Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

10 mies. dziecko odrzuciło pierś, co robić?

Polecane posty

Gość gość

Pomocy! Karmiłam piersią prawie 10 miesięcy, aż tu nagle ponad 1,5 tyg. temu córka odrzuciła pierś, dosłownie z godziny na godzine. Pewnego dnia jeszcze o 13:00 ssała a pozniej już nie chciała. Jeszcze kilka razy udało mi się ją przystawić (głównie nocą lub wczesnie rano) ale po sekundzie odwracała głowę, czasem z płaczem. Od paru dni już nawet nie chce się przyssać - zaciska wargi, odwraca się, wyrywa jak tylko skieruje jej twarz w kierunku piersi. Dodam, że córka jest BEZBUTELKOWA i BEZSMOCZKOWA, nie zna tez smaku żadnego mleka modyfikowanego. To było naprawde cycowe dziecko, nadal (w 10 mies. życia) ssała pierś co ok 3h, pierś zawsze była usypiaczem i uspokajaczem aż tu nagle taka niechęć. Niemlecznych posiłków jadła bardzo mało, na zasadzie degustacji, jeszcze w 10 miesiacu życia tylko dwa - owoc i obiad (nie zamiast piersi tylko dodatkowo). Ostatnio zauważyłam większą cheć na normalne jedzenie - kiedy widzi, ze ja jem to ona też chce, naśladuje mnie (moze to skok rozwojowy?). Dodam, że obecnie boleśnie przechodzi ząbkowanie (ma górne i dolne 1ki a aktualnie wyżynają się górne 2ki), nieraz płakała przy dotknieciu dziąsełek tubką z musem owocowym oraz kilka nocy poprzedzająych odstawienie było ciężkich - budziła sie nawet co 30 min popłakując i SSAŁA PIERŚ za każdym razem! Od czasu kiedy nie chce ssać odciągam pokarm 5 razy na dobe i podaję z kubeczka - bardzo jej smakuje moje mleko. Pytanie, czy jest jeszcze szansa, że z powrotem zacznie ssać? Co może być przyczyna takiej nagłej niechęci do ssania piersi?

Gość gość
gratuluje i zazdroszcze!!

Gość gość
Skoro sama się odstawila tzn ze tego potrzebuje. Dlaczego chcesz ją zmuszać do ssania? Bo tobie się tak podoba? Bo tobie było tak dobrze? Pomyśl może o dziecku wariatko nie tylko o sobie.

Gość gość
Skoro pije mleko z kubeczka, je posiłki to w czym masz problem? Ssanie nie jest jej niezbędne to życia skoro przyjmuje pokarm inaczej. To bardziej ty masz że sobą problem niż z nią.