prowadz臋, ale widuj臋 je cho膰by w artyku艂ach prasowych ("dop贸ki co艣 tam si臋 w polityce nie zmieni, dop贸ty"), w Korpusie j臋zykowym te偶 jest masa przyk艂ad贸w z na pewno nie "archaicznych" 藕r贸de艂: https://sjp.pwn.pl/korpus/szukaj/dop%C3%B3ty.html

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
go艣膰 wczoraj Chocby po to, aby ojczysty j臋zyk nie zanik艂 lub nie zrobi艂 sie z niego jakis dziwny tw贸r. Ja za to nienawidz臋 jak ludzie uzywaj膮 makaronizm贸w, takich s艂贸w jak np: event, meeting lub RANDOMOWO - tego to wprost nienawidz臋. x Te偶 mnie to dra偶ni, a wr臋cz nienawidz臋 promowania makaronizm贸w. Program telewizyjny wy艂aniaj膮cy talenty (niech b臋dzie, 偶e talentshow to nazwa w艂asna, nie makaronizm), a tam s臋dziowie: tw贸j progres jest niesamowity. Ja piertol臋. Post臋p ciulu, post臋p! xx Do autorki. Czyli co? Zmieniamy przys艂owie o dzbanie na: Dot膮d dzban wod臋 nosi, tak d艂ugo mu si臋 ucho nie urwie? We藕 si臋 lecz, albo zacznij ksi膮偶ki czyta膰. Tylko, 偶eby ci si臋 m贸zg nie zagotowa艂 z nadmiaru s艂贸w, kt贸re uznasz za dziwne, bo rzadko spotykane. xxx go艣膰 wczoraj Cz臋sto s艂owa, zwroty sa przedmiotem spor贸w. Przyk艂adem jest w艂膮cza膰 i w艂ancza膰. S艂owo zacz臋艂o by膰 tak powszechne x Akurat w艂ancza膰 to powielany b艂膮d j臋zykowy. Piszesz o czasach, a wi臋c, czas przesz艂y: ja w艂anczy艂am. W艂anczy艂am? I ju偶 wida膰, 偶e to b艂膮d.

Udost臋pnij ten post