Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mąż zażądał rozwodu a ja nigdy nie pracowałam ani nie mam swojego majątku

Polecane posty

Gość gość

Co ze mną będzie!?

Gość gość
Dostaniesz od niego alimenty Jakoś to będzie , nie ty pierwsza i nie ty ostatnia

Gość gość
Pojdziesz do sw.Alberta,albo pod most.

Gość gość
Idz do prawnika. Alimenty będzie płacił. Nawet jei dom był jego nalezy ci się pokoj.

Gość gość
12:33 Jesli dom był faceta to nic jej się nie należy z majątku osobistego. A jeśli nie pracowała mimo, że była zdolna do pracy to alimentów nie dostanie.

Gość gość
12.36 Nieprawda

Gość gość
a macie dzieci?

Gość gość
To nie jest tak, że małżonkowie się rozwodzą i żonie z góry należą się alimenty - jesli jest zdolna do pracy to alimenty się jej nie należą...

Gość gość
13:03 Oczywiscie,ze prawda. Moja siostra nie pracowała i mieszkała w mieszkaniu, które jej mąż dostał przed ślubem. Nie należało jej się nic, sąd stwierdził, że jest młoda, zdrowa i może pracować więc żadnych alimentów nie dostanie. Z mieszkania została eksmitowana i musiała wrócić do rodziców, bo z majątku osobistego niż się małżonków nie należy.

Gość gość
Wszystko czego dorobiliscie sie podczas malzenstwa jest WASZE a nie jego . wiec podzial majatku na pół lub min 25 % majątku .. Zależy.czy macie dzieci wowczas jesli beda z toba mozesz domagac sie nawet 70 % majatku . jezeli rozwód z jego winy tobie należą się alimenty i obowiązkowo dla dzieci

Gość gość
Z pewnością dostanie alimenty od męża, przynajmniej na czas poszukiwania pracy. Nie zostanie nagle bez niczego, to oczywiste. Praca w domu traktowana jest na równi z pracą zawodową.

Gość gość
Alimenty i podzial majatku to naprawde sprawy indywidualne. Najlepiej wysluchac obu stron. Zapoznac wszystkie okolicznosci, czy sa dzieci. Te czasy tzn ludzie naprawde rujnuja taka instytucje jaka jest rodzina. Podam wam przyklad. Poznaje sie dwoje ludzi. Mezczyzna i kobieta. Zakoc***a sie w sobie, poznaja sie i tak dalej. Tak jak to wyglada w zyciu. Pobieraja sie, facet ma bardzo dobra, dobrze platna prace. Chca miec rodzine. Kobieta zachodzi w ciaze, rodzi sie dziecko. Sa bardzo szczesliwi. Dochodza do wniosku, ze chca miec duza rodzine. Maja przypuscmy 2, 3, 4 dzieci. W miedzyczasie dorabiaja sie majatku (np. Mieszkanie, dom, samochod itp) Mezczyzna wydaje sie spelniony, piekna zona, dzieci, zadbany dom, obiadki itd. Dzieci rosna. Teraz. Dajmy na to. Dzieci maja po okolo 10 lat. Mniej lub wiecej. Biora rozwod, no nie wyszlo. Nie wnikajac w szczegoly. Kobieta cale zycie zajmowala sie domem, maz mial wikt i opierunek. Dzieci i inne obowiazki. Czy takiej kobiecie nie nalezy sie ani kasa, ani dach nad glowa, ani zaden szacunek ? To powiem wam szczerze, ze juz w islamie bardziej szanuja kobiety. Obok mnie jest kebab. Mieszka cala rodzina. Jest starsza kobieta i ma synow doroslych. Jeden ma rodzine. Ale co ta matka powie tam jest swiete. A u nas po takich trudach i probach kobieta jest dnem nie majacym nic do powiedzenia.

Gość gość
Macie sie za nowoczesnych ale polaczki sa tak mentalnie zacofani. Tak wam pasowalo, pasuje i bedzie pasowac zeby kobieta byla niczym. Wol do roboty, niewolnica. Mam kolezanke. Maja dwoje dzieci. Pracuja na zmiane ona na 6do14, a on od 14do22 i tak na zmiany. Jednak ona w obowiazkach ma jeszcze obiady, sprzatanie i pranie.

Gość gość
13.14 Widocznie miała słabego adwokata. Plus jej wina rozwodu. Gdyby wina była męża, dostałaby alimenty przynajmniej na 5 lat.

Gość gość
Podam mój przykład : rozwód z winy męża . Sprzedalismy dom z czego ja dostalam 400 tys kupilam mieszkanie 3 pokojowe .. Nie pracowalam ale pomagalam mężowi w firmie i zajmowalam sie domem .. Natychmiast po decyzji o rozwodzie podjelam pierwsza prace w sklepie ale jak to nazwal sędzia moj status zostal obniżony z powodu męża musi on doplacic mi różnice w alimentach ..W sklepie zarabilam 2000 aliemnty 2000 plus alimenty dla dzieci 900 x 2 razem 5800 i tyle mialam na życie z dwójką dzieci .

Gość gość
Prawda jest też taka, że dużo zależy od decyzji sędziego. Jeden podejmie taką decyzję drugi inną

Gość gość
13:21 Jesli mieszkanie jest faceta i dostał je przed ślubem to nic jej się nie należy, ponieważ jest to majątek osobisty, którego nie dzieli się przy rozwodzie.

Gość gość
13.48 W razie rozwodu żona nie będzie mogła żądać podziału mieszkania, a jedynie zwrotu nakładów i wydatków poczynionych na majątek osobisty małżonka. Rozwód nie oznacza jednak, że była żona musi opuścić mężowskie mieszkanie. Bywa, że rozwiedzeni małżonkowie latami mieszkają razem.