Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Usg genetyczne 11 13 tydzien

Polecane posty

Gość gość

Witam. Jak wyglada to usg? Przez pochwe czy brzuch?

Gość gość
Przez ppchwe, chociaz mi probowala najpierw przez brzuch zlapac

Gość gość
Ja miałam w 13tc przez brzuch.

Gość gość
Ja mialam raz tak, raz tak ( 2 ciaze).

Gość gość
Chodzi mi o to ze mam sporo tluszczyku i obawiam sie tego czy cos bedzie widac a to sporo kosztuje

Gość gość
Ja miałam usg przez brzuch na NFZ - wiek 35l.

Gość gość
Ja miałam w 13 tygodniu przez brzuch.

Gość gość
Co sporo kosztuje :oprzeciez to oboqiazkowe badanie w ciazy! A jak masz za suzo tluszczu to sie trzebabylo najpoerw poodchudzac , a nie d**e wystawiac, wiesz ze otyla matka to wieksze zagrozenie dla dziecka?!

Gość gość
Przez brzuch

Gość gość
Kosztuje. To nie sa badania obowiazkowe a zalecane. A wiesz ze bylam tak samo gruba i urodzilam dwojke zdrowych i madrych dzieci?

Gość gość
Za to sie placi,po 35 r zycia masz za darmo. Ja mialam przez pochwe i bylam szczupla. A co do ryzyka w ciazy... Nie ma reguly. Ja bylam szczupla:6 poronien,7 ledwo donoszona,syn 2 pkt.

Gość gość
Usg miedzy 11-14 tyg ciazy jest obowiazkowe i refundowane! Na refundowanych badaniach lekarz tez sprawdza przeziernosc i kosc nosowa, mierzy udo itd. Robcie sie w konia jeszcze, myslac ze prywatnie macie lepsza opieke,sa badania ktore lekarz musi wykonac , albo dac skierowanie, ale jak chcecie to placcie i placzcie. I nigdzie nie napisalam ze otyla kobieta musi miec jakies komplikacje , albo urodzic chore dziecko! Zwyczajnie ryzyko jest wieksze!

Gość gość
Za prenataln sie placi, genetyczne obowiazkowe na nfz!

Gość gość
Ja od 10tc miałam usg przez brzuch, nie należałam do najszczuplejszych.

Gość gość
Mi lekarz robił przez brzuch ale powiedział że jestem w 30% szczupłych szczęściar. Ale to badanie i tak jest płatne nie zależnie czy przez powłoki brzusznej czy przez pochwę. To kosztuje ok 100-150 zł w zależności od miejscowości to nie tak dużo nie przesadzaj.

Gość gość
W mojej miejscowosci w Bialymstoku usg prenatalne kosztuje 400zl. Autorka.

Gość gość
Wskazania do badania prenatalnego na NFZ wiek matki powyżej 35 lat, ciąże martwe i urodzone dzieci z aberracjami chromosomowymi, dzieci z mnogimi wadami rozwojowymi i z otwartą wadą cewy nerwowej, wystąpienie translokacji zrównoważonej lub aberracji chromosomowej u jednego z rodziców, nieprawidłowy obraz płodu w badaniu USG

Gość gość
400zł? To w Warszawie taniej znajdziesz. U mnie kosztuje 140zł u lekarza który posiada certyfikat do wykonywania takiego USG.

Gość gość
No u mnie tez certyfikat FAF czy jak to sie nazywa i 400zl. Szukalam taniej ale nie bylo. Nawet za 500 znalazlam jednego,bo 300wizyta i 200 usg

Gość gość
Ja się zapisywalam na samo usg. Po co wizyta? Idziesz tam ty lko zrobić usg. U mnie to jest rozdzielone zawsze pytają czy wizyta czy usg.

Gość gość
No niestety wszedzie gdzie dzwonilam to tak bylo. Liczyli to tez jako wizyte

Gość gość
U mnie wizyta liczy się wtedy kiedy jest badanie na fotelu ginekologicznym. A przy usg nie ma potrzeby robić takiego badania. Zresztą mój lekarz prowadzący robi mi badania a na usg prenatalne chodziłam do innego, właśnie z tym certyfikatem.

Gość gość
Autorka idzie na tzw. prenatalne dlatego płaci. Będzie usg genetyczne( na nfz też ono jest i jest obowiązkowe, w 2d). Płaci bo będzie miała również obraz w 3d i być może filmik na płycie. Zarówno na płatnym i darmowym usg lekarz sprawdza te same parametry. Wszystko widoczne jest w obrazie 2d, czyli takim jakim dysponuje każdy lekarz jeśli ma ultrasonograf.

Gość gość
To niech nie idzie na 3d bo na tym etapie ciąży dziecko nie przypomina jeszcze Dziecko. Na 3d idź między 28 a 33 tc

Gość gość
Przez to rozmyslanie juz mi sie snilo ze to usg wykrylo u mnie blizniaki! Ja juz nie wiem co mam robic! Lekarz prowadzacy(mala miejscowosc)powiedzial ze pierwsze uag genetyczne robi sie miedzy 11-13 tygodniem ciazy,mi nie chodzi o to zeby bylo 4d czy cos tam ale zeby w pore wykryc choroby maluszka.

Gość gość
Usg genetyczne robi sie miedzy 11-13 tyg, bo do tego tyg powinien byc widoczny nos, przeziernosc karkowa tez jest najbardziej miarodajna. Z reszta w 13 tyg , jakby cos bylo nie tak, mozna zrobic dodatkowe badania i rozwazyc ewentualna aborcje. Aborcji chorego plodu w pl dokonuje sie do 22-24 tc,pozniej