Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jeśli nie podpiszę zgody na podanie oksytocyny, to zrobią mi CC?

Polecane posty

Gość gość

jeśli nie zgodzę się na kroplówki z oksytocyną, przebicie pęcherza, balonik, masaż szyjki i inne przyspieszacze porodu, czyli nie podpiszę na to zgody, to ze względu na brak zgody i na to, że nie mogę urodzić naturalnie, zrobią mi CC?

Gość gość
Poczekają az będziesz mogła

Gość gość
po kilku godzinach bólu sama będziesz ich błagała żeby ci dali kroplówkę

Gość gość
Mi lekarz powiedzial ze brak mojej zgody na te zabiegi jest równoznaczny z wypisaniem sie na własne życzenie.

Gość gość
Jak nie podpiszesz to pójdziesz rodzic do innego szpitala.

Gość gość
tak dobrze to niestety nie ma. Jeśli nie będzie żadnego wskazania do CC, a brak twojej zgody na próbę wywołania porodu, nie jest wskazaniem do cesarskiego cięcia, to najprawdopodobniej będziesz musiała opuścić szpital.

Gość gość
Dostaniesz tylko pouczona ze jezeli ciaza nie zakonczy sie przed 42 tyg, to jest ryzyko smierci dziecka. Na papierze , razem z wypisem.

Gość gość
Ja przy pierwszym porodzie mialam oxy, przebity pecherz i dwa masaze szyjki- nic mnie o nic nie pytal. Porod zakonczony cc po 12 godzinach- brak postepu i niewspolmiernosc plodowo miednicza. Przy drugim tez trzymali na skurczach, podali oxy,ale tym razem mialam wybor i nie zgodzilam sie na sn. Dodam, ze widy odeszly same i rozwarcie postepowalo takze masazy nie bylo.

Gość gość
Ja jak gość z 16:13 - za pierwszym razem tabuny studentów gmerających we mnie, 2 czy 3 bomby oxy, masaże szyjki, wcześniej cewnik Foleya przez 24 h i skończyło się cc jak dziecko dusiło się dwukrotnie. Tylko o podpisanie się pod zgodą na cc poprosili, pozostałe "przyjemności" były bez pytania ;) za drugim nic z tych rzeczy , przyszłam na cc (miałam po wcześniejszych doświadczeniach ginekologa prowadzącego pracującego w szpitalu, w którym rodziłam), nie zgodziłam się po prostu na poród sn, po wcześniejszym cc można.

Gość gość
Mnie nikt nie pytał czy wyrażam zgodę na masaż szyjki lub oksytocyne.

Gość gość
Jak mialam pierwsza cesarke to tak nie musisz sie godzic i zrobia ci cesarke

Gość gość
Na cc trzeba podpisać zgodę. To operacja i każą podpisać albo dają twojemu mężowi gdy ty będziesz półprzytomna. Opcjonalnie gdy jest już tragicznie i z dzieckiem źle to od razu idziesz na stół bez gadania

Gość gość
To przebijajs pecherz moczowy?tak na zywca, bez znieczuleni a jak potem, na trwale cewnik zalozony?to horror!

Gość gość
Przebijanie pęcherza moczowego? No co ty :D Pęcherz płodowy przebijają, a ten cewnik to takie "coś" na zwiększenie rozwarcia i wywołanie porodu.

Gość gość
To będą ponawiać pytanie i dokumentować twoja odmowę wpisami w dokumentacji medycznej co kilkanaście godzin cc zrobią Ci ze wskazań życiowych jak dziecku będzie np spadać tętno. Zastanów się czy chcesz ryzykować upośledzenie dziecka. Poza tym odmawiając na piśmie zgody na postępowanie co do którego w danej chwili są wskazania robisz lekarzom ideał a przysługę - zero odpowiedzialności za Ew powikłania

Gość gość
Przebicie pęcherza nie boli.tak robia to na żywca. Cewnik też nieprzyjemny ale da się przeżyć. Nikt nie pyta. Robią co do nich należy żebyś urodziła. porod To ból nie od opisania czujesz jakbyś umierala i czekasz aż się to skończy

Gość gość
Widze drogie panie ze nie znacie swoich praw. Na nic nie musicie sie godzic a zwlaszcza jesli poprzedni porod byl CC. Nie musisz godzic sie ani na oxy ani na cewnik. I nic nie musisz podpisywac odnosnie odmowy. Ale w praktyce ciezko im odmowic

Gość gość
Zgoda jest ustna (tak było u mnie, ponoć w niektórych szpitalach faktycznie nie pytają). Nic się nie podpisuje. Jeśli poród będzie w toku (odplyniecie wód plodowych, regularne skurcze itd) to nikt nic na siłę nie będzie robił, po prostu będziesz się męczyć kilkanaście czy kilkadziesiąt godzin, i albo się zgodzisz na wspomaganie, albo poczekają aż będą wskazania do cc, jak spadek tętna u dziecka. Operacji bez wskazań nikt nie robi. Jeśli poród nie zacznie się samoczynnie, to tak samo- jeśli się zglosisz do szpitala to najpierw wywołują poród, a jeśli się nie zgodzisz to wypis jeśli nie ma wskazań do cc. Tak czy inaczej to igranie z ogniem, nie lepiej iść do prywatnej kliniki i mieć cc na życzenie?

Gość gość
W życiu bym się nie zgodziła na oxy, ale balonik Ci autorko szczerze polecam bo nie zwiększa bolu tylko przyspiesza poród.

Gość gość
7:10 a jaki masz wybór? wody odeszły mi 2 tyg temu z soboty na niedzielę cesarka zrobiona w poniedziałek wieczorem 39 godzin po odejsciu wód do tego czasu miałam 5 kroplówek z oxy (brak reakcji na oxytocynę)każdy kto przychodził wsadzał łapy miedzy nogi i nikt mnie nie pytał czy się na cokolwiek zgadzam dopiero zlitował się ten lekarz, który mi robił cięcie

Gość gość
Pierdzielenie o szopenie, kazdy porod jest inny i kazda inaczej znosi bol. Dwa razy przebili mi pecherz raz po 9 h i urodzilam 3 h pozniej, drugi raz po 2 h u tez 3h pozniej bylo po wszystkim. Tylko ten drugi z oksy, przyspieszylo to skurcze i bylo po wszystkim, (Dziecko 4 kg) , przed pierwszym przygotowana bylam niemal na smierc, a mimo 13 h , bez sensacji, bolalo , bo bolalo, ale gorszy jest bol zeba, przy drugim juz na luzaku,.na sale porodowa z tel i gralam kilka godzin.rach ciach i 10 kg mniej :]

Gość gość
No to chyba jedyny rozsadny a ty ciesz sie ze masz zdrowe dziecko bo to cud. Ja zajechalam jak odeszly mi wody ale nie mialam skurczy rozwarcia itp. Lekarz nie zwlekal dlugo z podjeciem decyzji o cesarce bo jak odeszly wody to licza sie godziny! Dziwie sie tobie ze tez na swoim nie postawilas.

Gość gość
dziś tamchyba ma byc dwa dni, a lekarz sie niezlitowal tylko wykonal swoja prace. Po 24 h od pekniecia wod, cc jest obowiazkiem, czasem szybciej, zalezy jak duzo wod uplynelo,

Gość gość
Ja pojechałam do szpitala jak miałam skurcze co 3 minuty. Bolało jak cholera. Doktor tylko zapytał czy chce oxy to szybciej urodze. Nie zgodziłam się to sobie poszedł. Ale nie minęło 10 minut i jednak chciałam. Przynajmniej szybko urodziłam po podłączeniu kroplowki. Ale bol nie do opisania