Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Progesteron w ciąży i przed.

Polecane posty

Gość gość

Hej dziewczyny. Dużo czytałam w internecie na temat progesteronu i wyczytałam że jeżeli ma się regularne @ to oznacza że progesteron jest prawidłowy ale zastanawia mnie to czy w ciąży się to zmienia? Moje cykle były regularne co 28 dni teraz jestem w 8 tygodniu ciąży od początku brałam duphaston ale lekarz powiedział że mogę go brać ale nie muszę. No i go odstawilam stopniowo. No i tu moje pytanie zastanawia mnie to czy nie mam tego progesteronu teraz za mało. Nie plamie ani nic jedynie to nie mam objawów ciążowych już przeszły i boli mnie tylko krzyż lekarza mam za tydzień więc wtedy go poproszę o zbadanie tego. Leki też mi się skończyły więc nie mam jak brać. Już raz poronilam a z tego co wiem to raczej duphaston powinno brać się do 12 tygodnia ciąży.

Gość gość
Cześć :) Skoro nie plamisz to chyba jest ok. Chociaż może ze względów na wcześniejsze poronienie bezpieczniej byłoby brać. Ja nie plamiłam, przy okazji bety skusiło mnie, żeby sprawdzić progesteron. Nie powinno się robić tego badania bo jak mi lekarz później wytłumaczył to progesteron jest wydzieliny pulsacyjnie. U mnie w 5 tygodniu wynosił 16 czyli bardzo mało. Dostałam duphaston. Teraz jestem w 18 tygodniu ciąży i nadal biorę. No ale każdy lekarz zaleca inaczej :) Powodzenia i spokojniej ciąży życzę.

Gość gość
No lekarza mam dopiero za tydzień mam luteine od znajomej ale nie chce zabardzo brać jej bez konsultacji z lekarzem wiem że to jest to samo co duphaston ale boję się że skoro od początku ciąży brałam duphaston to czy można zmienić na luteine. Może poprostu wytrzymam ten tydzień i powiem o tym lekarzowi że skończyły mi się tabletki i on zadecyduje czy mam dalej je brać czy nie. Nie dzieje się nic niepokojącego więc raczej nie mam powodów do zmartwień. Autorka

Gość gość
Ja jestem tą dziewczyną co pisała na górze :) można brać zamiennie bo ja właśnie pod koniec września przechodzę na luteinę. Skoro nic się nie dzieje to jest raczej dobrze. Poczekaj do następnej wizyty i lekarz Ci doradzi jak będzie dla Ciebie najlepiej :)